Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εθνική: Οξύνεται η σύγκρουση με ΣΥΕΤΕ (upd)

Τα κείμενα της συμφωνίας με τη Finansbank, καθώς και αυτά της συμφωνίας με τους αναδόχους για την Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου ζητά τώρα ο ΣΥΕΤΕ, ισχυριζόμενος ότι αν δεν δοθούν και δεν αξιολογηθούν δεν μπορεί να υπάρξει τοποθέτησή του. Σσχετική συνέντευξη τύπου δίνει αυτή την ώρα η Β. Παπανδρέου.

Εθνική: Οξύνεται η σύγκρουση με ΣΥΕΤΕ (upd)
Τα κείμενα της συμφωνίας με τη Finansbank, καθώς και αυτά της συμφωνίας με τους αναδόχους για την Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου ζητά τώρα ο ΣΥΕΤΕ, ισχυριζόμενος ότι αν δεν δοθούν και δεν αξιολογηθούν ”είναι αδύνατη η οποιαδήποτε τοποθέτηση καθώς και η υποβολή ενδεχόμενα εναλλακτικών προτάσεων που αφορούν στους τρόπους χρηματοδότησης για την εξαγορά της FinansBank”.

Εξάλλου, σύμφωνα με πληροφορίες, ο ΣΜΕΧΑ ζήτησε, εκτός κανονισμού, να λάβει μέρος στη γ.σ. της Εθνικής, ενώ αυτή την ώρα η κ. Β. Παπανδρέου παραχωρεί συνέντευξη τύπου για την εξαγορά της Εθνικής στην Τουρκία.



Ολόκληρη η ανακοίνωση του ΣΥΕΤΕ έχει ως εξής:



Κινδύνους για την τύχη της Εθνικής Τράπεζας και τη διατήρηση του ρόλου της στην ανάπτυξη της Ελληνικής Οικονομίας επιφυλάσσει το εγχείρημα εξαγοράς της Τουρκικής τράπεζας Finans Bank από την Εθνική Τράπεζα.

Στην εκτίμηση αυτή καταλήγει με βάσιμα στοιχεία ο ΣΥΕΤΕ με αφορμή τη στάση που τηρεί ο Διοικητής της Εθνικής Τράπεζας κ. Τάκης Αράπογλου.

Συγκεκριμένα ο Διοικητής της Εθνικής Τράπεζας επιδιώκει να διατηρήσει ένα θολό τοπίο γύρω από την εξαγορά της FinansBank προκειμένου η Γενική Συνέλευση των μετόχων να εγκρίνει την αύξηση του Μετοχικού Κεφαλαίου κατά 3 δισ. ευρώ που έχει προταθεί.

Για την εξυπηρέτηση αυτού του στόχου απηύθηνε πρόσκληση προσχηματικού διαλόγου στον ΣΥΕΤΕ, ”στο παρά πέντε” της Γενικής Συνέλευσης των Μετόχων, κρατώντας στο συρτάρι τρία κείμενα μυστικών συμφωνιών.



1. Το κείμενο της συμφωνίας εξαγοράς της FinansBank από την ΕΤΕ.

2. Το κείμενο της συμφωνίας της ΕΤΕ με τους αναδόχους για την αύξηση του Μετοχικού Κεφαλαίου και την εγγύηση της εν λόγω αύξησης.

3. Το κείμενο της συμφωνίας της ΕΤΕ με τον σύμβουλο εξαγοράς.

Όπως γίνεται φανερό αν δεν δοθούν και δεν αξιολογηθούν τα κείμενα αυτά των συμφωνιών στον ΣΥΕΤΕ και στα Ασφαλιστικά Ταμεία, που διαθέτουν το 6% του Μετοχικού Κεφαλαίου της Εθνικής Τράπεζας, είναι αδύνατη η οποιαδήποτε τοποθέτηση καθώς και η υποβολή ενδεχόμενα εναλλακτικών προτάσεων που αφορούν στους τρόπους χρηματοδότησης για την εξαγορά της FinansBank.

Επί πλέον γίνεται φανερό ότι αποκρύπτεται σκόπιμα η στρατηγική του εγχειρήματος της εξαγοράς και οι διαδικασίες που έχουν δρομολογηθεί, για να μην αποκαλυφθεί η μεθόδευση του αποκλεισμού της συμμετοχής των Ασφαλιστικών Ταμείων αλλά και άλλων Μετόχων στην αύξηση του Μετοχικού Κεφαλαίου, γεγονός που οδηγεί αβίαστα στο συμπέρασμα ότι δεν διασφαλίζεται, αν δεν εκχωρείται συνειδητά (στα πλαίσια της εξαγοράς της FinansBank) και το management της Εθνικής Τράπεζας προς όφελος ξένων επενδυτών.

Για όλους αυτούς τους λόγους ο ΣΥΕΤΕ δεν συμμετέχει σε κανένα παζάρι για την αύξηση του Μετοχικού Κεφαλαίου όπως σκόπιμα διαδίδεται από την Διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας και απαιτεί την αναβολή της Γενικής Συνέλευσης, προκειμένου να υπάρξει πλήρης και αναλυτική ενημέρωση ΟΛΩΝ των παραγόντων (του ΣΥΕΤΕ, των Ασφαλιστικών Ταμείων και των άλλων μετόχων) στα πλαίσια της επιβαλλόμενης διαφάνειας που απαιτεί ένα τέτοιο εγχείρημα Εθνικής σημασίας.

Με βάση όλα τα παραπάνω, επισημαίνουμε ότι η Κυβέρνηση και προσωπικά ο πρωθυπουργός κ. Κων. Καραμανλής αναλαμβάνουν σοβαρές πολιτικές ευθύνες απέναντι στον Ελληνικό λαό, αν το εγχείρημα της εξαγοράς της FinansBank μέσα από μεθοδεύσεις και κρυφές συμφωνίες, οδηγήσει σε αφελληνισμό την Εθνική Τράπεζα που αποτελεί διαχρονικά από την ίδρυσή της, το βασικότερο εργαλείο της Εθνικής Οικονομίας ως ο ρυθμιστής των οικονομικών και κοινωνικών εξελίξεων στη χώρα μας”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v