Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Stockwatch: Διοικητικές αλλαγές στη Λαϊκή Τράπεζα

Την αποχώρησή του από το ΔΣ της Λαϊκής αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα ο Πρόεδρος του Ομίλου Κίκης Λαζαρίδης κατά την ετήσια συνέλευση της τράπεζας, όπως αναφέρει η κυπριακή ιστοσελίδα Stockwatch.

Stockwatch: Διοικητικές αλλαγές στη Λαϊκή Τράπεζα
Την αποχώρησή του από το ΔΣ της Λαϊκής αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα ο Πρόεδρος του Ομίλου Κίκης Λαζαρίδης κατά την ετήσια συνέλευση της τράπεζας, όπως αναφέρει η κυπριακή ιστοσελίδα Stockwatch.

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, αναφέρεται στο δημοσίευμα, η αποχώρηση του κ. Λαζαρίδη είναι αποτέλεσμα των έντονων διοικητικών διεργασιών που βρίσκονται σε εξέλιξη τον τελευταίο καιρό. Έγκυρες πηγές και σημερινά δημοσιεύματα στον τύπο σημειώνουν πως στη σημερινή συνέλευση θα προκύψουν επίσης σημαντικές αλλαγές στη διοικητική διάρθρωση του Ομίλου με την αποχώρηση σημαντικού αριθμού συμβούλων.

Οι διοικητικές εξελίξεις στον Όμιλο συνδέονται άμεσα με τις κεφαλαιουχικές αλλαγές που επήλθαν μετά την εξαγορά ποσοστού του από τον ελλαδικό Όμιλο Marfin το Φεβρουάριο.

Η Marfin ελέγχει σήμερα έμμεσα ή άμεσα το 18,16% των μετοχών του Ομίλου ενώ φημολογείται και η εξαγορά πρόσθετου ποσοστού από την οικογένεια Λανίτη, που κατέχει το 8,8% των μετοχών του Ομίλου.

Αντανακλώντας τις κεφαλαιουχικές αλλαγές των τελευταίων μηνών, η σημερινή συνέλευση αναμένεται να διορίσει, σε πρώτο στάδιο, τέσσερα νέα μέλη στο Συμβούλιο που ”πρόσκεινται” στον ελλαδικό όμιλο. Σε μεταγενέστερο στάδιο, ο αριθμός τους αναμένεται να αυξηθεί σε επτά. Ανάμεσα στα μέλη που θα διοριστούν σήμερα δεν αποκλείεται να περιλαμβάνεται ο Διευθύνοντας Σύμβουλος της Marfin, Ανδρέας Βγενόπουλος.

Το υφιστάμενο συμβούλιο έχει 11 μέλη, ορισμένοι εκ των οποίων φέρονται να έχουν δηλώσει ήδη την πρόθεσή τους να παραιτηθούν.

Των προδιαγραφόμενων διοικητικών αλλαγών έχει προηγηθεί οργιώδες παρασκήνιο για εξασφάλιση υποστήριξης στη γενική συνέλευση. Η παρούσα διοίκηση ποντάρει στη στήριξη των μεγάλων ταμείων που ελέγχει η Λαϊκή, όπως το Ταμείο Προνοίας των υπαλλήλων του Ομίλου που έχει γύρω στο 5,7% των μετοχών. Το όριο του 27%, όμως, που υποστηρίζει τα συμφέροντα της Marfin φαίνεται αδύνατο να μπορεί να ξεπεραστεί από τα πληρεξούσια που συγκέντρωσε τις τελευταίες μέρες η υφιστάμενη διοίκηση.

Η αναμενόμενη αποχώρηση του κ. Λαζαρίδη, που κατέχει το 0,35% των μετοχών του Ομίλου, σηματοδοτεί το τέλος της επιτυχούς του πορείας στην τράπεζα, αναφέρεται στο δημοσίευμα.

Βρίσκεται στο πηδάλιό της από το 1970, όταν η τράπεζα είχε μόλις δύο καταστήματα. Σήμερα ο Όμιλος Λαϊκής κατέχει το ένα πέμπτο της δανειστικής αγοράς στην Κύπρο, σημαντική ανάπτυξη στην Ελλάδα και παρουσία στην Αυστραλία, το Λονδίνο και στα Channel Islands.

Η καθ’ όλα επιτυχημένη παρουσία του κ. Λαζαρίδη στη Λαϊκή επισκιάστηκε από όσα έγιναν προ πενταετίας στο ΧΑΚ και από την ανάμειξη του ονόματος της τράπεζας στο σπάσιμο του διεθνούς εμπάργκο κατά του καθεστώτος Μιλόσεβιτς. Η δημοσιοποίηση του θέματος Μιλόσεβιτς είχε διαταράξει τις σχέσεις της Λαϊκής με το μεγαλύτερο της μέτοχο, την HSBC.

Η HSBC αποχώρησε από τη Λαϊκή πέρσι μετά από παρουσία τριών δεκαετιών, καταλήγει το Stockwatch.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v