Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΔΕΗ: Στρατηγικές βλέψεις στην τουρκική αγορά

Με βασικό σύμμαχο την αμερικανικών συμφερόντων εταιρία ConturGlobal και με τη συμμετοχή της IFC (International Finance Corporation) στο υπό σύσταση σχήμα (εταιρία συμμετοχών), η ΔΕΗ στρέφει το ενδιαφέρον της στη μεγάλη αγορά ηλεκτρισμού της Τουρκίας, που φαίνεται ότι μπαίνει σε φάση αναδιάρθρωσης.

ΔΕΗ: Στρατηγικές βλέψεις στην τουρκική αγορά
Με βασικό σύμμαχο την αμερικανικών συμφερόντων εταιρία ConturGlobal και με τη συμμετοχή της IFG (International Finance Corporation) στο υπό σύσταση κοινοπρακτικό σχήμα (εταιρία συμμετοχών), η ΔΕΗ στρέφει το ενδιαφέρον της στη μεγάλη αγορά ηλεκτρισμού της Τουρκίας, που φαίνεται ότι μπαίνει σε φάση αναδιάρθρωσης.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του Euro2day.gr, στα στρατηγικά σχέδια της ΔΕΗ για εξαγορά περιουσιακών στοιχείων στην αγορά της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, στην οποία θα εισέλθει με όχημα την εταιρία συμμετοχών που θα συστήσει με βασικό εταίρο την ConturGlobal και τη συμμετοχή σε ποσοστό 10% της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, μπαίνει και η αγορά της Τουρκίας.

Τη στρατηγική επέκτασης της ΔΕΗ φαίνεται ότι έχει δει θετικά η θυγατρική της Παγκόσμιας Τράπεζας International Finance Corporation, η οποία εκδήλωσε προσφάτως στην ελληνική επιχείρηση γραπτώς το ενδιαφέρον της για συμμετοχή στην εταιρία συμμετοχών.

Την ερχόμενη εβδομάδα μάλιστα στελέχη της ΔΕΗ και της ConturGlobal θα έχουν για το θέμα αυτό επαφές τόσο στη Ν. Υόρκη όσο και στην Αθήνα.

Ειδικότερα για την Τουρκία, το ενδιαφέρον της ΔΕΗ στρέφεται κυρίως στις προς ιδιωτικοποίηση μονάδες παραγωγής και δευτερευόντως στις εταιρίες διανομής. Η κυβέρνηση της Τουρκίας ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα την πρόθεσή της για ιδιωτικοποίηση μέχρι και 20 εταιριών διανομής (Κωνσταντινούπολη και Άγκυρα), ενώ στα σχέδιά της είναι και η πώληση της κρατικής εταιρίας παραγωγής ηλεκτρισμού EUAS (διαθέτει 6 μονάδες ισχύος 2000 MW εκάστη) και μιας ανθρακικής μονάδας ισχύος 620 MW.

Έγκυρες πληροφορίες φέρουν τη ΔΕΗ να βρίσκεται σε συζητήσεις τόσο με την ισπανική εταιρία Iberdrola (συμμετέχει με ποσοστό 49,9% στη ΡΟΚΑΣ Α.Ε.) όσο και με την ιταλική Edisson για από κοινού συμμετοχή στους διαγωνισμούς που θα προκηρυχτούν για τους δύο σταθμούς παραγωγής μέσα στο 2007.

Οι δύο ευρωπαϊκές εταιρίες φέρονται να έχουν εξασφαλίσει και ισχυρούς συμμάχους στην τοπική αγορά της Τουρκίας, καθώς ο τουρκικός νόμος για τις ιδιωτικοποιήσεις επιβάλλει τη συνεργασία με εγχώριες εταιρίες.

Το όχημα της ΔΕΗ και γι’ αυτή την αγορά θα είναι η εταιρία συμμετοχών με την ContourGlobal, και το ενδιαφέρον συμμετοχής της Παγκόσμιας Τράπεζας ενισχύει σε κάθε περίπτωση τα στρατηγικά αυτά σχέδια.

Χρύσα Λιάγγου

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v