Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ομιλος Μυτιληναίου: Tα τρίμηνα των εταιριών του

Εκρηκτική αύξηση στα αποτελέσματα της ΑτΕ, αύξηση εσόδων και EBITDA στην Μυτιληναίος, με μείωση των καθαρών κερδών και ανοδος εσόδων με ελαφρά υποχώρηση των κερδών στη ΜΕΤΚΑ καταγράφονται στις λογιστικές καταστάσεις τριμήνου των εταιριών του ομίλου Μυτιληναίος. Τα σχέδια για ΜΕΤΚΑ.

Ομιλος Μυτιληναίου: Tα τρίμηνα των εταιριών του
Εκρηκτική αύξηση στα αποτελέσματα της ΑτΕ, αύξηση εσόδων και EBITDA στην Μυτιληναίος, με μείωση των καθαρών κερδών και άνοδος εσόδων με ελαφρά υποχώρηση των κερδών στη ΜΕΤΚΑ καταγράφονται στις λογιστικές καταστάσεις τριμήνου των εταιριών του ομίλου Μυτιληναίος.

Στα 59,3 εκατ. ευρώ διαμορφώθηκαν τα καθαρά κέρδη του ομίλου Μυτιληναίου σημειώνοντας κάμψη κατά περίπου 58%, ενώ τα ενοποιημένα έσοδα διαμορφώθηκαν στα 203,5 εκατ. ευρώ εμφανίζοντας αύξηση κατά 8,1%.

Τα EBITDA αυξήθηκαν κατά 10,4% στα 43,8 εκατ. ευρώ. Πρέπει να σημειωθεί ότι τα μεγέθη της Μυτιληναίος δεν είναι ευθέως συγκρίσιμα, καθώς κατά την προηγούμενη χρήση προχώρησε στην απόκτηση του Αλουμινίου της Ελλάδας.

Πιο συγκεκριμένα στα κέρδη του Ομίλου το 2005 ”προστέθηκε” το ποσό των 137 εκατ. ευρώ το οποίο προέκυψε ως υπεραξία από την εξαγορά του Αλουμινίου.

Κάμψη κερδών κατά 17% εμφάνισαν τα κέρδη της ΜΕΤΚΑ για το α΄ τρίμηνο και διαμορφώθηκαν στα 6,73 εκατ. ευρώ έναντι 8,44 εκατ. ευρώ πέρσι λόγω κυρίως των εκτάκτων εσόδων που εμφάνισε η εταιρία στο τρίμηνο του 2005. Τα έσοδα κινήθηκαν ανοδικά κατά 3,4% έως τα 63,2 εκατ. ευρώ και τα EBITDA υποχώρησαν οριακά έως τα 11,6 εκατ. ευρώ.

Όπως αναμενόταν, την εντυπωσιακότερη άνοδο εμφάνισε το Αλουμίνιο της Ελλάδας με αύξηση καθαρών κερδών κατά 173% έως τα 22,4 εκατ. ευρώ. Τα EBITDA αυξήθηκαν κατά 26% στα 22,4 εκατ. ευρώ.

Δημοσκόπηση του euro2day.gr εκτιμούσε στα 58,9 εκατ. ευρώ τα καθαρά κέρδη του Μυτιληναίου, στα 7,7 εκατ. ευρώ της ΜΕΤΚΑ και στα 20,8 εκατ. ευρώ για το Αλουμίνιο της Ελλάδος για το πρώτο τρίμηνο του έτους.

---Οι πρώτες αντιδράσεις των αναλυτών

Η Alpha Finance επισημαίνει ότι το συμβόλαιο της Αλουμίνας, η πορεία των μεγεθών του ΑτΕ και το μακροοικονομικό περιβάλλον ενίσχυσαν τα μεγέθη του Ομίλου. Παράλληλα αναμένει ισχυρές επιδόσεις και τα προσεχή τρίμηνα καθώς οι τιμές του Αλουμινίου πλησιάζουν σε ιστορικά υψηλά.

Επισημαίνει μάλιστα ότι εάν - για λόγους συγκρισιμότητας - αφαιρεθούν τα μη επαναλαμβανόμενα έσοδα της προηγούμενης χρήσης, τότε τα κέρδη προ φόρων αυξήθηκαν κατά 40%, προδιαθέτοντας για πολύ καλά αποτελέσματα τα επόμενα τρίμηνα.

Για τη ΜΕΤΚΑ υπογραμμίζει ότι τα μεγέθη της διαμορφώθηκαν χαμηλότερα των εκτιμήσεων της διοίκησης, ενώ επισημαίνει την υποχώρηση του λειτουργικού περιθωρίου.

Σε ό,τι αφορά το ΑτΕ εκτιμά ότι θα συνεχίσει την καταγραφή εντυπωσιακών μεγεθών και τα προσεχή τρίμηνα, προβλέποντας ωστόσο ενισχυμένα ενεργειακά κόστη.

Από την πλευρά της η Π&Κ εκφράζει τη θετική της άποψη για τον Μυτιληναίο τονίζοντας πως θα προχωρήσει σε αναβάθμιση των εκτιμήσεων λόγω των αυξημένων τιμών του Αλουμινίου. Οπως επισημαίνει τα καθαρά κέρδη του ΑτΕ διαμορφώθηκαν υψηλότερα των εκτιμήσεων της χρηματιστηριακής.

Για την ΜΕΤΚΑ αποδίδει τα αδύναμα, όπως τα χαρακτηρίζει, μεγέθη στην αναμενόμενη πίεση στα περιθώρια της εισηγμένης.

Η HSBC χαρακτηρίζει τα αποτελέσματα του ΑτΕ ισχυρά αλλά χαμηλότερα των εκτιμήσεών της. Σε ό,τι αφορά την ΜΕΤΚΑ υπενθυμίζει ότι τα αποτελέσματα α΄ τριμήνου 2005 περιελάμβαναν κεφαλαιακά κέρδη ύψους 1,3 εκατ. ευρώ απο την πώληση χρεογράφων.

Η Marfin Analysis επισημαίνει ότι το Αλουμίνιο της Ελλάδος ενισχύθηκε σημαντικά τόσο τόσο σε τζίρο όσο και σε κερδοφορία από τις υψηλές τιμές του Αλουμινίου και από την σημαντική ενίσχυση του ευρώ έναντι του δολαρίου. Τα αποτελέσματα της εισηγμένης είναι υψηλότερα των προβλέψεών της σε όρους καθαρών κερδών.

Αναφορικά με την ΜΕΤΚΑ η χρηματιστηριακή αναφέρει ότι τα καινούργια έργα έχουν χαμηλότερη κερδοφορία, τουλάχιστον σε αυτή τη φάση της κατασκευής.

---Η ανακοίνωση του ομίλου Μυτιληναίος

Σημαντική αύξηση της καθαρής κερδοφορίας και του κύκλου εργασιών του, παρουσίασε ο Όμιλος Μυτιληναίος για την περίοδο 01/01 – 31/03/2006 στις οικονομικές καταστάσεις, σύμφωνα με τα Διεθνή Πρότυπα Χρηματοοικονομικής Πληροφόρησης (ΔΠΧΠ), οι οποίες συμπεριλαμβάνουν το Αλουμίνιον της Ελλάδος, με τη μέθοδο της πλήρους ενοποίησης, και την Ελληνική Βιομηχανία Οχημάτων ΑΒΕ ”ΕΛΒΟ” με την μέθοδο της καθαρής θέσης.

O ενοποιημένος κύκλος εργασιών ανήλθε στα 203 εκατ. ευρώ έναντι των 188 εκατ. ευρώ του προηγούμενου έτους, σημειώνοντας αύξηση 8,1%, ενώ τα καθαρά κέρδη μετά φόρων και δικαιωμάτων μειοψηφίας ανήλθαν σε 40 εκατ. ευρώ έναντι 15 εκατ. ευρώ της αντίστοιχης περιόδου 2005 σημειώνοντας αύξηση της τάξης του 173,9%.

Αναλυτικότερα, τα λειτουργικά κέρδη προ φόρων και τόκων (ΕΒΙΤ) αυξήθηκαν κατά 11,5% φθάνοντας τα 39 εκατ. ευρώ έναντι 35 εκατ. ευρώ της αντίστοιχης περιόδου του 2005, ενώ τα λειτουργικά κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) ανήλθαν σε 44 εκατ. ευρώ από 40 εκατ. ευρώ το α’ τρίμηνο του 2005 σημειώνοντας αύξηση της τάξης του 10,4%.

Σημειώνεται, ότι οι δανειακές υποχρεώσεις του Ομίλου ανέρχονται σε 142 εκατ. ευρώ, ενώ τα ταμειακά διαθέσιμα και ισοδύναμα του Ομίλου για το α’ τρίμηνο 2006 ανέρχονται πλέον σε 70 εκατ. ευρώ διατηρώντας τον καθαρό δανεισμό (net debt) του Ομίλου στα πολύ χαμηλά επίπεδα των 72 εκατ. ευρώ έναντι 66 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο τρίμηνο του 2005.

Το σύνολο του Ενεργητικού για την τρέχουσα περίοδο ξεπέρασε το 1,21 δις έναντι 1,17 εκατ. ευρώ της περυσινής περιόδου. Τα Ιδία Κεφάλαια του Ομίλου ανέρχονται σε 763 εκατ. ευρώ έναντι 708 εκατ. ευρώ της προηγούμενης περιόδου ενώ αν υπολογισθούν οι πραγματικές κεφαλαιοποιήσεις των εισηγμένων θυγατρικών ”ΜΕΤΚΑ” και ”Αλουμίνιον της Ελλάδος” (mark – to – market) υπερβαίνουν τα 1 δισ. ευρώ.

Αύξηση του κύκλου εργασιών και σταθεροποίηση των κερδών του παρουσίασε και ο Όμιλος ΜΕΤΚΑ. Ο κύκλος εργασιών αυξήθηκε κατά 3,5% και έφτασε τα 63 εκατ. ευρώ έναντι των 61 εκατ. ευρώ της προηγούμενης περιόδου.

Τα λειτουργικά κέρδη προ φόρων και τόκων (ΕΒΙΤ) έφθασαν τα 10,4 εκατ. ευρώ έναντι 10,6 εκατ. ευρώ το α’ τρίμηνο του 2005, ενώ τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) ανήλθαν σε 11,6 εκατ. ευρώ από 11,8 εκατ. ευρώ της προηγούμενης περιόδου παραμένοντας αμετάβλητα.

Σημαντικό γεγονός είναι ότι ο τραπεζικός δανεισμός της εταιρίας παραμένει μηδενικός, παρά την επιστροφή κεφαλαίου της εταιρίας ύψους 70 εκατ. ευρώ που έγινε στους μετόχους τον Οκτώβριο του 2005, ενώ τα ταμειακά διαθέσιμα για την 31/03/2006 ανέρχονται σε 14 εκατ. ευρώ.

Επισημαίνεται ότι η ΜΕΤΚΑ έχει ανεκτέλεστο υπόλοιπο υπογεγραμμένων συμβάσεων ύψους 383 εκατ. ευρώ συμπεριλαμβανομένης και της κατασκευής του σταθμού συμπαραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και ατμού ισχύος 334 MW και προϋπολογισμού 190 εκατ. ευρώ για την ”Αλουμίνιον της Ελλάδος” (η κατασκευή του οποίου ξεκίνησε ήδη) ενώ πολλαπλάσια είναι η αξία των υπό διαπραγμάτευση έργων τα οποία η ΜΕΤΚΑ θα διεκδικήσει με σοβαρές πιθανότητες επιτυχίας κατά το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.

Η ΜΕΤΚΑ αναμένει τη συνέχιση της σηµαντικής πορείας της µέσα από τα έργα για την κατασκευή σταθµού συµπαραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και ατµού και την εδραίωση της ως τον πλέον εξειδικευµένο κατασκευαστή ενεργειακών έργων στην Ελλάδα, ενώ παράλληλα, συνεχίζει τη διερεύνηση για πιθανή στρατηγική συµµαχία, µε απώτερο στόχο την επέκτασή της σε διεθνές επίπεδο.

Τέλος εντυπωσιακά αποτελέσματα παρουσιάζει και η ”Αλουμίνιον της Ελλάδος”. Πιο συγκεκριμένα ο κύκλος εργασιών αυξήθηκε κατά 28,6%, φθάνοντας τα 110 εκατ. ευρώ, τα λειτουργικά κέρδη προ φόρων και τόκων (ΕΒΙΤ) σημείωσαν αύξηση της τάξης του 30% φθάνοντας τα 22 εκατ. ευρώ έναντι 17 εκατ. ευρώ το α’ τρίμηνο 2005, ενώ τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) ανήλθαν σε 25 εκατ. ευρώ από 19 εκατ. ευρώ της προηγούμενης περιόδου σημειώνοντας αύξηση 26%.

Εντυπωσιακή αύξηση κατά 174,1% παρουσίασαν τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας τα οποία έφθασαν τα 22 εκατ. ευρώ έναντι 8 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2005.

Σημειώνεται ότι η εταιρία βάσει των αυξημένων ταμειακών ροών υλοποιεί με εντατικό τρόπο το πρόγραμμα των επενδύσεών της, ο δε τραπεζικός δανεισμός της εταιρίας παραμένει μηδενικός, και τα ταμειακά διαθέσιμα και ισοδύναμα στο τέλος του α’ τριμήνου 2006 ανέρχονταν σε 52 εκατ. ευρώ.



Όσον αφορά για το υπόλοιπο της εταιρικής χρήσης 2006, ο Οµιλος θεωρεί ότι υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις για την επίτευξη των υψηλότερων αποδόσεων στην ιστορία του, σε επίπεδο κύκλου εργασιών, κερδοφορίας και λοιπών δεικτών.

Ειδική αναφορά θα πρέπει να γίνει στις πρόσφατες εξαγορές της Spider Ενεργειακής αλλά και της εισηγμένης εταιρίας ΔΕΛΤΑ Project με τις οποίες ο Όμιλος ενισχύει σημαντικά τη δυναμική και τις προοπτικές ανάπτυξης του στο χώρο της ενέργειας: εντάσσει στο χαρτοφυλάκιο του έργα συνολικής ισχύος 208 MW, ξεπερνώντας στο σύνολο τα 360 MW από ανανεώσιμες πηγές, και αυξάνει το σύνολο της αδειοδοτημένης ηλεκτρικής ισχύος του Ομίλου σε θερμικές και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, στο επίπεδο των 1500 MW, δίνοντας ένα προβάδισμα στον Όμιλο ενόψει της σταδιακής απελευθέρωσης της Ελληνικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

Για τα αποτελέσματα του α’ τριμήνου 2006 θα γίνουν λεπτομερέστερες αναφορές στην σημερινή τηλεδιάσκεψη με τους αναλυτές και θεσμικούς επενδυτές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v