Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΔΕΗ: Κλιμακωτές αυξήσεις τιμολογίων έως 6,5%

Κλιμακωτές αυξήσεις ανάλογα με την κατανάλωση, που φτάνουν έως και το 6,5%, ενέκρινε ο υπουργός Ανάπτυξης για τα νέα τιμολόγια της ΔΕΗ, ενώ τα πάγια αυξάνονται από 30-50%.

ΔΕΗ: Κλιμακωτές αυξήσεις τιμολογίων έως 6,5%
Κλιμακωτές αυξήσεις ανάλογα με την κατανάλωση, που φτάνουν έως και το 6,5%, ενέκρινε ο υπουργός Ανάπτυξης για τα νέα τιμολόγια της ΔΕΗ, ενώ τα πάγια αυξάνονται από 30-50%.

Τόσο το πάγιο όσο και η χρέωση ενέργειας του τιμολογίου των πολυτέκνων και του αγροτικού τιμολογίου της ΔΕΗ αυξάνονται ομοιόμορφα κατά 2,5%, ενώ για όλα τα άλλα τιμολόγια (βιομηχανικό, νυχτερινό κ.λπ.) η αύξηση όλων των στοιχείων τους (χρέωση ενέργειας, πάγιο κ.λπ.) ανέρχεται σε ποσοστό 4,5%.

Εάν ληφθεί υπόψη και η μείωση του ειδικού τέλους των ΑΠΕ, η πραγματική επιβάρυνση των τιμολογίων αυτών κατά μέσο όρο ανέρχεται σε 3,6%, ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο.

Παράλληλα, με την απόφαση του υπουργού Ανάπτυξης θεσπίζονται, για πρώτη φορά, για τους οικιακούς καταναλωτές σημαντικά οικονομικά κίνητρα με στόχο την εξοικονόμηση ενέργειας.

Συγκεκριμένα: Όσοι οικιακοί καταναλωτές μειώσουν την κατανάλωση ενέργειας συνολικά στο επόμενο δωδεκάμηνο κατά 4% (προκειμένου για ετήσια κατανάλωση μέχρι 6.000 kWh) και 6% (προκειμένου για ετήσια κατανάλωση από 6.001 kWh-12,000 kWh) σε σχέση με την αντίστοιχη προηγούμενη περίοδο θα τύχουν επιστροφής που θα είναι ίση με το 5% επί της συνολικής δαπάνης τους για κατανάλωση ενέργειας και παγίου.

Ύστερα από συνεννόηση με τις διοικήσεις της ΡΑΕ και του ΔΕΣΜΗΕ, με νεότερη υπουργική απόφαση που θα εκδοθεί μέσα στις επόμενες ημέρες, μειώνεται για όλους τους καταναλωτές (οικιακούς, εμπορικούς και βιομηχανικούς) το ειδικό τέλος για τις ΑΠΕ κατά 50%, από 0,0008 ευρώ ανά kWh (0,8€/MWh) στα 0,0004 ευρώ ανά kWh (0,4€/MWh).

Στο έγγραφό της προς τη ΡΑΕ η ΔΕΗ ζητούσε τις εξής αναπροσαρμογές:

Πρώτον: Για τα οικιακά τιμολόγια αύξηση κατά 5% για τετραμηνιαία κατανάλωση μέχρι 2.000 kWh και κατά 8% για καταναλώσεις από 2.001 kWh και πάνω.

Δεύτερον: Για το νυχτερινό οικιακό τιμολόγιο αύξηση κατά 5%.

Τρίτον: Για τα λοιπά τιμολόγια αύξηση κατά 5,5%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v