Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χριστοδούλου: ”Λείπουν οι ξεκάθαρες προθέσεις”

Πειστικές εξηγήσεις και ξεκάθαρες προθέσεις ζητά από τους εμπλεκόμενους η κυπριακή Κεντρική Τράπεζα για να εγκρίνει τα υπό εξέλιξη τραπεζικά deals. Όπως αναφέρει το StockWatch, ο διοικητής της ΚΤ έχει ήδη δώσει τις πρώτες ενδείξεις για τον τρόπο αξιολόγησης των νέων δεδομένων, με βασικό άξονα τα κενά που φαίνεται να υπάρχουν στις στρατηγικές των εμπλεκομένων.

Χριστοδούλου: ”Λείπουν οι ξεκάθαρες προθέσεις”
Πειστικές εξηγήσεις και ξεκάθαρες προθέσεις ζητά από τους εμπλεκόμενους η κυπριακή Κεντρική Τράπεζα για να εγκρίνει τα υπό εξέλιξη τραπεζικά deals.

Όπως αναφέρει το StockWatch, σε προχθεσινή συνάντηση με την ανώτατη διευθυντική ομάδα της νομισματικής αρχής, ο διοικητής της, Χριστόδουλος Χριστοδούλου, έδωσε τις πρώτες ενδείξεις για τον τρόπο αξιολόγησης των νέων δεδομένων, σταχυολογώντας τις βασικές παραμέτρους χειρισμού των διαμορφούμενων εξελίξεων. Λόγω της λεπτότητας των θεμάτων που συζητήθηκαν, η εσωτερική συνάντηση κρατήθηκε μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας.

Βάσει των πληροφοριών που διέρρευσαν, όμως, βασικός άξονας των επισημάνσεων του κ. Χριστοδούλου ήταν τα κενά που φαίνεται να υπάρχουν στις στρατηγικές των εμπλεκομένων αλλά και η ανάγκη αξιολόγησης της καταλληλότητας και επάρκειας των επίδοξων αγοραστών.

Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες του StockWatch, o διοικητής επεσήμανε πως μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία για να αξιολογηθούν οι διάφορες ενέργειες. ”Μας λείπουν οι πεποιθήσεις των ξεκάθαρων προθέσεων” ανέφερε χαρακτηριστικά, στέλνοντας μηνύματα με αποδέκτες τόσο εντός όσο και εκτός Κύπρου.

Αν και προκαθορισμένη, η συνάντηση του κ. Χριστοδούλου με την ανώτατη διευθυντική πυραμίδα της ΚΤ έγινε τη Δευτέρα, λίγες μόλις μέρες μετά τις επικρίσεις που δέχθηκε τόσο η κυπριακή νομισματική αρχή όσο και ο ίδιος για την κοινοποίηση των αυστηρών συστάσεων του προς την Τρ. Πειραιώς (σε σχέση με την αγορά μεγάλου ποσοστού στη Τρ. Κύπρου) και την Marfin (για προσυνεννόηση με το Tosca Fund για αγορά του ποσοστού της HSBC στη Λαϊκή).

Ο κ. Χριστοδούλου υποστήριξε πως η κυπριακή νομισματική αρχή δεν εναντιώνεται στην έλευση ξένων κεφαλαίων, ειδικότερα ελληνικών, και πως κακώς του αποδόθηκαν τέτοιες προθέσεις.

Τόνισε πως η Κεντρική Τράπεζα οφείλει να ασκήσει χρηματοπιστωτική πολιτική στα πλαίσια του νόμου, δίδοντας έμφαση στην ”καταλληλότητα και ικανότητα” (fitness and properness) αυτών που θα αναλάβουν τις κυπριακές τράπεζες.

Ο κ. Χριστοδούλου απέφυγε συγκεκριμένες αναφορές αλλά τόνισε πως πίσω από τις τράπεζες πρέπει να υπάρχουν οι ”κατάλληλοι άνθρωποι”.

Ο διοικητής της νομισματικής αρχής ανέφερε πως βρίσκεται στο προστάδιο ανάλυσης διαφόρων στοιχείων που έχουν ζητηθεί και σταχυολόγησε τις παραμέτρους αξιολόγησης των διαφόρων τραπεζικών κινήσεων. Τόνισε:

1.Πως πρέπει η κατάσταση που θα δημιουργηθεί να είναι βιώσιμη

2.Πως πρέπει να έχει προηγηθεί επαρκής μελέτη πριν από την όποια εξαγορά και η κατάρτιση επιχειρησιακού σχεδίου (business plan)

3.Πως πρέπει η κεφαλαιουχική βάση και επάρκεια του νέου σχήματος να παραμείνει ισχυρή

Ο κ. Χριστοδούλου, σύμφωνα με το StockWatch, δεν παρέλειψε να υπενθυμίσει τα διευθυντικά στελέχη της νομισματικής αρχής πως δεν έχει ακόμη δοθεί έγκριση στις όποιες κινήσεις τονίζοντας πως πιθανή έγκριση θα βασιστεί σε αυτές τις παραμέτρους.

Ο χρηματοπιστωτικός τομέας, ανέφερε χαρακτηριστικά, επηρεάζει το μέλλον της οικονομίας ”ακόμα και το πολιτικό μέλλον του τόπου μας”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v