Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΔΕΗ: Αύξηση 2% πάνω από πληθωρισμό στα τιμολόγια

Αύξηση σε ποσοστό 2% πέραν αυτού του πληθωρισμού εισηγείται η ΡΑΕ στο υπουργείο Ανάπτυξης για τα τιμολόγια της ΔΕΗ. Η διοίκηση της ΔΕΗ εμφανίζεται καταρχήν ικανοποιημένη από την αποδοχή του αιτήματος, όχι όμως και από το ύψος της αύξησης.

ΔΕΗ: Αύξηση 2% πάνω από πληθωρισμό στα τιμολόγια
Αύξηση σε ποσοστό 2% πέραν αυτού του πληθωρισμού εισηγείται η ΡΑΕ στο υπουργείο Ανάπτυξης για τα τιμολόγια της ΔΕΗ.

Η Ρυθμιστική Αρχή Ανάπτυξης έκανε αποδεκτό το αίτημα της ΔΕΗ για επιβολή ρήτρας καυσίμου στα τιμολόγια προκειμένου να εξισορροπιστεί το αυξημένο κόστος για καύσιμα λόγω των υψηλών τιμών του πετρελαίου, εγκρίνοντας ένα ποσοστό αύξησης της τάξης του 2%.

Η εισήγηση βρίσκεται υπό την αίρεση του υπουργού Ανάπτυξης Δ. Σιούφα, ο οποίος έχει εκ του νόμου τον τελικό λόγο για την διαμόρφωση των τιμολογίων ηλεκτρικού ρεύματος.

Η διοίκηση της ΔΕΗ εμφανίζεται καταρχήν ικανοποιημένη από την αποδοχή του αιτήματος, όχι όμως και από το ύψος της αύξησης, το οποίο εκτιμά ότι θα έπρεπε να κινείται τουλάχιστον στα διπλάσια επίπεδα.

Σε ότι αφορά τη συνολική αύξηση των τιμολογίων η ΔΕΗ δεν έχει υποβάλλει σχετικό αίτημα ακόμη στη ΡΑΕ, η οποία από την πλευρά της φαίνεται διατεθειμένη να εγκρίνει αύξηση στα επίπεδα του πληθωρισμού.

Η εισήγηση της ΔΕΗ θα εξαρτηθεί από την κατάληξη των συζητήσεων που βρίσκονται σε εξέλιξη με τους συναρμόδιους υπουργούς Οικονομίας και Ανάπτυξης.

Στις προτάσεις πάντως για αυξήσεις στο ύψος του πληθωρισμού η ΔΕΗ αντιπαραθέτει τις ανεκπλήρωτες οικονομικές υποχρεώσεις του δημοσίου για τις υπηρεσίες κοινής ωφέλειας και θέτει ένα συνολικότερο θέμα ”εξορθολογισμού των τιμολογίων”.

Στο πλαίσιο αυτό προτείνει την ετήσια αποτίμηση των υπηρεσιών κοινής ωφέλειας και την ξεχωριστή απεικόνιση του κόστους αυτού στα τιμολόγια αλλά και την απαλλαγή της από την είσπραξη των δημοτικών τελών που όπως υποστηρίζουν παράγοντες της ΔΕΗ ”αλλοιώνουν πλήρως την εικόνα των τιμολογίων στους καταναλωτές, καθιστώντας τα φθηνότερα τιμολόγια της ΕΕ ακριβά”.



Χρύσα Λιάγγου

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v