Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

EETT: Εγκριση σε εξαγορά της Γερμανός από CosmΟΤΕ

Η ολομέλεια της ΕΕΤΤ κατά τη χθεσινή της συνεδρίαση ενέκρινε υπό όρους την εξαγορά των εταιριών ”Γερμανός” και ”Mobilbeep” από την CosmΟΤΕ. ”Οι όροι δεν επηρεάζουν τον επιχειρησιακό μας σχεδιασμό” επισημαίνει με ανακοίνωσή της η CosmOTE, η οποία θα υποβάλει δημόσια πρόταση για την απόκτηση του υπολοίπου ποσοστού της Γερμανός στην τιμή των 19 ευρώ ανά μετοχή.

EETT: Εγκριση σε εξαγορά της Γερμανός από CosmΟΤΕ
Η ολομέλεια της ΕΕΤΤ κατά τη χθεσινή της συνεδρίαση ενέκρινε υπό όρους την εξαγορά των εταιριών Γερμανός ΑΒΕΕ και Mobilbeep ΕΠΕ από την εταιρία CosmΟΤΕ.

Στις 23-05-2006 η εταιρία CosmΟΤΕ γνωστοποίησε στην ΕΕΤΤ την εξαγορά ποσοστού 42% του καταβεβλημένου μετοχικού κεφαλαίου της εταιρίας Γερμανός ΑΒΕΕ, καθώς και της εταιρίας Mobilbeep ΕΠΕ.

Η ΕΕΤΤ βάσει των αρμοδιοτήτων της (Νόμοι 3431/2006 ”Περί Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών και άλλες διατάξεις”, και 703/1977 ”Περί ελέγχου μονοπωλίων και ολιγοπωλίων και προστασίας του ελευθέρου ανταγωνισμού”), προχώρησε στην εξέταση της εν λόγω εξαγοράς προβαίνοντας στην ανάλυση όλων των αναγκαίων στοιχείων.

Δεδομένου του ρυθμιστικού ρόλου της ΕΕΤΤ και της ανάγκης προστασίας του ανταγωνισμού στις επηρεαζόμενες αγορές από την εν λόγω εξαγορά, κρίθηκε σκόπιμο να τεθούν μεταξύ άλλων και όροι, οι οποίοι θα δεσμεύουν για το χρονικό διάστημα ισχύος των υφισταμένων συμβάσεων συνεργασίας της εταιρίας Γερμανός με εταιρίες ανταγωνιστικές των εταιριών του ομίλου ΟΤΕ.

Αναλυτικότερα, οι όροι που τίθενται με την απόφαση της ΕΕΤΤ αφορούν στα ακόλουθα:

1) Οι εξαγοραζόμενες εταιρίες, για όσο χρονικό διάστημα θα διαθέτουν μέσω των καταστημάτων των δικτύων τους προϊόντα ανταγωνιστριών εταιριών του ομίλου ΟΤΕ, είναι υποχρεωμένες να διατηρούν απόλυτη εμπιστευτικότητα ως προς τα στοιχεία τα οποία σχετίζονται με τις πωλήσεις των προϊόντων αυτών προς τους τελικούς καταναλωτές και γενικά οφείλουν να μη μεταβιβάζουν άμεσα ή έμμεσα, έντυπα ή ηλεκτρονικά εμπορικά στοιχεία που αφορούν στους ανταγωνιστές της εξαγοράζουσας, στην τελευταία, τα οποία έχουν στην κατοχή τους ή περιέρχονται σε γνώση τους.

2) Οι εξαγοραζόμενες εταιρίες, για όσο χρονικό διάστημα θα διαθέτουν μέσω των καταστημάτων των δικτύων τους προϊόντα ανταγωνιστριών εταιριών του ομίλου ΟΤΕ, είναι υποχρεωμένες να μην προβαίνουν σε διακριτική μεταχείριση των προϊόντων του ομίλου εταιριών του ΟΤΕ σε βάρος των ανταγωνιστών. Ειδικότερα, είναι υποχρεωμένες κατά την προώθηση των προϊόντων και υπηρεσιών του ομίλου ΟΤΕ να δίδουν την ίδια πρόσβαση και να προβάλΛουν κατ’ ίση μεταχείριση τα προϊόντα και τις υπηρεσίες των ανταγωνιστών της εξαγοράζουσας.

3) Οι εξαγοραζόμενες εταιρίες οφείλουν να μην υποχρεώνουν τους καταναλωτές στην προμήθεια συνδεδεμένων προϊόντων – προσφορών της εξαγοράζουσας.

4) Οι εξαγοραζόμενες εταιρίες θα διαθέτουν για τους καταναλωτές ιδιαίτερους τιμοκαταλόγους με ιδιαίτερη τιμολόγηση για κάθε προϊόν και υπηρεσία της εξαγοράζουσας που διαθέτουν.

5) Η εταιρία Γερμανός υποχρεούται να διατηρήσει το σήμα ”Γερμανός” στα καταστήματα του δικτύου της για όσο χρονικό διάστημα θα εξακολουθούν να βρίσκονται σε ισχύ συμβάσεις συνεργασίας της με επιχειρήσεις ανταγωνίστριες των εταιριών του ομίλου ΟΤΕ.

6) Τα μέρη που συμμετέχουν στην παρούσα συγκέντρωση είναι υποχρεωμένα να υποβάλλουν στην ΕΕΤΤ, όποτε τους ζητηθεί και μέχρι τη λήξη των σχετικών υποχρεώσεων, όλα τα πρόσφορα στοιχεία που επιτρέπουν στην τελευταία να διαπιστώνει την τήρηση από αυτά των όρων του παρόντος Παραρτήματος (Απόφασης).

7) Η ΕΕΤΤ επιφυλάσσεται να επανεξετάσει τις συνέπειες της σκοπούμενης συγκέντρωσης και να επιβάλει στα μέρη πρόσθετες υποχρεώσεις, ανάλογα με την εξέλιξη των συνθηκών του ανταγωνισμού στις αγορές που εξετάστηκαν ανά την Ελληνική Επικράτεια και τα αποτελέσματα ενίσχυσης της θέσης των εμπλεκόμενων εταιριών (εξαγοραζόμενων και εταιριών του ομίλου ΟΤΕ).

8) Η ΕΕΤΤ μπορεί ανά πάσα στιγμή να εξετάζει αυτεπάγγελτα ή κατόπιν σχετικής καταγγελίας την τήρηση των όρων που προβλέπονται παραπάνω.

---- Η ανακοίνωση της CosmOTE

Η CosmOTE ανακοινώνει ότι της γνωστοποιήθηκε στις σήμερα 17/8/06 η απόφαση της ΕΕΤΤ, με την οποία εγκρίθηκε η εξαγορά της Γερμανός και του εμπορικού της αντιπροσώπου Mobilbeep ΕΠΕ, με συγκεκριμένους όρους που αναφέρονται σε θέματα εμπιστευτικότητας, μη διακριτικής μεταχείρισης των προϊόντων του Ομίλου ΟΤΕ, διατήρησης του σήματος ”Γερμανός” για όσο διάστημα διατηρείται η συνεργασία με ανταγωνιστές του Ομίλου ΟΤΕ, θέματα σχετικά με διατήρηση χωριστών τιμοκαταλόγων για κάθε προϊόν της CosmOTE, με τη μη υποχρεωτική σύνδεση των προϊόντων / υπηρεσιών της CosmOTE κατά την πώλησή τους στους καταναλωτές και, τέλος, σε θέματα σχετικά με τη δυνατότητα της ΕΕΤΤ να εξετάζει και να ελέγχει οποτεδήποτε τη συμμόρφωση με τους όρους αυτούς, να επανεξετάσει τις συνέπειες της συγκέντρωσης και να επιβάλλει επιπλέον όρους στο μέλλον.

Οι όροι αυτοί δεν επηρεάζουν τον επιχειρησιακό σχεδιασμό της CosmOTE σε σχέση με τη συγκεκριμένη εξαγορά.

Μετά την ως άνω έγκριση, για την ολοκλήρωση της εξαγοράς από την CosmOTE του 42% του μετοχικού κεφαλαίου της Γερμανός από τον κ. Π. Γερμανό και λοιπούς μετόχους, εκκρεμεί η λήψη έγκρισης από την Επιτροπή Ανταγωνισμού της Ρουμανίας, καθώς ήδη έχουν ληφθεί εγκρίσεις από τις αρμόδιες αρχές ανταγωνισμού της Βουλγαρίας και της πΓΔΜ, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση της CosmOTE της 31ης Ιουλίου 2006, ενώ χορηγήθηκε σήμερα και η σχετική χωρίς όρους έγκριση από την Επιτροπή Ανταγωνισμού της Ουκρανίας.

Εν συνεχεία και σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία, η CosmOTE θα υποβάλει δημόσια πρόταση για την απόκτηση του υπολοίπου ποσοστού της Γερμανός στην τιμή των 19 ευρώ ανά μετοχή, σύμφωνα με όσα έχει ήδη ανακοινώσει.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v