Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΛΠΕ: Στο διαιτητικό δικαστήριο η διαμάχη με ΟΚΤΑ

Από το Διεθνές Διαιτητικό Δικαστήριο των Παρισίων θα κριθεί πλέον η επένδυση των ΕΛΠΕ στα Σκόπια. Ο κύκλος του φιλικού διακανονισμού που επεδίωκε ο ελληνικός όμιλος ολοκληρώθηκε πριν από τις πρόσφατες εθνικές εκλογές στη γειτονική χώρα, αφού διήρκεσε 18 μήνες.

ΕΛΠΕ: Στο διαιτητικό δικαστήριο η διαμάχη με ΟΚΤΑ
της Αθηνάς Καλαϊτζόγλου

Από το Διεθνές Διαιτητικό Δικαστήριο των Παρισίων θα κριθεί πλέον η επένδυση των ΕΛΠΕ στα Σκόπια. Ο κύκλος του φιλικού διακανονισμού που επεδίωκε ο ελληνικός όμιλος ολοκληρώθηκε πριν από τις πρόσφατες εθνικές εκλογές στη γειτονική χώρα, αφού διήρκεσε 18 μήνες και απέβη άκαρπος λόγω των υπερβολικών αξιώσεων που πρόβαλε η σκοπιανή πλευρά.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του euro2day.gr, στο διάστημα από 19 έως 30 Ιουνίου συνήλθε στη γαλλική πρωτεύουσα το Διεθνές Διαιτητικό Δικαστήριο στο οποίο προσέφυγαν τα ΕΛΠΕ ήδη από το Μάρτιο του 2004. Στην ακροαματική διαδικασία που διήρκεσε 12 ημέρες εξετάστηκαν μάρτυρες και από τις δύο πλευρές, και συγκεκριμένα τις ελληνικές θέσεις υποστήριξαν όλοι οι διατελέσαντες διευθύνοντες σύμβουλοι της ΟΚΤΑ, πλην Καραχάλιου, ο νυν πρόεδρος Μ.Λ. Μυριάνθης, καθώς και εμπειρογνώμονες.

Από την πλευρά των Σκοπίων κατέθεσαν σύμβουλοι της κυβέρνησης, υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου Ενέργειας και εμπειρογνώμονες. Η απόφαση εκτιμάται ότι θα ανακοινωθεί περί τα τέλη του έτους.

Η ΕΛΠΕΤ Βαλκανική διεκδικεί από το σκοπιανό Δημόσιο αποζημίωση ύψους περίπου 50 εκατ. ευρώ για τη ζημία που υπέστη από την αθέτηση της συμφωνίας εξαγοράς της ΟΚΤΑ, ενώ το σκοπιανό Δημόσιο διεκδικεί πολύ μικρότερο ποσό, ύψους 3,5 εκατ. ευρώ. Κύκλοι της ΕΛΠΕΤ Βαλκανικής εξέφραζαν συγκρατημένη αισιοδοξία για την έκβαση της διαιτησίας, καθώς το θέμα είναι αρκετά σύνθετο και δεν επιτρέπει υπέρμετρες αξιώσεις.

Πάντως, ανεξάρτητα από το ”προϊόν” της διαιτησίας, η ΕΛΠΕΤ Βαλκανική, στην οποία τρεις τράπεζες, η Alpha Bank, ο όμιλος της Πειραιώς και η Εμπορική εξαγόρασαν το μετοχικό μερίδιο της ΑΕΓΕΚ, συνεχίζει το αναπτυξιακό πρόγραμμά της για τον εκσυγχρονισμό του διυλιστηρίου της ΟΚΤΑ.

Ήδη, είναι σε εξέλιξη επένδυση ύψους 8 εκατ. δολ. για τη συγκράτηση των αερίων ρύπων. Η νέα μονάδα αποθείωσης εκτιμάται ότι θα είναι σε θέση να λειτουργήσει σε 14 μήνες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v