Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επιστολή Βουρλούμη για δάνειο εθελουσίας

Σε μείζον ζήτημα για τις εξελίξεις στον ΟΤΕ έχει αναχθεί το δάνειο του Οργανισμού προς το Ταμείο Αρωγής. Με επιστολή της η διοίκηση του ΟΤΕ προς τους εργαζόμενους τονίζει ”πως η καθυστέρηση του δανείου δεν επηρεάζει καθόλου την πορεία της εθελούσιας που είναι ομαλή”.

Επιστολή Βουρλούμη για δάνειο εθελουσίας
Σε μείζον ζήτημα για τις εξελίξεις στον ΟΤΕ έχει αναχθεί το δάνειο του Οργανισμού προς το Ταμείο Αρωγής. Με επιστολή της η διοίκηση του ΟΤΕ προς τους εργαζόμενους τονίζει ”πως η καθυστέρηση του δανείου δεν επηρεάζει καθόλου την πορεία της εθελούσιας που είναι ομαλή. Ήδη έχουν αποχωρήσει 3.200 εργαζόμενοι και το πρόγραμμα θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι τον Οκτώβριο.

Η καθυστέρηση του δανείου σημαίνει ότι οι αποχωρούντες θα αργήσουν να πάρουν το εφάπαξ τους από το ΤΑ. Οι προθέσεις της προσχηματικής εμπλοκής από τα εν λόγω μέλη του ΤΑ είναι θολές. Επειδή για να δοθεί το εφάπαξ του ΤΑ πρέπει πρώτα να έχει βγει η σύνταξη του ΤΑΠ-ΟΤΕ, ο ΟΤΕ προσέφερε στο ΤΑ λίγο πριν το Πάσχα, χωρίς να του ζητηθεί, να προκαταβάλλει από 10.000 ευρώ σε κάθε αποχωρούντα λόγω εθελουσίας έναντι του εφάπαξ του ΤΑ, αμέσως μετά την υπογραφή της δανειακής σύμβασης.

Το μέτρο αυτό απέβλεπε κυρίως στην ανακούφιση των 700 περίπου εργαζομένων που είχαν αποχωρήσει το τέλος του 2005. Δεν υπήρξε ανταπόκριση”.

Όπως τονίζει η διοίκηση ”ο ΟΤΕ λυπάται για την ταλαιπωρία αλλά δεν φέρει την παραμικρή ευθύνη και επαναλαμβάνει ότι είναι έτοιμος να υπογράψει άμεσα τη δανειακή σύμβαση με βάση τα συμφωνηθέντα.

Αμέσως μετά την ρύθμιση του προβλήματος με το χαρτόσημο και ενώ ο ΟΤΕ ήταν έτοιμος να υπογράψει την σύμβαση δανείου, ορισμένα μέλη του ΤΑ δημιουργούν νέο θέμα με την περίοδο χάριτος, ισχυριζόμενα ότι ο ΟΤΕ υπαναχώρησε.

Το θέμα είναι ουσιαστικά ανύπαρκτο αλλά του δόθηκε μεγάλη δημοσιότητα και συνδέθηκε με την εθελούσια”.

Σχετικά με τα γεγονότα η διοίκηση του ΟΤΕ επισημαίνει πως ειδικότερα την περίοδο Οκτώβριος 2005 – Οκτώβριος 2006, αποχωρούν από τον ΟΤΕ περίπου 4.800 εργαζόμενοι λόγω εθελουσίας.

Οι εργαζόμενοι αυτοί, όπως και όσοι αποχωρούν λόγω κανονικής συνταξιοδότησης, δικαιούνται εφάπαξ από το ΤΑ, περίπου €35.000 ο κάθε ένας. Επειδή το συνολικό ποσό θα ήταν πολύ μεγάλο για να το καταβάλλει δια μιας το ΤΑ, συμφωνήθηκε να το δανείσει ο ΟΤΕ στο ΤΑ.

Η βασική συμφωνία, για το δάνειο προς το ΤΑ, αποτυπώνεται στον Ν. 3371/2005 για την εθελούσια και την από 20.7.2005 ΕΣΣΕ.

Μετά από μακρές διαπραγματεύσεις ΟΤΕ και ΤΑ κατέληξαν στους όρους του δανείου με συνολική διάρκεια 19 χρόνια και 6 μήνες, διάρκεια αποπληρωμής 18 χρόνια και 6 μήνες.

Η διάρκεια καθορίστηκε μετά από μελέτη με σκοπό το ΤΑ να μπορεί να εξυπηρετεί το δάνειο άνετα από τα ταμειακά του διαθέσιμα.

Η περίοδος χάριτος αφορά την πρώτη δόση αποπληρωμής του δανείου ορίστηκε να καταβληθεί 12 μήνες μετά την πρώτη εκταμίευση. Κατά την περίοδο χάριτος το δάνειο δεν τοκοφορεί.

Σχετικά με τη διαδικασία κάθε φορά που το ΤΑ ενημερώνει τον ΟΤΕ ότι ολοκλήρωσε τη διαδικασία για έκδοση Χ αριθμού εφάπαξ, ο ΟΤΕ καταβάλει άμεσα στο ΤΑ το ποσό που αναλογεί στα εφάπαξ αυτά.

Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι όσο γρηγορότερα το ΤΑ ολοκληρώσει τη διαδικασία έκδοσης των εφάπαξ, τόσο γρηγορότερα θα εισπράξει το σύνολο του δανείου και θα επωφεληθεί στο μέγιστο από την περίοδο χάριτος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v