Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μυτιληναίος: Βλέπει προς Εμιράτα, Βουλγαρία

Η αξιοποίηση της ρευστότητας για την ενίσχυση του ενεργειακού χαρτοφυλακίου του ομίλου, η πιθανότητα εγκατάστασης παραγωγικής μονάδας αλουμινίου στα Αραβικά Εμιράτα, η επέκταση της ΜΕΤΚΑ στη Βουλγαρία και οι διερεύνηση στρατηγικών συμμαχιών είναι μερικοί από τους στόχους του ομίλου Μυτιληναίου.

Μυτιληναίος: Βλέπει προς Εμιράτα, Βουλγαρία
του Αρη Δαμουλάκη

Η αξιοποίηση της ρευστότητας για την ενίσχυση του ενεργειακού χαρτοφυλακίου του ομίλου, η πιθανότητα εγκατάστασης παραγωγικής μονάδας αλουμινίου στα Αραβικά Εμιράτα, η επέκταση της ΜΕΤΚΑ στη Βουλγαρία και οι διερεύνηση στρατηγικών συμμαχιών είναι μερικοί από τους στόχους του ομίλου Μυτιληναίου, όπως αναπτύχθηκαν στις σημερινές γενικές συνελεύσεις.



”Πρώτος στόχος της εξόδου της ΜΕΤΚΑ στο εξωτερικό αποτελεί η Βουλγαρία και γενικότερα οι βαλκανικές χώρες” δήλωσε ο κ. Ιωάννης Μυτιληναίος διευθύνων σύμβουλος της ΜΕΤΚΑ κατά τη γενική συνέλευση των μετόχων της εταιρίας.

Όπως τόνισε ο ίδιος, οι βαλκανικές χώρες παρουσιάζουν υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και έχουν ανάγκη από επενδύσεις στον τομέα της ενέργειας.

Αναφορικά με το ενδεχόμενο συμμαχίας με στρατηγικό εταίρο, ο κ. Μυτιληναίος δήλωσε ότι η εταιρία βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις, χωρίς να δώσει περαιτέρω διευκρινιστικά στοιχεία.

Ωστόσο, πρόσθεσε ότι ”η ΜΕΤΚΑ είναι περιζήτητη για συνεργασίες”, τονίζοντας ότι η ”συμμαχία είναι θέμα επιλογής”.

Η Γ.Σ. της Μέτκα ενέκρινε τη διανομή μερίσματος 0,3 ευρώ ανά μετοχή, η αποκοπή του οποίου θα πραγματοποιηθεί στις 18 Μαΐου και η διανομή θα ξεκινήσει από τις 29 Μαΐου.

Για το θέμα των stock options δεν υπήρχε η απαιτούμενη απαρτία.

Αναφορικά με τι δραστηριότητες του ομίλου, ο Ι. Μυτιληναίος επισήμανε, πως από τον όμιλο της ΜΕΤΚΑ βρίσκονται υπό εκτέλεση αυτήν την περίοδο 5 μεγάλα έργα, ενώ έχει καταθέσει ή θα καταθέσει προσφορές για τη διεκδίκηση έργων συνολικής αξίας 650 εκατ. ευρώ.

Αναφορικά με τον όμιλο Μυτιληναίο, ο κ. Ευάγγελος Μυτιληναίος, τόνισε ότι πρέπει ”πάση θυσία” να εκμεταλλευτούν τη ρευστότητα που έχει προκύψει λόγω της συγκυρίας, ώστε να ενισχύσουν το portfolio ενεργειακών έργων.

Τόνισε πως, όπως όλες οι μεγάλες εταιρίες αλουμινίου, προβληματίζεται από το υψηλό ενεργειακό κόστος και εξετάζει την κατασκευή εργοστασίου παραγωγής αλουμινίου στα Αραβικά Εμιράτα.

Επίσης, τόνισε ότι στόχος του ομίλου είναι η αύξηση της ανταγωνιστικότητας και η αναζήτηση νέων έργων διεύρυνσης και καθετοποίησης.

Επεσήμανε την πολύ καλή πορεία της μετοχής, τη σημαντική η ενίσχυση του ομίλου με εξειδικευμένα στελέχη και εξέφρασε την αισιοδοξία του για την πορεία της εταιρίας του ομίλου το 2006.

Η Γ.Σ. των μετόχων της Μυτιληναίος ενέκρινε τη διανομή μερίσματος 0,4 ευρώ ανά μετοχή, με την αποκοπή να πραγματοποιείται και πάλι στις 18 Μαΐου και τη διανομή από τις 29 Μαΐου.

Αναφορικά με τη ΔΕΛΤΑ Project προέβλεψε ότι ”η εταιρία θα πάει καλά στο μέλλον” και προέτρεψε τους επενδυτές να μην επιδοθούν σε κερδοσκοπικά παιχνίδια με τον τίτλο της εταιρίας.

Εξάλλου, ο Σπύρος Κασδάς, Διευθύνων Σύμβουλος της Αλουμίνιον της Ελλάδος προέβλεψε ότι στο τρέχον έτος, η μείωση στα κόστη θα ανέλθει στα 14,2 εκατ. ευρώ και το 2007 στα 25 εκατ. ευρώ.

Ο Ευάγγελος Μυτιληναίος για το θέμα της τιμολόγησης ρεύματος από την ΔΕΗ, δήλωσε, ότι θα υπάρξει προσωρινή αποδοχή των τιμολογίων του βιομηχανικού ρεύματος και παραπομπή στην δικαστική διαιτησία ”όταν έλθει η ώρα”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v