Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΟΤΕ: Ραντεβού το 2007 για την πώληση πακέτου

Το τέλος των ”ταμπού” επιβεβαιώνει η πρόθεση της κυβέρνησης για εξεύρεση στρατηγικού εταίρου στον ΟΤΕ το 2007, με απώλεια της καταστατικής μειοψηφίας του δημοσίου στον Οργανισμό. Η μείωση της συμμετοχής του δημοσίου κάτω από το 33% θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη. Οι σκέψεις του οικονομικού επιτελείου. Τα σενάρια.

ΟΤΕ: Ραντεβού το 2007 για την πώληση πακέτου
της Ελενας Λάσκαρη

Το τέλος των ”ταμπού” επιβεβαιώνει η πρόθεση της κυβέρνησης για εξεύρεση στρατηγικού εταίρου στον ΟΤΕ το 2007, με απώλεια της καταστατικής μειοψηφίας του δημοσίου στον Οργανισμό.

Η μείωση της συμμετοχής του δημοσίου κάτω από το 33% θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη, ενώ ακόμα δεν έχει προσδιοριστεί το ελάχιστο ποσοστό στο οποίο είναι διατεθειμένο το δημόσιο να μειώσει τη συμμετοχή του.

Στα μέσα της εβδομάδας, με τη συνέντευξή του στην εφημερίδα Le Monde, ο υπουργός Οικονομίας τόνιζε ότι το επόμενο έτος υπάρχει το ενδεχόμενο να βρούμε έναν ισχυρό στρατηγικό εταίρο για τον ΟΤΕ, μειώνοντας περαιτέρω την συμμετοχή του Δημοσίου στον οργανισμό.

Για όσους αναρωτιόνται γιατί έρχεται συχνά πυκνά στην επικαιρότητα το θέμα ΟΤΕ, παρ΄ ότι αφορά στο 2007, κορυφαίο στέλεχος της κυβέρνησης κάνει δύο επισημάνσεις.

Αφενός δίδεται σαφές στίγμα προθέσεων στην εγχώρια αγορά, καθώς η συρρίκνωση της μετοχικής παρουσίας του δημοσίου στον Οργανισμό, προϋποθέτει τη ”ζύμωση” της κοινωνίας για να ελαχιστοποιηθούν οι πιθανές αντιδράσεις, αφετέρου, δίδεται στίγμα προθέσεων και στους πιθανούς ”μνηστήρες” από το εξωτερικό, που κατά καιρούς έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον στη διοίκηση του Οργανισμού.

Το ίδιο στέλεχος, μιλώντας στο Euro2day, τονίζει όταν ερωτάται τι ποσοστό θα ήταν διατεθειμένο να πουλήσει το δημόσιο, ότι ”όλα θα εξαρτηθούν από τις συνθήκες που θα επικρατούν το επόμενο έτος αλλά και από το ενδιαφέρον που θα εκδηλωθεί” και δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση επί του παρόντος.

Σημειώνει με νόημα όμως ότι ”θα μπορούσε, για παράδειγμα, να υπάρξει ενδιαφέρον για στρατηγική συμμαχία από κάποιον επενδυτή που θα επιθυμούσε την απόκτηση πακέτου 10% και την κοινή έξοδο με τον ΟΤΕ στα Βαλκάνια ή και για μεγαλύτερο πακέτο ...”

Η συμμετοχή του δημοσίου στον ΟΤΕ ανέρχεται στο 38% ενώ εκκρεμεί ακόμα η ετυμηγορία της Κομισιόν που έχει ξεκινήσει διαδικασία έρευνας για το αν συνιστά κρατική ενίσχυση η συμμετοχή στην εθελούσια έξοδο.

Στο πλαίσιο της εθελουσίας, το δημόσιο είχε αναλάβει την υποχρέωση να στηρίξει το ΤΑΠ – ΟΤΕ με την παροχή ποσοστού 4% των μετοχών του Οργανισμού.

Με δεδομένο ότι το ποσό της δημόσιας συμβολής έχει ήδη ενσωματωθεί στα αποτελέσματα του ΟΤΕ για το 2005, κυβερνητικοί παράγοντες επισημαίνουν ότι δεν τίθεται ζήτημα για την εθελουσία και ενδεχόμενη αρνητική απάντηση της Κομισιόν δεν θα σημάνει τίποτα άλλο από μεγαλύτερα περιθώρια στο ”πακέτο” του επομένου έτους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v