Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΑΕΓΕΚ: Εγκαίνια του αγωγού αργού πετρελαίου

Πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια του αγωγού αργού πετρελαίου Θεσσαλονίκης - Σκοπίων, που κατασκευάστηκε από τις ΕΤΕΠ και ΜΕΤΩΝ του oμίλου ΑΕΓΕΚ και οι οποίες μαζί με τα ΕΛΠΕ, έχουν συστήσει την ΕΛΠΕΤ ΒΑΛΚΑΝΙΚΗ η οποία καλύπτει την επένδυση που ανέρχεται στα 100 εκατ. δολ.

ΑΕΓΕΚ: Εγκαίνια του αγωγού αργού πετρελαίου
Εγκαινιάσθηκε στη Θεσσαλονίκη στο Βιομηχανικό Συγκρότημα της ”Ελληνικά Πετρέλαια” από τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ κ. Ljubco Georgievski και τον Υπουργό Ανάπτυξης κ. Aκη Τσοχατζόπουλο, ο αγωγός αργού πετρελαίου Θεσσαλονίκης - Σκοπίων, που κατασκευάστηκε από τις εταιρίες ΕΤΕΠ ΑΕ και ΜΕΤΩΝ ΑΕ του oμίλου της ΑΕΓΕΚ.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, πρόκειται για το μεγαλύτερο έργο ενεργειακής υποδομής που κατασκευάστηκε στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων τα τελευταία χρόνια. Ο αγωγός μήκους 214 χλμ (τα 70 χλμ στο έδαφος της Ελλάδας), έχει τη δυνατότητα να τροφοδοτεί το διυλιστήριο ΟΚΤΑ των Σκοπίων με 2,5 εκατομμύρια τόνους αργού πετρελαίου ετησίως, διασφαλίζοντας τις ενεργειακές ανάγκες της γείτονας χώρας και συμβάλλοντας στην οικονομική ανάπτυξη και σταθερότητά της.

Η επένδυση, το ύψος της οποίας ανέρχεται σε 100 εκατομμύρια δολάρια καλύπτεται από την εταιρία ΕΛΠΕΤ ΒΑΛΚΑΝΙΚΗ ΑΕ, την οποία έχουν συστήσει η Ελληνικά Πετρέλαια και οι εταιρίες ΕΤΕΠ ΑΕ και ΜΕΤΩΝ ΑΕ του ομίλου της ΑΕΓΕΚ. Στο μετοχικό κεφάλαιο της ΕΛΠΕΤ ΒΑΛΚΑΝΙΚΗ ΑΕ συμμετέχουν η εταιρία Ελληνικά Πετρέλαια με ποσοστό 63%, και οι δύο εταιρίες του ομίλου της ΑΕΓΕΚ με ποσοστό 37%.

Τέλος, σημειώνεται στην ανακοίνωση, ότι πέραν της κατασκευής του αγωγού, τα Ελληνικά Πετρέλαια προωθούν μέσω της εταιρίας ΕΛΠΕΤ ΒΑΛΚΑΝΙΚΗ ΑΕ την υλοποίηση σειράς σημαντικών έργων εκσυγχρονισμού του κρατικού διυλιστηρίου ΟΚΤΑ των Σκοπίων, στο μετοχικό κεφάλαιο των οποίων η ΕΛΠΕΤ ΒΑΛΚΑΝΙΚΗ ΑΕ συμμετέχει με ποσοστό 69,46%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v