Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πειραιώς- Κύπρου: Τα νομικά ”όρια” και τα ποσοστά

Έως το 9,99% της Τράπεζας Κύπρου μπορεί να αποκτήσει χωρίς ιδιαίτερες διατυπώσεις η Τρ. Πειραιώς. Από εκεί και πέρα απαιτούνται άδειες και ”δηλώσεις” προθέσεων. Για πάνω από 20% η υποχρεωτική δημόσια προσφορά.

Πειραιώς- Κύπρου: Τα νομικά ”όρια” και τα  ποσοστά
Σύμφωνα με το νομικό πλαίσιο που ισχύει στην Κύπρο, η Τράπεζα Πειραιώς μπορεί ν’ αγοράσει μέχρι και το 9,99% της Τράπεζας Κύπρου χωρίς κανένα πρόβλημα.

Πάνω από αυτό το ποσοστό είναι υποχρεωμένη να υποβάλει αίτηση στην Κεντρική Τράπεζα Κύπρου. Στην περίπτωση αυτή, η γραφειοκρατία είναι μεγάλη και χρονοβόρος.

Πρόταση για δημόσια προσφορά είναι υποχρεωμένη να κάνει η Πειραιώς αν υπερβεί το 20% ή αν δηλώσει την πρόθεσή της να το υπερβεί.

Την ”πρόθεση” αυτή υποχρεούται να την υποβάλει στην Κεντρική Τράπεζα Κύπρου μαζί με τυχόν αίτημά της να υπερβεί το 10% (βλ. παραπάνω).

Παρόμοιο αίτημα (αύξησης πάνω από το 10%) υπέβαλε και η Marfin για να αυξήσει το ποσοστό της πάνω από 10%, που είχε αρχικά, μέχρι το 20% στη Λαϊκή Κύπρου.

Σημειωτέον ότι η Πειραιώς είναι πλέον υποχρεωμένη να γνωστοποιεί τις μετοχικές κινήσεις της στην Τράπεζα Κύπρου, πρώτον διότι κατέχει πάνω από 5% και δεύτερον διότι η Κύπρου είναι προτείνων για την εξαγορά της Εμπορικής.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v