Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΤΕ: Πιθανή συνεργασία με IFC για Finansbank (upd)

Σε συζητήσεις με την International Finance Corporation (IFC) για συνεργασία σχετικά με μειοψηφική συμμετοχή στην Finansbank βρίσκεται η Εθνική Τράπεζα, σύμφωνα με ανώτατες πηγές της διοίκησης.

ΕΤΕ: Πιθανή συνεργασία με IFC για Finansbank (upd)
Σε συζητήσεις με την International Finance Corporation (IFC) για συνεργασία σχετικά με μειοψηφική συμμετοχή στην Finansbank βρίσκεται η Εθνική Τράπεζα, σύμφωνα με ανώτατες πηγές της διοίκησης.

Αρμόδια πηγή της ΕΤΕ δήλωσε πριν λίγο στο euro2day.gr ότι ”υπάρχει μια τέτοια προτεινόμενη συναλλαγή, αλλά δεν έχει ακόμα συγκεκριμενοποιηθεί το ποσοστό που θα μας ζητήσουν. Το IFC μπορεί να αγοράσει το 15% ή και το 3% μιας επένδυσης. Γι’ αυτό και εκτιμούμε ότι το πιθανότερο ποσοστό, σε αυτή την περίπτωση θα κυμανθεί μεταξύ 5% και 10%”.

Πάντως το ίδιο το IFC, αναμένεται να λάβει αποφάσεις για την έγκριση ή μη του σχετικού project, στις 26 Ιουνίου, όπως αναφέρεται στην περίληψη του project, που έχει δημοσιοποιηθεί στο site του (*), με ημερομηνία ”δημοσιοποίησης” την 26η Μαΐου.

Πρέπει δε να επισημανθεί πως το γεγονός ότι το IFC εξετάζει την εμπλοκή του στη συγκεκριμένη επένδυση-και μάλιστα με επιχειρήματα, τα οποία είναι παρόμοια με αυτά που έχει αναπτύξει ο πρόεδρος της Εθνικής κ. Αράπογλου, όσον αφορά στη δημιουργία ενός ”περιφερειακού κολοσσού”- αναμφίβολα ενισχύει το status της συγκεκριμένης κίνησης απο πλευράς ΕΤΕ.

Και τούτο σε μια περίοδο κατα την οποία έχει ασκηθεί έντονη κριτική στο εσωτερικό της χώρας μας, με αντιπολιτευτικές πολιτικές αποχρώσεις.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το IFC βρίσκεται εδώ και καιρό σε μια ”γραμμή χρηματοδότησης” της Finansbank, όπως επιβεβαιώνεται κι από την ΕΤΕ, με την οποία έχει συνεργασθεί και σε άλλα βαλκανικά επενδυτικά projects, όπως, για παράδειγμα, συνέβη στη Ρουμανία και στα Σκόπια.

Η International Finance Corporation είναι θυγατρική της Παγκόσμιας Τράπεζας και σύμφωνα με το καταστατικό της, η αποστολή της είναι μεταξύ άλλων, ”η προώθηση διατηρήσιμων επενδύσεων ιδιωτικού τομέα σε αναπτυσσόμενες αγορές”.

Το 2005, η IFC επένδυσε σε 236 projects σε 67 χώρες. Στην ευρύτερη περιφέρεια της Ευρώπης και της Κεντρικής Ασίας έχει προβεί σε επενδύσεις 10,9 δισ. δολ. ενώ ειδικότερα στην Τουρκία, έχει προχωρήσει σε πακέτα χρηματοδότησης προς την Intercity, μια εταιρία leasing, και την TSKB.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την ηλεκτρονική ιστοσελίδα της IFC (www.ifc.org), ο διεθνής φορέας είχε συνεργαστεί με την Finansbank το 1999, οπότε και είχε χορηγήσει μεσοπρόθεσμο κοινοπρακτικό δάνειο ύψους 55 εκατ. δολ. Σύμφωνα με την συμφωνία, μερος του δανείου ήταν μετατρέψιμο σε μετοχές της Finansbank.

Γ.Μ.

(*) Στη δεξιά στήλη ”ΣΧΕΤΙΚΑ LINKS” το πλήρες κείμενο, στα αγγλικά, του προτεινόμενου project του IFC για την FinansBank, σε συνεργασία με την ΕΤΕ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v