Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τρ. Κύπρου: Κρίσιμο ΔΣ για το θέμα της Εμπορικής

Mε μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται η σημερινή συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της Τράπεζας Κύπρου, κατόπιν των τελευταίων εξελίξεων σε σχέση με τη δημόσια προσφορά της για την Εμπορική. Πληθαίνουν οι πληροφορίες ότι αναζητείται εύσχημη έξοδος από το εγχείρημα.

Τρ. Κύπρου: Κρίσιμο ΔΣ  για το θέμα της Εμπορικής
Mε μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται η σημερινή συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της Τράπεζας Κύπρου, κατόπιν των τελευταίων εξελίξεων σε σχέση με τη δημόσια προσφορά της για την Εμπορική.

Ωστόσο, οι διαθέσιμες πληροφορίες καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι ήδη από χθες η Τράπεζα Κύπρου ή τουλάχιστον μέρος της διοίκησής της αναζητεί εύσχημο τρόπο για να εξέλθει της διαδικασίας.

Σημειώνεται ότι η έξοδος από μια δεσμευτική δημόσια προσφορά δεν είναι απλή, καθώς είτε θα πρέπει να πάρει τέτοια απόφαση η Γ.Σ. (στις 28 Ιουλίου) είτε να μην εγκριθεί από τις αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές, όπως η Κεντρική Τράπεζα Κύπρου, είτε να γίνει επίκληση συγκεκριμένων λόγων που ανατρέπουν πλήρως το σχεδιασμό που είχε γίνει για την υποβολή της.

Ειδικότερα, ο νόμος προβλέπει ότι μπορεί να γίνει ανάκληση ”αν επέλθει απρόοπτη και ανεξάρτητη της βούλησης του προτείνοντος μεταβολή των συνθηκών που καθιστά ιδιαιτέρως επαχθή τη διατήρηση της δημόσιας προσφοράς σε ισχύ”.

Μερίδα του κυπριακού Τύπου προεξοφλεί σήμερα την απόσυρση της Τράπεζας Κύπρου, ενώ δημόσια κριτική στη διοίκησή της για την έλλειψη στρατηγικού πλάνου ασκεί σε συνέντευξή του στο site stockwatch ο πρόεδρος της ΕΤΥΚ (Ένωση Τραπεζικών Υπαλλήλων Κύπρου), Λοΐζος Χατζηκωστής, ο οποίος εκφράζει ανοιχτά τις αμφιβολίες του για τη σκοπιμότητα της κίνησης.

Στο μεταξύ, πληθαίνουν οι πληροφορίες ότι η διοίκηση της Κύπρου δεν έχει καταφέρει να πείσει για τη σκοπιμότητα του εγχειρήματος τα ασφαλιστικά ταμεία (περιλαμβανομένου και του ταμείου των υπαλλήλων της), ενώ εντονότερη έχει γίνει και η αντίδραση από πλευράς ξένων θεσμικών, ορισμένοι εκ των οποίων, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τη Foreign and Colonial, ήταν εξαρχής αντίθετοι με το εγχείρημα της Εμπορικής.

Aπό την άλλη πλευρά, έγκυρες πηγές αναφέρουν ότι η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου, η οποία, όπως εξαρχής είχε μεταδώσει το euro2day.gr επικαλούμενο πληροφορίες από τη Μεγαλόνησο (βλέπε link στο ρεπορτάζ της 20/6/2006 στη δεξιά στήλη ”ΣΧΕΤΙΚΑ LINKS”), έβλεπε με ”σκεπτικισμό” την υλοποίηση της εξαγοράς της Εμπορικής, ενδέχεται τελικά να εκφράσει ανοιχτά την αντίθεσή της.

Στο επίκεντρο έχει βρεθεί η γνωμοδότηση του ΣτΕ για το ΕΤΑΤ. Σχετικά με το θέμα η Τράπεζα Κύπρου ανακοίνωσε χθες ότι συνταγματολόγοι και ειδικευμένοι νομικοί ”μελετούν” την εξέλιξη αυτή και τις επιπτώσεις της, ανοίγοντας έτσι το δρόμο στις πληροφορίες για έξοδό της από τη διαδικασία.

Όλα αυτά, την ώρα που κύκλοι του ΥΠΕΘΟ επιμένουν ότι το θέμα με το ΣτΕ είναι τυπικό και ενώ από την πλευρά των Γάλλων της Credit Agricole δεν έχει υπάρξει καμία ιδιαίτερη αντίδραση, τουλάχιστον ως τώρα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v