Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μυτιληναίος:Υπερδιπλασιασμός κερδών στο α΄ εξάμηνο

Τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας του Μυτιληναίου στο α΄ εξάμηνο υπερδιπλασιάστηκαν και ανήλθαν σε € 68 εκατ. έναντι € 33,2 εκατ. της αντίστοιχης περιόδου 2005, σημειώνοντας σημαντική αύξηση της τάξης του 104,7%.

Μυτιληναίος:Υπερδιπλασιασμός κερδών στο α΄ εξάμηνο
Τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας του Μυτιληναίου στο α΄ εξάμηνο υπερδιπλασιάστηκαν και ανήλθαν σε € 68 εκατ. έναντι € 33,2 εκατ. της αντίστοιχης περιόδου 2005, σημειώνοντας σημαντική αύξηση της τάξης του 104,7%.

Αύξηση της καθαρής κερδοφορίας και του κύκλου εργασιών του, παρουσίασε ο Όμιλος Μυτιληναίος για την περίοδο 01/01 – 30/06/2006, σύμφωνα με τα Διεθνή Πρότυπα Χρηματοοικονομικής Πληροφόρησης (ΔΠΧΠ). Οι οικονομικές καταστάσεις συμπεριλαμβάνουν την ΔΕΛΤΑ PROJECT A.E. με την μέθοδο της πλήρους ενοποίησης για το διάστημα 13-30/6/2006 και την Ελληνική Βιομηχανία Οχημάτων ΑΒΕ ”ΕΛΒΟ” με την μέθοδο της καθαρής θέσης.

O ενοποιημένος κύκλος εργασιών του Ομίλου ανήλθε στα € 453,3 εκατ. έναντι των € 368,8 εκατ. του προηγούμενου έτους, σημειώνοντας αύξηση 22,9%, ενώ τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας υπερδιπλασιάστηκαν και ανήλθαν σε € 68 εκατ. έναντι € 33,2 εκατ. της αντίστοιχης περιόδου 2005, σημειώνοντας σημαντική αύξηση της τάξης του 104,7%.

Αναλυτικότερα, τα λειτουργικά κέρδη προ φόρων και τόκων (ΕΒΙΤ) αυξήθηκαν κατά 27,4% φθάνοντας τα € 92 εκατ. έναντι € 72,2 εκατ. της αντίστοιχης περιόδου του 2005, ενώ τα λειτουργικά κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) ανήλθαν σε € 102,4 εκατ. από € 82,3 εκατ. το Α’ εξάμηνο του 2005, σημειώνοντας αύξηση της τάξης του 24.4%.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι δανειακές υποχρεώσεις του Ομίλου ανέρχονται σε μόλις € 139 εκατ., ενώ τα ταμειακά διαθέσιμα και ισοδύναμα του Ομίλου για το Α’ εξάμηνο 2006 ανέρχονται πλέον σε € 31,6 εκατ., διατηρώντας τον καθαρό δανεισμό (net debt) του Ομίλου στο ιδιαίτερο χαμηλό επίπεδο των € 107,4 εκατ.

Το σύνολο του Ενεργητικού για την τρέχουσα περίοδο ξεπέρασε το € 1,24 δις έναντι € 1,17 εκατ. της περυσινής περιόδου. Τα Ιδία Κεφάλαια του Ομίλου ανέρχονται σε € 768,3 εκατ. έναντι € 707,8 εκατ. της προηγούμενης περιόδου, ενώ αν υπολογισθούν οι πραγματικές κεφαλαιοποιήσεις των εισηγμένων θυγατρικών ’ΜΕΤΚΑ Α.Ε.’ και ’Αλουμίνιον της Ελλάδος Β.Ε.Α.Ε.’ (mark – to – market) υπερβαίνουν τα € 1 δις.

Εντυπωσιακά αποτελέσματα παρουσιάζει και η ”Αλουμίνιον της Ελλάδος Β.Ε.Α.Ε.” τονίζεται στην ανακοίνωση της εισηγμένης.

Πιο συγκεκριμένα ο κύκλος εργασιών αυξήθηκε κατά 30,6%, φθάνοντας τα € 235,4 εκατ., τα λειτουργικά κέρδη προ φόρων και τόκων (ΕΒΙΤ) σημείωσαν αύξηση της τάξης του 47,9% φθάνοντας τα € 50,5 εκατ. έναντι € 34,1 εκατ. το Α’ εξάμηνο 2005, ενώ τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) ανήλθαν σε € 57 εκατ. από € 40,5 εκατ. της προηγούμενης περιόδου, σημειώνοντας αύξηση 41%.

Αύξηση κατά 99,5% παρουσίασαν τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας τα οποία έφθασαν τα € 45,9 εκατ. έναντι € 23 εκατ. την αντίστοιχη περίοδο του 2005. Να σημειωθεί ότι η Εταιρεία βάσει των αυξημένων ταμειακών ροών υλοποιεί με εντατικό ρυθμό το πρόγραμμα επενδύσεών της, ο τραπεζικός δανεισμός της Εταιρίας παραμένει μηδενικός, ενώ τα ταμειακά διαθέσιμα και ισοδύναμα στο τέλος του Α’ εξαμήνου 2006 ανέρχονταν σε € 18 εκατ.

Αύξηση του κύκλου εργασιών και σταθεροποίηση των κερδών του παρουσίασε και ο Όμιλος ΜΕΤΚΑ. Ο κύκλος εργασιών αυξήθηκε κατά 11,1% και έφτασε τα € 139,1 εκατ. έναντι των € 125,2 εκατ. της προηγούμενης περιόδου. Τα λειτουργικά κέρδη προ φόρων και τόκων (ΕΒΙΤ) έφθασαν τα € 29,4 εκατ. έναντι € 26,2 εκατ. το Α’ εξάμηνο του 2005, ενώ τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) ανήλθαν σε € 31,8 εκατ. από € 28,6 εκατ. της προηγούμενης περιόδου σημειώνοντας αύξηση 11,2%.

Τέλος τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας ανήλθαν σε € 20,4 έναντι € 20,1 παραμένοντας αμετάβλητα. Σημαντικό γεγονός είναι ότι ο τραπεζικός δανεισμός της Εταιρίας παραμένει μηδενικός, ενώ τα ταμειακά διαθέσιμα την 30/06/2006 ανέρχονται σε € 9 εκατ.

Επισημαίνεται ότι η ΜΕΤΚΑ έχει ανεκτέλεστο υπόλοιπο υπογεγραμμένων συμβάσεων ύψους € 313 εκατ. συμπεριλαμβανομένης και της κατασκευής του σταθμού συμπαραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και ατμού ισχύος 334 MW και προϋπολογισμού € 190 εκατ. για την ’Αλουμίνιον της Ελλάδος Β.Ε.Α.Ε.’ (η δοκιμαστική λειτουργία του οποίου αναμένεται να ξεκινήσει αρχές του νέου έτους) ενώ πολλαπλάσια είναι η αξία των υπό διαπραγμάτευση έργων τα οποία η ΜΕΤΚΑ προτίθεται να διεκδικήσει κατά το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.

Η ΜΕΤΚΑ αναμένει τη συνέχιση της σηµαντικής πορείας της µέσα από την κατασκευή σταθµού συµπαραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και ατµού, την εδραίωση της ως τον πλέον εξειδικευµένο κατασκευαστή ενεργειακών έργων στην Ελλάδα, και πιθανή στρατηγική συµµαχία, µε απώτερο στόχο την επέκτασή της σε διεθνές επίπεδο.

Ειδική αναφορά θα πρέπει να γίνει στη ταχύτατη ενσωμάτωση της ΔΕΛΤΑ Project στον ’Ομιλο, με την οποία ο Όμιλος ενισχύει σημαντικά τη δυναμική και τις προοπτικές ανάπτυξης του στο χώρο της Ενέργειας. Το σύνολο της αδειοδοτημένης ηλεκτρικής ισχύος από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ξεπερνά πλέον τα 440 MW και στο σύνολο (από θερμικές και ανανεώσιμες πηγές) το επίπεδο των 1.500 MW, δίνοντας προβάδισμα στον Όμιλο ενόψει της σταδιακής απελευθέρωσης της Ελληνικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

Παράλληλα, η ευρεία ενασχόληση στην αγορά της Ενέργειας (κατασκευή έργων, συμπαραγωγή ενέργειας-ατμού, εισαγωγή ηλεκτρισμού, παραγωγή από θερμικές και ανανεώσιμες πηγές), έχει τοποθετήσει τον ’Ομιλο με τρόπο στρατηγικά ευέλικτο, επιτρέποντας του να λαμβάνει επιχειρηματικές αποφάσεις που ενισχύουν την κερδοφορία του, ανάλογα με τις συνθήκες που επικρατούν στην υπό διαμόρφωση αγορά.



Όσον αφορά για το υπόλοιπο της εταιρικής χρήσης 2006, ο ’Οµιλος θεωρεί ότι επιβεβαιώνονται όλες οι προϋποθέσεις για την επίτευξη των υψηλότερων αποδόσεων στην ιστορία του, τόσο σε επίπεδο κύκλου εργασιών και κερδοφορίας όσο και λοιπών δεικτών.

Για τα αποτελέσματα του Α’ εξαμήνου 2006 θα γίνουν λεπτομερέστερες αναφορές στην αυριανή τηλεδιάσκεψη με τους αναλυτές και θεσμικούς επενδυτές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v