Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΛΠΕ: Ακυρώθηκε σύμβαση στο Μαυροβούνιο (upd)

Σε ακύρωση της σύμβασης με τα Ελληνικά Πετρέλαια για την επένδυση έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στο Μαυροβούνιο προχώρησε η τοπική κυβέρνηση. Η εταιρία ανακοίνωσε σήμερα στο Χ.Α. τη συμφωνία για συμμετοχή της με ποσοστό 25 % στην εταιρεία ΒΙΟΝΤΗΖΕΛ Α.Ε.

ΕΛΠΕ: Ακυρώθηκε σύμβαση στο Μαυροβούνιο (upd)
Σε ακύρωση της σύμβασης με τα Ελληνικά Πετρέλαια για την επένδυση έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στο Μαυροβούνιο προχώρησε η τοπική κυβέρνηση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, την ακύρωση ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομίας του Μαυροβουνίου επικαλούμενος την αθέτηση από την πλευρά των ΕΛΠΕ συμβατικής υποχρέωσης για πραγματοποίηση γεώτρησης σε προκαθορισμένο χρονικό διάστημα.

Από πλευράς των ΕΛΠΕ, όπως αναφέρουν αρμόδιοι παράγοντες, δεν υπάρχει επίσημη ενημέρωση από την κυβέρνηση του Μαυροβουνίου.

Όπως διευκρινίζουν τα ΕΛΠΕ η θυγατρική της JPK έχει αναλάβει τη συμβατική υποχρέωση να διεξάγει έρευνες για εντοπισμό πιθανών κοιτασμάτων υδρογονανθράκων σε τρεις περιοχές του νοτίου Μαυροβουνίου (Blocks 1 & 2 στην περιοχή Prevlaka και Block 3 στην περιοχή Ulcinj).

Από αυτές αμφισβητείται η υποχρέωση που αφορά γεωτρήσεις στο Block 3 Ulcinj, οι οποίες δεν έχουν ακόμη εκπληρωθεί από την JPK και τους συνεταίρους της κυρίως λόγω της δυστοκίας της Κυβέρνησης να ρυθμίσει το νομοθετικό πλαίσιο που διέπει την Έρευνα και Παραγωγή Υδρογονανθράκων στο Μαυροβούνιο.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι σχέσεις ΕΛΠΕ και κυβέρνησης Μαυροβουνίου βρίσκονταν σε ρήξη εδώ και πολλούς μήνες.

Τα ΕΛΠΕ έκαναν μια προσπάθεια να πείσουν την κυβέρνηση του Μαυροβουνίου να εκσυγχρονίσει το θεσμικό πλαίσιο για την έρευνα και την εκμετάλλευση υδρογονανθράκων προκειμένου να προχωρήσει σε γεώτρηση με όρους που ισχύουν στη διεθνή αγορά.

Η επένδυση των ΕΛΠΕ στο Μαυροβούνιο δεν αφορά μόνο τον τομέα του upstream, αλλά και την εξαγορά κρατικής εταιρίας εμπορίας πετρελαιοειδών.

Παράλληλα η εταιρία ανακοίνωσε σήμερα στο Χ.Α. τη συμφωνία για συμμετοχή της με ποσοστό 25% στην εταιρεία ΒΙΟΝΤΗΖΕΛ Α.Ε., η οποία πρόκειται να ιδρύσει στην Ελλάδα μονάδα παραγωγής βιοντήζελ με δυναμικότητα 100.000 τόνων / ετησίως για τη κάλυψη αναγκών της ελληνικής αγοράς και εξαγωγές σε άλλες χώρες.

Στην ΒΙΟΝΤΗΖΕΛ Α.Ε. θα συμμετέχουν, με ποσοστό επίσης 25% εκάστη, και οι ΒΙΟΧΑΛΚΟ, ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΥΦΑΝΤΟΥΡΓΙΑ Α.Ε. και PRIMA ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ ΑΕΒΕ.

Η μονάδα θα δημιουργηθεί σε χώρο του εργοστασίου SOVEL του Ομίλου ΒΙΟΧΑΛΚΟ στον Αλμυρό Μαγνησίας.

Η επένδυση, ύψους 20 εκατομμυρίων ευρώ, προβλέπει τη δημιουργία διυλιστηρίου φυτικών ελαίων δυναμικότητας 300 τόνων / ημερησίως, μονάδα απόσταξης γλυκερίνης, μονάδα διεστερεοποίησης (βιοντήζελ) και βοηθητικές εγκαταστάσεις (ατμογεννήτριες, βιολογική επεξεργασία κλπ).

Επιπλέον η Διοίκηση της εταιρείας επεσήμανε ότι η εν λόγω συμφωνία είναι μέρος των σχεδίων ανάπτυξης του Ομίλου αναφορικά με την αύξηση της συμμετοχής των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο ενεργειακό της ισοζύγιο.

Χρύσα Λιάγγου

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v