Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Έντονες διεργασίες στην Εθνική ενόψει της ΓΣ

Έντονες διεργασίες βρίσκονται σε εξέλιξη τις τελευταίες ώρες στην Εθνική Τράπεζα με αφορμή τη Γενική Συνέλευση της Τρίτης για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας κατά 3 δισ. ευρώ.

Έντονες διεργασίες στην Εθνική ενόψει της ΓΣ
του Γιώργου Μαντέλα

Έντονες διεργασίες βρίσκονται σε εξέλιξη τις τελευταίες ώρες στην Εθνική Τράπεζα με αφορμή τη Γενική Συνέλευση της Τρίτης για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας κατά 3 δισ. ευρώ.

Μετά την πρωινή ανακοίνωση του συλλόγου εργαζομένων ότι προτίθεται να μπλοκάρει τη διαδικασία, κάνοντας χρήση του σχετικού νόμου, καθώς ελέγχει πάνω από το 5% των μετοχών της τράπεζας, συναγερμός σήμανε στη διοίκηση του οργανισμού.

Πληροφορίες του euro2day αναφέρουν ότι την Παρασκευή το απόγευμα υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία του διοικητή της Εθνικής κ. Τάκη Αράπογλου, ο οποίος βρίσκεται στο εξωτερικό, με τον πρόεδρο του συλλόγου κ. Σταύρο Κούκο.

Κατά τη διάρκεια της ολιγόλεπτης συνομιλίας τους, ο τελευταίος ζήτησε από τον επικεφαλής της Εθνικής τη μεσολάβησή του προς τους αρμόδιους υπουργούς, ώστε να διασφαλιστεί ότι τα ταμεία - μέτοχοι της Εθνικής θα συμμετάσχουν στην αύξηση και δεν θα αλλοιωθεί η σημερινή μετοχική σύνθεση της τράπεζας.

Από την πλευρά του, ο κ. Αράπογλου φέρεται να δήλωσε ότι δεν είναι αρμόδιος να παράσχει καμία εγγύηση, αλλά ότι θα υποβοηθήσει ώστε να υπάρξει κοινός τόπος μεταξύ των συναρμόδιων υπουργείων και των εργαζομένων.

Οι ίδιες πληροφορίες του euro2day αναφέρουν ότι οι δυο άνδρες θα συνομιλήσουν ξανά κατά τη διάρκεια του σαββατοκύριακου, ενώ δεν αποκλείεται να υπάρξει και μεταξύ τους συνάντηση τη Δευτέρα.

Υπενθυμίζεται ότι η επικείμενη γενική συνέλευση, αν γίνει, θα αποφασίσει την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Εθνικής κατά 3 (ολόκληρα) δισ. ευρώ.

Νωρίτερα, το ΣΥΕΤΕ είχε ανακοινώσει ότι προτίθεται να κάνει χρήση του δικαιώματός του για αναβολή της Γ.Σ. της 23ης Μαΐου 2006. Στην ίδια ανακοίνωσή τους, οι εργαζόμενοι της Εθνικής επισημαίνουν τον ”κίνδυνο αφελληνισμού της τράπεζας στην περίπτωση που τα ασφαλιστικά ταμεία, τα κληροδοτήματα, οι οργανισμοί και οι μικροεπενδυτές δεν λάβουν μέρος στην τεράστια αύξηση των 3 δισ. ευρώ.”

Εν τω μεταξύ, σε κατάσταση σύγχυσης ενόψει των σοβαρών εξελίξεων που αφορούν στην Εθνική Τράπεζα φαίνεται να βρίσκεται ο σύλλογος των εργαζομένων.

Είναι χαρακτηριστικό ότι έως και προχθές, το προεδρείο του, έπειτα από σχετικές ερωτήσεις, απαντούσε ότι δεν μπορεί να μπλοκάρει τη γενική συνέλευση της Τρίτης, με βάση το ποσοστό των μετοχών της τράπεζας που ελέγχει.

Όμως, μέσα σε 48 ώρες φαίνεται ότι τα δεδομένα... άλλαξαν. Εκτός και αν άλλαξε ο... νόμος. ”Ούτε εμείς γνωρίζαμε ότι μπορούσαμε να το κάνουμε. Τώρα το μάθαμε. Ρωτούσαμε λάθος δικηγόρους”, ήταν η αφοπλιστική απάντηση που έδωσε πριν λίγο κορυφαίο στέλεχος του ΣΥΕΤΕ.

Δηλώσεις του ΥΠΕΘΟ

”Από τα περιθώρια που έχει το κάθε ταμείο θα εξαρτηθεί το τι θα κάνουν στην επικείμενη αύξηση κεφαλαίου της Εθνικής”, δήλωσε μετά τη συνάντηση με τον πρόεδρο του ΣΥΝ ,κ. Αλέκο Αλαβάνο, ο υπουργός Οικονομίας, συμπληρώνοντας ότι δεν απασχολεί την κυβέρνηση ”αν μειωθεί λίγο η συμμετοχή της στην τράπεζα”.



”Τα ταμεία θα κάνουν ό,τι προβλέπει ο νόμος και τα συμφέροντα των μετόχων τους”, συμπλήρωσε ο υπουργός, εκφράζοντας για μία ακόμη φορά στήριξη στο deal Εθνικής - Finansbank με τη φράση ”πρωτοβουλίες για επενδύσεις στη ΝΑ. Ευρώπη είναι συμβατές με την ευρύτερη στρατηγική ανάπτυξης”. Διευκρίνισε ότι δεν έχει καμία επιπλέον πληροφόρηση για τη συμφωνία πέραν των όσων επισήμως ανακοινώθηκαν από τη διοίκηση της τράπεζας, εξέλιξη λογική σύμφωνα με τον ίδιο, διότι το Δημόσιο δεν μετέχει στην Εθνική.

Σχολιάζοντας την κίνηση των εργαζομένων της Εθνικής, κύκλοι του υπουργείου τόνιζαν με νόημα ότι ”άμα θέλουν να κάνουν κακό στην τράπεζά τους...”.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΣΥΝ εξέφρασε μεγάλη ανησυχία καθώς όπως είπε μετά την εξαγορά και την επικείμενη ΑΜΚ θα υπάρξει αλλοίωση της μετοχικής σύνθεσης σε βάρος του Δημοσίου μέσω των ασφαλιστικών ταμείων. Ζήτησε από τον υπουργό Οικονομίας ή να εξασφαλιστεί η στήριξη των ταμείων ώστε να μετάσχουν στην αύξηση ή να αγοράσει τις αδιάθετες μετοχές τους το Δημόσιο.

Παράλληλα, ο κ. Αλαβάνος εξέφρασε ενόχληση για την ”περιφρονητική στάση” από τον κ. Αράπογλου έναντι του κοινοβουλίου μετά την άρνηση του τελευταίου να ενημερώσει τη βουλή. Σχετικά με αυτό το θέμα ο υπουργός Οικονομιας δήλωσε ότι σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον κ. Αράπογλου του εξήγησε ότι σε αυτή τη φάση, προ της αύξησης του ΜΚ, δεν μπορεί να παράσχει περισσότερες πληροφορίες διότι θα ήταν αντίθετο προς τα συμφέροντα της τράπεζας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v