Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΛΠΕ: Σκληρή κόντρα Χριστοδούλου - Σιούφα (upd 2)

Τεταμένες αποδεικνύονται οι σχέσεις της ηγεσίας των ΕΛΠΕ με την κυβέρνηση, εξέλιξη που διαφάνηκε στη διάρκεια της σημερινής γενικής συνέλευσης τόσο από τις αιχμές του Τ. Χριστοδούλου προς τον Δ. Σιούφα όσο και από το ”αδειασμα” της εκροσώπου της κυβέρνησης προς την ηγεσία των ΕΛΠΕ.

ΕΛΠΕ: Σκληρή κόντρα Χριστοδούλου - Σιούφα (upd 2)
της Χρύσας Λιάγγου

Τεταμένες αποδεικνύονται οι σχέσεις της ηγεσίας των ΕΛΠΕ με την κυβέρνηση, εξέλιξη που διαφάνηκε στη διάρκεια της σημερινής γενικής συνέλευσης τόσο από τις αιχμές του Τ. Χριστοδούλου προς τον Δ. Σιούφα όσο και από το ”αδειασμα” της εκροσώπου της κυβέρνησης προς την ηγεσία των ΕΛΠΕ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στη διάρκεια της συζήτησης του θέματος για τη διανομή bonus από 100.000 ευρώ στον πρόεδρο Τ. Χριστοδούλου και στον διευθύνοντα σύμβουλο Π. Καβουλάκο, η εκπρόσωπος του Δημοσίου κ. Τσάγκα, ζήτησε το ποσόν αυτόν να περιορισθεί στο ήμισυ.

Μετά την παρέμβαση ο κ. Χριστοδούλου αποποιήθηκε εντελώς του δικαιώματος για αυτού.

Νωρίτερα, στην έναρξη της γενικής συνέλευσης ο πρόεδρος του ομίλου, Τ. Χριστοδούλου άδησε αιχμές κατά του υπουργού Ανάπτυξης Δ. Σιούφα για τη μη παρουσία του στη Γ.Σ. των μετόχων.

Κηρύσσοντας την έναρξη της συνέλευσης και αναφερόμενος στην εκπροσώπηση του υπουργείου Οικονομίας και της ΔΕΚΑ από την κα Τσάγκα ο κ. Χριστοδούλου ανέφερε χαρακτηριστικά ότι ο ”υπουργός Ανάπτυξης αν και τον αναμέναμε μας ειδοποίησε ότι δεν θα παραστεί διότι συμμετέχει στη συζήτηση κάποιου νομοσχεδίου στη Βουλή και θα έρθει όποτε αυτό τελειώσει”.

Ελπίζω, σημείωσε με νόημα ο κ. Χριστοδούλου ότι ”θα έρθει κατά τη διάρκεια της συνέλευσης και όχι όταν αυτή τελειώσει”.

Θα πρέπει να σημειωθεί, ότι για πρώτη φορά στη γενική συνέλευση των ΕΛΠΕ δεν παραβρίσκεται κανένας εκπρόσωπος του υπουργείου Ανάπτυξης (υφυπουργός ή γενικός γραμματέας).

Σε συνέχεια της ομιλίας του και παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα του ομίλου του 2005, ο κ. Χριστοδούλου ανέφερε ότι ο όμιλος σημείωσε αυξημένες αποδόσεις των απασχολούμενων κεφαλαίων της τάξης του 13,8%, ενώ πρόσθεσε πως η απόδοση αυτή θα έφτανε το 17,1% εάν δεν υπήρχε το πρόβλημα των αργούντων κεφαλαίων.

Δυστυχώς, υπάρχουν κεφάλαια που είναι δεσμευμένα και δεν αποδίδουν και αναφέρομαι στη ΔΕΠΑ και στην ενεργειακή μονάδα της Θεσσαλονίκης, σημείωσε ο ίδιος, τονίζοντας ότι ο όμιλος θα εξετάσει τη δυνατότητα αξιοποίησής τους ή την πλήρη απαλλαγή από αυτά τα κεφάλαια.

Αυτό πρακτικά σημαίνει έξοδος του ομίλου από το μετοχικό κεφάλαιο της ΔΕΠΑ που συμμετέχουμε με 35% και κλείσιμο ή πώληση της μονάδας ηλεκτροπαραγωγής της Θεσσαλονίκης.

Αναφερόμενος στη ΔΕΠΑ, άφησε επίσης αιχμές για την κυβερνητική πολιτική, σημειώνοντας ότι δεν έχουμε ξεκαθαρίσει το τι θα κάνουμε, γιατί το δημόσιο δεν έχει μία ξεκάθαρη πολιτική για την πορεία της ΔΕΠΑ.

Η συνέλευση των μετόχων ενέκρινε διανομή μερίσματος από τα κέρδη του 2005 0,43 ευρώ ανά μετοχή, εκ των οποίων 0,25 ευρώ είναι τακτικό, 0,18 ευρώ έκτακτο.

Εχει δοθεί ήδη προμέρισμα 0,15 ευρώ και θα δοθεί τώρα 0,28 ευρώ ανά μετοχή.

Η αποκοπή θα γίνει στις 5/6 και δικαιούχοι του μερίσματος όσοι κατείχαν μετοχές μέχρι τη λήξη της συνεδρίασης της 2/6.

Η καταβολή θα ξεκινήσει από τις 14/6 μέσω της Εθνικής Τράπεζας.

---- Και διαφωνία ΕΛΠΕ - ΔΕΠΑ

Κορυφαίοι κύκλοι της ΔΕΠΑ που ρωτήθηκαν για την αναφορά του Προέδρου των ΕΛ.ΠΕ κ. Τίμου Χριστοδούλου στην ΔΕΠΑ και τον ισχυρισμό περί ”κεφαλαίων του Ομίλου που λιμνάζουν στη ΔΕΠΑ”, σχολίασαν χαρακτηριστικά ότι ”προφανώς οι αναφορές του κ. Χριστοδούλου ομιλούν για το παρελθόν και όχι για το παρόν ή για το μέλλον. Η ΔΕΠΑ έχει αναπτυξιακή πορεία, βγάζει κέρδη και δίνει μέρισμα στους μετόχους της, ενώ με την πορεία προς το χρηματιστήριο που έχει χαράξει προσθέτει σημαντικές υπεραξίες στους μετόχους της δηλαδή και στα ΕΛ.ΠΕ”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v