Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τι απάντησαν Βουρλούμης-Μαρτιγόπουλος για το deal

”Αγοράσαμε τεχνογνωσία και brand name”, ήταν η κατηγορηματική απάντηση του προέδρου του ΟΤΕ, Π.Βουρλούμη, απέναντι στις σφοδρές ερωτήσεις που κατέθεσαν κυρίως οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ σχετικά με την εξαγορά της Γερμανός από την Cosmote. Να σημειωθεί ότι το ΚΚΕ απουσίαζε.

Τι απάντησαν Βουρλούμης-Μαρτιγόπουλος για το deal
”Αγοράσαμε τεχνογνωσία και brand name”, ήταν η κατηγορηματική απάντηση του προέδρου του ΟΤΕ, Π.Βουρλούμη, απέναντι στις σφοδρές ερωτήσεις που κατέθεσαν κυρίως οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ σχετικά με την εξαγορά της Γερμανός από την Cosmote. Να σημειωθεί ότι το ΚΚΕ απουσίαζε.

Συγκεκριμένα, οι ερωτήσεις αφορούσαν στο τίμημα της εξαγοράς το οποίο χαρακτηρίστηκε από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ως ιδιαίτερα υψηλό. Σύμφωνα με την κ. Βάσω Παπανδρέου η αποτίμηση της Γερμανός ήταν 30 φορές πάνω από τα κέρδη της ενώ ο κ.Βερελής είπε πως 2 φορές του έγινε πρόταση όταν ήταν υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών, να εξαγοράσει η Cosmote την Γερμανός και είχε αρνηθεί.

Έντονες ήταν και οι ερωτήσεις σχετικά με τη διατήρηση της δυναμικής του δικτύου της Γερμανός μετά την εξαγορά της από την Cosmote και έντονος επίσης ο προβληματισμός για την σκοπιμότητα της εξαγοράς και το χρόνο απόσβεσης της συγκεκριμένης επένδυσης.

Έναντι όλων αυτών των ερωτήσεων ο κ Μαρτιγόπουλος τόνισε πως το τίμημα της εξαγοράς και τα οφέλη που προκύπτουν από αυτή πρέπει να υπολογιστούν όχι με βάση τη χρηματοοικονομική ανάλυση της Γερμανός αλλά με βάση τις ταμειακές ροές που θα αποκομίσει η Cosmote μετά τη συμφωνία. ”Η αγορά έδωσε θετική αποτίμηση για την εξαγορά της γερμανός και η Cosmote δεν αγόρασε μόνο καταστήματα αλλά brand name, τεχνογνωσία και παρουσία σε κρίσιμες ευρωπαικές αγορές”, επανέλαβε ο κ. Μαρτιγόπουλος.

Σχετικά με το αν υπήρξε εσωτερική πληροφόρηση για την συγκεκριμένη συμφωνία και γιατί επελέγη η συγκεκριμένη στιγμή να κλείσει το deal όταν η μετοχή της Γερμανός βρέθηκε σε ένα από τα ιστορικά υψηλά της ο κ. Μαρτιγόπουλος είπε ότι δεν γνωρίζει στοιχεία περί εσωτερικής πληροφόρησης και ο κ. Βουρλούμης είπε ότι δεν μπορεί να ελέγξει κάποιος τις χρηματιστηριακές συγκυρίες εντός των οποίων υλοποιούνται οι επιχειρηματικές συμφωνίες.

Σχετικά με την ερώτηση γιατί η Cosmote δεν ανέπτυξε δικό της δίκτυο, διαδικασία μάλιστα που την είχε ήδη ξεκινήσει και στην οποία είχαν ανταποκριθεί περισσότερο από 1000 ενδιαφερόμενοι, ο κ.Μαρτιγόπουλος τόνισε πως ο χρόνος υλοποίησης του συγκεκριμένου έργου θα λειτουργούσε εις βάρος της Cosmote σε σύγκριση με την εξαγορά ενός έτοιμου δικτύου.

Αναφορικά με το πότε ακριβώς οριστικοποιήθηκε το deal Cosmote Γερμανός ο κ.Βουρλούμης είπε ότι οι διοικήσεις του ΟΤΕ, Cosmote και Γερμανός είχαν μια πρώτη επαφή στις 6 Δεκεμβρίου του 2005 στη Ρουμανία στο πλαίσιο παρουσίασης της Cosmote στην τοπική αγορά, ενώ οι επίσημες διαπραγματεύσεις ξεκίνησαν τον Μάρτιο του 2006.

Ωστόσο τον Ιανουάριο του 2006 ο κ.Βουρλούμης είπε ότι ενημέρωσε ο ίδιος προσωπικά τον κ.Αλογοσκούφη για τη συμφωνία Cosmote Γερμανός μιας και το θέμα είχε αρχίσει να σοβαρεύει. Αντίθετα, ο κ. Μ. Λιάπης, υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών, ενημερώθηκε το Μάιο του 2006 από τον κ.Μαρτιγόπουλο.

Διαβάστε την παρουσίαση του Π. Βουρλούμη για το deal Γερμανού-Cosmote ενώπιον της Βουλής, στη διπλανή στήλη ”Συνοδευτικό Υλικό”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v