Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σπ. Καπράλος: Με 36% οι ξένοι θεσμικοί στην ΕΧΑΕ

Οι ξένοι θεσμικοί κατέχουν το 36% του μετοχικού κεφαλαίου της ΕΧΑΕ, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας, Σπύρος Καπράλος μιλώντας στη διάρκεια της γενικής συνέλευσης, η οποία συζητά τον ετήσιο απολογισμό της εισηγμένης.

Σπ. Καπράλος: Με 36% οι ξένοι θεσμικοί στην ΕΧΑΕ
Οι ξένοι θεσμικοί κατέχουν το 36% του μετοχικού κεφαλαίου της ΕΧΑΕ, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας, Σπύρος Καπράλος μιλώντας στη διάρκεια της γενικής συνέλευσης, η οποία συζητά τον ετήσιο απολογισμό της εισηγμένης.

Η συνέλευση καλείται να εγκρίνει τη διανομή μερίσματος 0,25 ευρώ ανά μετοχή και την επιστροφή στους μετόχους 1,25 ευρώ ανά μετοχή, με αντίστοιχη μείωση της ονομαστικής αξίας της μετοχής από 3 ευρώ σε 1,75 ευρώ.

Για το δεύτερο θέμα (της επιστροφής κεφαλαίου) θα υπάρξει επαναληπτική Γ.Σ. δεδομένου ότι δεν υπάρχει η αυξημένη απαρτία που απαιτείται για την έγκριση του θέματος αυτού, είπε ο κ. Καπράλος.

Οπως τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΧΑΕ, κατά τη διάρκεια του 2005 η καθαρή εισροή ξένων κεφαλαίων (αγορές μείον πωλήσεις) ξεπέρασε τα 5,2 δισεκατομμύρια ευρώ.

Αξιοσημείωτο, επίσης, παραμένει το γεγονός, είπε ο ίδιος, ότι η καθαρή εισροή κεφαλαίων από το εξωτερικό παραμένει αμείωτη και κατά τη διάρκεια του πρώτου τετραμήνου του 2006 όπου προσεγγίζει τα 1,7 δισεκατομμύρια ευρώ.



Αυτό φαίνεται και στην σταθερά αυξανόμενη συμμετοχή των ξένων θεσμικών επενδυτών στην κεφαλαιοποίηση του ΧΑ. Τον Ιανουάριο του 2005 οι ξένοι επενδυτές κατείχαν το 36% της συνολικής κεφαλαιοποίησης, ενώ στο τέλος Απριλίου του 2006 κατείχαν το 42% που αποτελεί το υψηλότερο ποσοστό στην ιστορία του ΧΑ.

Το βασικό πλαίσιο δράσεων για την περαιτέρω ανάπτυξη της αγοράς, αλλά και της ΕΧΑΕ θα υλοποιηθεί είπε ο κ. Καπράλος μέσω:

• Της βελτίωσης του πλαισίου λειτουργίας της αγοράς των παραγώγων

• Της απελευθέρωσης πόρων προς τα Μέλη μας με την επίλυση χρόνιων αδυναμιών της αγοράς, όπως το Επικουρικό και το Συνεγγυητικό Κεφάλαιο,

• Της δυνατότητας ύπαρξης εξ’ αποστάσεως Μελών (remote membership) στην Ελληνική αγορά,

• Της εισαγωγής νέων σύγχρονων προϊόντων, όπως για παράδειγμα τα ETF’s

• Της εισαγωγής πρωτογενώς ή δευτερογενώς εταιρειών της ποντοπόρου ναυτιλίας.

* Της προετοιμασίας μιας πρότασης προσέγγισης – συνεργασίας με τις αγορές της Νοτιοανατολικής Ευρώπης για συνεργασίες με τους αντίστοιχους Ομίλους και, φυσικά,

• Της συνέχισης της υλοποίησης του λειτουργικού ανασχεδιασμού του Ομίλου, για την βελτίωση της παραγωγικότητάς μας.

Σε ότι αφορά τις σχέσεις με το νέο περιβάλλον, είπε, ο κ. Καπράλος, κατά το προηγούμενο έτος, αφ’ ενός μεν προσπαθήσαμε να χαρτογραφήσουμε την πραγματική διάσταση των εμφανιζόμενων προτάσεων συνεργασίας με τα κεντροευρωπαϊκά χρηματιστήρια, αφ’ ετέρου δε, να διαμορφώσουμε μια πρόταση συνεργασίας με τις γειτονικές αγορές που θα ανοίξει μια προοπτική συγκέντρωσης των αγορών σε ενιαία πλατφόρμα.

Όσον αφορά στις προτάσεις συνεργασίας, πρόσθεσ εο ίδιος, έχει ήδη οργανωθεί μια σειρά επαφών με τρία από τα μεγαλύτερα χρηματιστήρια της Ευρώπης (Deutsche Boerse, Euronext και OMX Group), που θα μας επιτρέψει να αξιολογήσουμε ουσιαστικά, στο άμεσο μέλλον, την οικονομική σημασία για την ΕΧΑΕ των συνεργασιών που οι παραπάνω αγορές προτείνουν.

Όσον αφορά στην ενιαία πλατφόρμα, η πρώτη επιτυχημένη αποδοχή της πρότασης έγινε από το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου. Η κοινή πλατφόρμα συναλλαγών και εκκαθάρισης βρίσκεται ήδη σε πιλοτική λειτουργία εδώ και μερικές εβδομάδες και αναμένεται σύντομα να τεθεί σε κανονική λειτουργία.

Σε λιγότερο ώριμο στάδιο βρίσκονται οι σχετικές συζητήσεις με τα χρηματιστήρια της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας για τα οποία επιδιώκουμε να έχουμε σαφή εικόνα των πιθανών εκφάνσεων του σχήματος ένταξης τους σε μια κοινή πλατφόρμα, όσο το δυνατόν συντομότερα.

---Οι αποφάσεις της Γενικής Συνέλευσης

Στη Γενική Συνέλευση εγκρίθηκαν τα πεπραγμένα του 2005, η καταβολή μερίσματος 0,25 ευρώ ανά μετοχή. Τέλος η Γενική Συνέλευση εξέλεξε το νέο Διοικητικό Συμβούλιο της Εταιρείας. Το νέο Διοικητικό Συμβούλιο έχει πενταετή διάρκεια και απαρτίζεται από τους κ.κ.:

1. Ιάκωβο Γεωργάνα

2. Βασίλειο Δρούγκα

3. Αρτέμη Θεοδωρίδη

4. Αντώνιο Καμινάρη

5. Σπύρο Καπράλο

6. Νικόλαο Καραμούζη

7. Οδυσσέα Κυριακόπουλο

8. Νικόλαο Μυλωνά

9. Αλέξανδρο Μωραϊτάκη

10. Σπύρος Παντελιάς

11. Ιωάννη Πεχλιβανίδη

Η συζήτηση των θεμάτων 10 και 11 της Ημερήσιας Διάταξης που αφορούν στην μείωση μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας κατά €1,25/μετοχή και στην αντίστοιχη τροποποίηση του άρθρου 5 του καταστατικού αναβλήθηκε λόγω μη επίτευξης της απαιτούμενης απαρτίας (2/3).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v