Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αιγυπτιακά κοιτάσματα ”ψάχνουν” τώρα τα ΕΛΠΕ

Δύο ακόμη περιοχές για έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στην Αίγυπτο διεκδικούν τα ΕΛΠΕ. Ο όμιλος συμμετείχε την περασμένη Κυριακή σε διαγωνισμό για την παραχώρηση δύο μπλοκ, συμμετέχοντας στο ένα σε κοινοπραξία με την αυστριακή OMV και στο άλλο με αμερικανική εταιρία.

Αιγυπτιακά κοιτάσματα ”ψάχνουν” τώρα τα ΕΛΠΕ
της Χρύσας Λιάγγου

Δύο ακόμη περιοχές για έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στην Αίγυπτο διεκδικούν τα ΕΛΠΕ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο όμιλος συμμετείχε την περασμένη Κυριακή σε διαγωνισμό για την παραχώρηση δύο μπλοκ, συμμετέχοντας στο ένα σε κοινοπραξία με την αυστριακή OMV και στο άλλο με αμερικανική εταιρία.

Ο τομέας της έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων αποτελεί βασικό πυλώνα ανάπτυξης για τον όμιλο, με συνολικά 500 εκατ. επενδύσεις για την 5ετία.

Στόχος είναι το 2010 ημερήσια παραγωγή 50.000 βαρελιών ισοδύναμου πετρελαίου.

Η στρατηγική φαίνεται ότι αποδίδει μετά τα θετικά αποτελέσματα των γεωτρήσεων στη Λιβύη. Μάλιστα ο όμιλος θα προχωρήσει άμεσα στη σύσταση θυγατρικής εταιρίας στην Τρίπολη, την οποία θα στελεχώσει και με κάποιους υπαλλήλους για την περαιτέρω ανάπτυξη του κοιτάσματος που έχει ανακαλυφθεί.

Ο όμιλος των ΕΛΠΕ παρακολουθεί ολόκληρη την αγορά της Ανατολικής Ευρώπης και της Μεσογείου, τόσο για την ανάπτυξη έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων όσο και για τη δυνατότητα άμεσης εξαγοράς δικαιωμάτων παραγωγής.

Στο μεταξύ, αυτό το διάστημα παρακολουθεί στενά και τις εξελίξεις για το διαγωνισμό ιδιωτικοποίησης της πετρελαϊκής εταιρίας ΝΙΣ στη Σερβία, στον οποίο έχει δηλώσει ότι θα συμμετάσχει.

Παράγοντες του ομίλου, πάντως, δηλώνουν ότι δεν ενδιαφέρονται για τα 33 πρατήρια που πουλάει αυτόνομα αυτή τη στιγμή η ΝΙΣ, κίνηση που φαίνεται ότι εντάσσεται στην προσπάθεια εξυγίανσης του χαρτοφυλακίου της, προκειμένου να πετύχει υψηλότερες αποδόσεις εν όψει της ιδιωτικοποίησης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v