Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΤΕ: Η μετοχή, το δικαίωμα και η συσχέτιση τους

Στα 27,04 ευρώ θα ανοίξει η ”κομμένη” μετοχή της ΕΤΕ αύριο το πρωί (σ.σ. η ακριβής τιμή είναι 27,03 ευρώ, αλλά το ΟΑΣΗΣ δεν λαμβάνει μονή τιμή δεκαδικού) με το δικαίωμα να ανοίγει στα 1,96 ευρώ. Πως συσχετίζεται μετοχή και δικαίωμα, πως θα υπολογίζουν οι ”παίκτες” αν συμφέρει η πώληση υφισταμένων μετοχών και η αγορά δικαιωμάτων, για νέες μετοχές.

ΕΤΕ: Η μετοχή, το δικαίωμα και η συσχέτιση τους
Στα 27,04 ευρώ θα ανοίξει η ”κομμένη” μετοχή της ΕΤΕ αύριο το πρωί (σ.σ. η ακριβής τιμή είναι 27,03 ευρώ, αλλά το ΟΑΣΗΣ δεν λαμβάνει μονή τιμή δεκαδικού) με το δικαίωμα να ανοίγει στα 1,96 ευρώ.

Εν τούτοις, οι τιμές αυτές είναι καθαρά θεωρητικές, καθώς προσφορά και ζήτηση θα διαμορφώνουν κάθε στιγμή τις πραγματικές τιμές, μετοχών και δικαιωμάτων, οι οποίες θα βρίσκονται σε διαρκή αλληλοσυσχέτιση μεταξύ τους.

Αν το δικαίωμα διαπραγματεύεται χαμηλότερα από τη θεωρητική του τιμή, τότε λέμε ότι διαπραγματεύεται με discount (”έκπτωση”) και όταν διαπραγματεύεται υψηλότερα από τη θεωρητική του τιμή, τότε μιλάμε για premium. Άρα λοιπόν, συμφέρει η αγορά δικαιωμάτων όταν αυτά διαπραγματεύονται με discount.

Προσοχή στον κίνδυνο

Αυτό που θα πρέπει να προσεχτεί είναι ο πολύ υψηλός επενδυτικός κίνδυνος της αγοράς των δικαιωμάτων και ιδίως για όσους επιθυμούν να κάνουν trading.

Πρώτον, γιατί η ζωή των δικαιωμάτων έχει ημερομηνία λήξης και δεύτερον γιατί μια μεταβολή της τιμής της μετοχής επηρεάζει πολλαπλάσια την τιμή του δικαιώματος.

Συγκεκριμένα, με βάση το αυριανό άνοιγμα, μια πτώση της τιμής της Εθνικής Τράπεζας στην spot αγορά θα οδηγήσει σε πτώση 5,5% του δικαιώματος και αντίθετα μια άνοδος κατά 1% της μετοχής στην spot αγορά θα εκτινάξει κατά 5,5% την τιμή του δικαιώματος.

Η θεωρητική τιμή του δικαιώματος κάθε φορά δίδεται από τον τύπο:

Τρέχουσα τιμή μετοχής–22,11 ευρώ : 2,5 = η θεωρητική τιμή του δικαιώματος

Για να βρούμε άν μας συμφέρει ανα πάσα στιγμή να πουλήσουμε μετοχές που έχουμε και να αγοράσουμε δικαιώματα, θα πρέπει να προσθέσουμε στη τιμή διάθεσης της νέας μετοχής (22,11 ευρώ), τον πολλαπλασιαστή 2,5 επί την εκάστοτε πραγματική τιμή του δικαιώματος.

Ήτοι 22,11 ευρώ + 2,5 Χ Τιμή δικαιώματος

Αν το άθροισμα είναι μικρότερο απο την τρέχουσα τιμή της παλιάς μετοχής, τότε συμφέρει η πωληση υφισταμένων μετοχών και η αγορά δικαιωμάτων για νέες μετοχές.

Βεβαίως τα πράγματα είναι λίγο πιο σύνθετα, καθώς υπάρχουν προμήθειες, αλλά και διαφορά μεταξύ bid και offer τόσο στην αγορά των μετοχών όσο και στην αγορά των δικαιωμάτων.

---- Ορια διακύμανσης της τιμής της μετοχής



Από 14/6/2006, οι μετοχές της Εθνικής Τράπεζας είναι διαπραγματεύσιμες στο Χ.Α. χωρίς το δικαίωμα συμμετοχής στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου με καταβολή μετρητών υπέρ των παλαιών μετόχων, με έκδοση 135.707.764 νέων (ΚΟ) μετοχών, σε αναλογία 4 νέες (ΚΟ) μετοχές για κάθε 10 παλαιές (ΚΟ) μετοχές και τιμή διάθεσης εκάστης 22,11 ευρώ.

Η περίοδος άσκησης του δικαιώματος προτίμησης ορίζεται από 20/06/2006 έως και 05/07/2006 και η περίοδος διαπραγμάτευσης του δικαιώματος στο Χ.Α. ορίζεται από 20/06/2006 έως και 29/06/2006.

Διευκρινίζεται ότι βάσει του άρθρου 76 του Κανονισμού του Χ.Α. και της απόφασης 30 του Δ.Σ. του Χ.Α., όπως ισχύουν, το πρώτο όριο διακύμανσης της τιμής της μετοχής μόνο για τη συνεδρίαση του Χ.Α. της 14/06/2006, ορίζεται ως εξής: +10% στην τιμή κλεισίματος της μετοχής της τελευταίας συνεδρίασης του Χ.Α. (13/06/2006): 29,00 ευρώ και 10% στην προσαρμοσμένη τιμή της μετοχής που προκύπτει λόγω της αύξησης: 27,04 ευρώ.

Σύμφωνα με τα ανωτέρω, τα πρώτα όρια διακύμανσης της τιμής της μετοχής μόνο για τη Συνεδρίαση του Χ.Α. της 14ης Ιουνίου 2006 διαμορφώνονται ως εξής:

- Προσαρμοσμένη τιμή : 27,04 ευρώ

- Τιμή κλεισίματος τελευταίας ημέρας διαπραγμάτευσης (13/06/2006): ? 29,00 ευρώ

- Ανώτατο όριο +10% : 31,90 ευρώ - Κατώτατο όριο -10% : 24,34 ευρώ.

Με βάση τα ανωτέρω και λαμβάνοντας υπόψη ότι στο υποσύστημα του ΟΑΣΗΣ ως τιμή εκκίνησης λαμβάνεται η προσαρμοσμένη τιμή της μετοχής, το ανώτατο και κατώτατο όριο τιμής διαμορφώνεται ως εξής:

- Τιμή εκκίνησης: 27,04 ευρώ

- Ανώτατο όριο Α΄ + 17,98% : 31,90 ευρώ

- Κατώτατο όριο Α΄- 10% : 24,34 ευρώ

Αναλυτική πληροφόρηση για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου περιλαμβάνεται στο σχετικό ενημερωτικό δελτίο όπως εγκρίθηκε από το Δ.Σ. της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς στις 09/06/2006 και είναι διαθέσιμο σε έντυπη μορφή από 13/06/2006 στα γραφεία της Εταιρείας (οδός Αιόλου 86, Αθήνα), καθώς επίσης και σε ηλεκτρονική μορφή στην ιστοσελίδα της Εθνικής Τράπεζας (http://www.nbg.gr) και στην ιστοσελίδα του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

Η ”σημασία” της εγγραφής για επιπλέον μετοχές

Το γεγονός ότι οι υπάρχοντες μέτοχοι της Εθνικής Τράπεζας δικαιούνται να εγγραφούν και για επιπλέον νέες μετοχές στην επικείμενη έκδοση που θα διατεθούν μέσω της αύξησης κεφαλαίου (στην πράξη θα αγοράσουν το σύνολο ή μέρος των τίτλων που θα μείνουν αδιάθετοι) επηρεάζει μάλλον αρνητικά την πορεία της τιμής της μετοχής της Εθνικής Τράπεζας στην spot αγορά.

Και αυτό γιατί, πιθανότατα, θα βρεθούν μέτοχοι που θα έχουν αποκτήσει νέες μετοχές με συνολικό κόστος μόλις 22,11 ευρώ, όταν η τρέχουσα τιμή της Εθνικής θα είναι σαφώς υψηλότερη (27,03 ευρώ με βάση το χθεσινό τρίμηνο). Με την προϋπόθεση ότι η τιμή της Εθνικής δεν θα υποχωρήσει κατά πολύ μέσα στο επόμενο 20ήμερο, αρκετοί από αυτούς τους επενδυτές, είναι πιθανόν να ρευστοποιήσουν μέρος των τίτλων τους, προκειμένου να σημειώσουν σημαντικά και σχετικά γρήγορα κέρδη.

Αν τώρα ούτε το πρόσθετο ενδιαφέρον που θα δημιουργηθεί μέσω των προεγγραφών των υφισταμένων μετόχων της Τράπεζας δεν επαρκέσει για την κάλυψη της έκδοσης, τότε θα ακολουθήσει placement, το οποίο θα κληθούν και πάλι να καλύψουν κατά κύριο λόγο τα θεσμικά χαρτοφυλάκια.

Μια τέτοια ενδεχόμενη εξέλιξη είναι πιθανόν να ”βαρύνει” τον τίτλο σε περίπτωση που το γενικότερο κλίμα στην αγορά εξακολουθεί μέχρι τότε να παραμένει ”βαρύ”. Βέβαια, η αγορά τα γνωρίζει όλα αυτά και σε πολύ μεγάλο βαθμό, πολύ πιθανόν να τα έχει προεξοφλήσει.

Η υποχώρηση άλλωστε της μετοχής της Εθνικής Τράπεζας το τελευταίο διάστημα κάθε άλλο παρά αμελητέα ήταν.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v