Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

”Πόλεμος” ΟΤΕ–εναλλακτικών

Mε αμείωτη ένταση συνεχίζεται ο πόλεμος μεταξύ ΟΤΕ και εναλλακτικών, με αποτέλεσμα η ελληνική αγορά τηλεπικοινωνιών να οδηγείται σε τέλμα. Το μεγάλο στοίχημα στο χώρο δεν είναι μόνο οι υπηρεσίες φωνής, αλλά η παροχή συνδυαστικών υπηρεσιών που θα ξεκινούν από τη φωνή και θα καταλήγουν στην ψυχαγωγία μέσω πολλαπλών συσκευών.

”Πόλεμος” ΟΤΕ–εναλλακτικών
Mε αμείωτη ένταση συνεχίζεται ο πόλεμος μεταξύ ΟΤΕ και εναλλακτικών, με αποτέλεσμα η ελληνική αγορά τηλεπικοινωνιών να οδηγείται σε τέλμα.

Το μεγάλο στοίχημα στο χώρο δεν είναι μόνο οι υπηρεσίες φωνής, αλλά η παροχή συνδυαστικών υπηρεσιών που θα ξεκινούν από τη φωνή και θα καταλήγουν στην ψυχαγωγία μέσω πολλαπλών συσκευών.

Σε αυτό το μέτωπο όποιος μπορεί να φτάσει και να αποκτήσει τον τελικό καταναλωτή, κερδίζει. Τώρα όμως που η μπίλια γυρίζει και δρομολογούνται εξαγορές και τοποθετήσεις κεφαλαίων στις τηλεπικοινωνίες, όποια εταιρεία έχει ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα (όπως οι υποδομές), μεταξύ αυτών και ο ΟΤΕ, τα φυλάει ως κόρη οφθαλμού.

Αφορμή για την εκδήλωση νέας σειράς αψιμαχιών μεταξύ ΣΑΤΠΕ και ΟΤΕ αποτελούν οι χονδρικές υπηρεσίες ευρυζωνικής πρόσβασης και οι κανονιστικές υποχρεώσεις του ΟΤΕ, όπως προκύπτουν από τις αντίστοιχες οδηγίες της Ε.Ε.

Από τη μια πλευρά οι εναλλακτικοί υποστηρίζουν πως όσο πιο ψηλά στην ιεραρχική δομή του δικτύου του ΟΤΕ επιτρέπεται η πρόσβαση (δηλαδή, όσο πιο κοντά στα DSLAMs του ΟΤΕ) τόσο πιο αποτελεσματική είναι η διαφοροποίηση της τελικής υπηρεσίας από μέρους του παρόχου και μπορούν να ανταγωνιστούν αντίστοιχες υπηρεσίες που δίνει ο ΟΤΕ ή άλλες εταιρείες που είναι συνδεδεμένες με τον ΟΤΕ.

Όπως λέγεται από τους εναλλακτικούς το ζήτημα είναι η πρόσβαση στο full access και όχι η μεριζόμενη πρόσβαση. Το full access δίνει τη δυνατότητα για μεγάλες ταχύτητες και την παροχή υπηρεσιών τηλεόρασης και κινηματογράφου ενώ η μεριζόμενη πρόσβαση δίνει μόνο high speed internet access.

Από την πλευρά του ο ΟΤΕ υποστηρίζει πως οι πάροχοι ζητούν τη διαιώνιση του μεταπρατικού μοντέλου και δεν σκοπεύουν να προχωρήσουν σε επενδύσεις για τηλεπικοινωνιακή υποδομή. Παράλληλα υποστηρίζει πως κάθε σενάριο ανάπτυξης βιώσιμου ανταγωνισμού στην αγορά περιλαμβάνει υποχρεωτικά και επενδύσεις σε υποδομή δικτύων κορμού.



Ευρυζωνικές κόντρες

Στο μεταξύ, όταν ο πρόεδρος του ΕΙΤΟ (European Information Technology Observatory) κάνει λόγο για έκρηξη των ευρυζωνικών επικοινωνιών στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στην Ελλάδα οι χρήστες των νέων τεχνολογιών αισθάνονται ότι ζουν σε άλλο πλανήτη.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΙΤΟ, το 2005 παρατηρήθηκε μαζική ανάπτυξη της βάσης των συνδρομητών των ευρυζωνικών δικτύων στην Ευρώπη και ο αριθμός τους ανήλθε σε 60 εκατομμύρια χρήστες. Η Ελλάδα παραμένει με ποσοστό διείσδυσης της ευρυζωνικότητας στο 1% και είναι στις τελευταίες θέσεις μεταξύ των 25 κρατών-μελών της Ε.Ε.

Στη χώρα μας η κατά κεφαλήν δαπάνη για πληροφορική ανήλθε στα 190 ευρώ, ενώ ο μέσος όρος της Ευρώπης είναι τα 630 ευρώ. Για τις τηλεπικοινωνίες η δαπάνη ανά άτομο το 2005 διαμορφώθηκε στα 568 ευρώ, ενώ ο μέσος όρος στην Ευρώπη είναι τα 703 ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v