Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μυτιληναίος: Αποκτά τον έλεγχο της ΔΕΠΡΟ

Πλήρη επιβεβαίωση των αποκλειστικών πληροφοριών του euro2day.gr αποτελεί η ανακοίνωση της Μυτιληναίος Όμιλος Επιχειρήσεων μέσω της οποίας δημοσιοποιείται συμφωνία για την απόκτηση του ελέγχου της Δέλτα Project (44,6% για τον όμιλο και 8% για τον Ευαγγ. Μυτιληναίο), έναντι 2,45 ευρώ ανά μετοχή. Στη συνέχεια ο όμιλος θα υποβάλει υποχρεωτική δημόσια προσφορά.

Μυτιληναίος: Αποκτά τον έλεγχο της ΔΕΠΡΟ
Πλήρη επιβεβαίωση των αποκλειστικών πληροφοριών του euro2day.gr αποτελεί η ανακοίνωση της Μυτιληναίος Όμιλος Επιχειρήσεων προς το Χρηματιστήριο βάσει της οποίας αποκτάται ο έλεγχος της Δέλτα Project. Στον όμιλο θα περάσει το 44,6%, ενώ στόν ίδιο τον κ. Μυτιληναίο το 8%, έναντι 2,45 ευρώ ανά μετοχή.

Το ανωτέρω ποσοστό δύναται να ανέλθει σε 70% περίπου εφόσον οι πωλητές εξασκήσουν το προβλεπόμενο δικαίωμα προαίρεσης (put option) για την πώληση επιπλέον μετοχών που αντιστοιχούν στο 17,4% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρίας.

Στη συνέχεια, ο όμιλος Μυτιληναίου θα υποβάλει υποχρεωτική δημόσια πρόταση για την εξαγορά του υπόλοιπου ποσοστού της Δέλτα Project.

Πρόκειται για τη δεύτερη κίνηση εξαγοράς της Μυτιληναίος μέσα σε διάστημα λίγων μόνο ημερών, γεγονός που σύμφωνα με παρατηρητές της αγοράς, φανερώνει τις ”υψηλές ταχύτητες” στις οποίες κινείται τον τελευταίο καιρό ο όμιλος, αλλά και τις προθέσεις τού επικεφαλής του, κ. Ευαγγ. Μυτιληναίου.

Λεπτομερή αναφορά στην πολιτική και τον ενεργειακό σχεδιασμό του ομίλου θα γίνει από τον Πρόεδρο κ. Ευάγγελο Μυτιληναίο στην Γενική Συνέλευση της 16ης Μαΐου 2006.

Η ανακοίνωση της συμφωνίας:

Η Μυτιληναίος και η ΔΕΛΤΑ Project ύστερα από σχετική επιστολή των βασικών μετόχων κ. Κατσαρού Κωνσταντίνου, Κατσαρού Μαρίας, Δεληγιώργη Αναστασίου, Δεληγιώργη Ευσταθίας και Παπαγεωργίου Ευάγγελου, ανακοινώνουν ότι την 8η/5/2006 υπεγράφη δεσμευτική συμφωνία μεταξύ της Μυτιληναίος και των βασικών μετόχων της εταιρίας ΔΕΛΤΑ Project, με αντικείμενο την απόκτηση της πλειοψηφίας των μετοχών της εταιρίας ΔΕΛΤΑ Project και τη συνεργασία των μερών σύμφωνα με τα παρακάτω ειδικότερα αναφερόμενα:

Η Μυτιληναίος θα αποκτήσει ποσοστό 44,624% και ο κ. Ευάγγελος Μυτιληναίος 8% αντιστοίχως του μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΛΤΑ Project, ήτοι 6.578.000 κοινές ονομαστικές μετοχές από τους ανωτέρω πέντε βασικούς μετόχους.

Η μεταβίβαση αυτή θα γίνει έναντι συνολικού τιμήματος 16.116.100 ευρώ, ήτοι 2,45 ευρώ ανά μετοχή, και θα πραγματοποιηθεί υπό την αίρεση της λήψης των τυχόν αναγκαίων εγκρίσεων από τις αρμόδιες εποπτικές, διοικητικές και ρυθμιστικές αρχές το αργότερο μέχρι την 31η Μαΐου 2006, οπότε θα έχει ολοκληρωθεί ο νομικός, οικονομικός και τεχνικός έλεγχος της ΔΕΛΤΑ Project.

Εν συνεχεία η Μυτιληναίος θα προβεί σε υποχρεωτική δημόσια πρόταση προς τους μετόχους της μειοψηφίας της ΔΕΛΤΑ Project, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις.

Τα μέρη συμφώνησαν επίσης την παροχή προς τους πωλητές δικαιώματος προαίρεσης πώλησης (put option) επιπλέον ποσοστού 17,35% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρίας, ήτοι 2.168.622 μετοχών, τις οποίες κατέχουν σήμερα, έναντι τιμής ευρώ 8 ανά μετοχή. Το δικαίωμα αυτό θα δύναται να ασκηθεί από τους ανωτέρω βασικούς μετόχους κατά το χρονικό διάστημα από 01/08/2006 έως 31/10/2006.

Η τιμή εξάσκησης του δικαιώματος αυτού θα δύναται όμως να μειώνεται κατά το μέτρο που τυχόν προκύψουν αποκλίσεις από τη συμφωνημένη αποτίμ ηση βάσει του νομικού, οικονομικού και τεχνικού ελέγχου που θα έχει διενεργηθεί.

Συμφωνήθηκε επίσης ότι ο κ. Αναστάσιος Δεληγιώργης θα παραμείνει στο Δ.Σ. της εταιρίας και μετά την ανάληψη της διοίκησης από τη Μυτιληναίος Α.Ε. - Όμιλος Επιχειρήσεων, και συγκεκριμένα θα κατέχει τη θέση του προέδρου.

H Μυτιληναίος αποτελεί κορυφαίο βιομηχανικό όμιλο στους τομείς της Μεταλλουργίας, Κατασκευής Ενεργειακών Έργων, Ενέργειας και Αμυντικής Βιομηχανίας. Ο όμιλος δραστηριοποιείται διεθνώς μέσω παραγωγικών μονάδων και στρατηγικών συμμαχιών σε πολλούς τομείς στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, έχοντας κυρίαρχη θέση στους περισσοτέρους. Στο πλαίσιο του ευρύτερου στρατηγικού σχεδιασμού του ομίλου, η ΔΕΛΤΑ Project θα αποτελέσει φορέα για την ανάπτυξη σε πρώτη φάση των δραστηριοτήτων του στο χώρο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

Η ΔΕΛΤΑ Project αναμένεται να επωφεληθεί σημαντικά από ευκαιρίες συνεργειών σε όλους τους τομείς δραστηριότητας και συνεργασίας με τον όμιλο Μυτιληναίου, ενώ με την υλοποίηση της ανωτέρω εξαγοράς ο όμιλος αυξάνει σημαντικά τη συνολική ισχύ των αδειών παραγωγής σε σταθμούς ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές σε περίπου 360 MW, με δικαίωμα απόκτησης επιπλέον 195 MW αιολικών πάρκων, τα οποία βρίσκονται σε διαδικασία αδειοδότησης (σύνολο 550 MW).

-----Η ανακοίνωση της Μυτιληναίος

Η εταιρία Μυτιληναίος από κοινού με τον κύριο μέτοχό της κ. Ευάγγελο Μυτιληναίο, στα πλαίσια υλοποίησης του ευρύτερου στρατηγικού του σχεδιασμού στο χώρο της ενέργειας ανακοινώνει την υπογραφή δεσμευτικής συμφωνίας για την εξαγορά του 52.6% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρίας Δέλτα Project.

Το ανωτέρω ποσοστό δύναται να ανέλθει σε 70% περίπου εφόσον οι πωλητές εξασκήσουν το προβλεπόμενο δικαίωμα προαίρεσης (put option) για την πώληση επιπλέον μετοχών που αντιστοιχούν στο 17,4% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρίας.

Η εταιρία Δέλτα Project είναι εισηγμένη στο χρηματιστήριο Αθηνών από το 2004, και δραστηριοποιείται στο σχεδιασμό και υλοποίηση ολοκληρωμένων μονάδων ’turn key” για λογαριασμό βιομηχανικών μονάδων, στην κατασκευή υδροστροβίλων καθώς και στην ανάπτυξη, κατασκευή και εκμετάλλευση μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές (με έμφαση σε αιολικά πάρκα και υδροηλεκτρικές μονάδες).

Η Δέλτα Project κατέχει απευθείας και μέσω των θυγατρικών της Δέλτα Ενεργειακή και Ιωνία Ενεργειακή, 30 μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας εκ των οποίων:

* 3 εν λειτουργία υδροηλεκτρικές μονάδες συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 7ΜW,

* 8 υδροηλεκτρικές μονάδες συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 21MW και οι οποίες βρίσκονται σε διαδικασία κατασκευής, η οποία εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί στο σύνολό της εντός του 2008,

* 16 υδροηλεκτρικές μονάδες και δύο αιολικά πάρκα συνολικής ισχύος 47.84MW και 18MW αντιστοίχως που βρίσκονται σε στάδιο ανάπτυξης,

* αιτήσεις για απόκτηση αδειών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από αιολικά πάρκα συνολικής ισχύος 65MW.

Η εν λόγω συμφωνία ενισχύει σημαντικά τη δυναμική και τις προοπτικές ανάπτυξης του Ομίλου Μυτιληναίου στο χώρο της ενέργειας δεδομένου ότι:

* Ενισχύει τη δυνατότητα ανάπτυξης έργων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας προσθέτοντας σημαντική τεχνογνωσία, πλέον των αιολικών πάρκων, στην ανάπτυξη και κατασκευή υδροηλεκτρικών μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

* Εντάσσει στο χαρτοφυλάκιο του Ομίλου έργα συνολικής ισχύος 208 MW (140 MW σε αιολικά πάρκα και 68 MW σε υδροηλεκτρικές μονάδες), ξεπερνώντας έτσι στο σύνολο τα 360 MW, μόνο από ανανεώσιμες πηγές. Υπενθυμίζεται ότι πλέον αυτών διατηρείται το δικαίωμα απόκτησης επιπλέον 195 MW αιολικών πάρκων τα οποία βρίσκονται στη διαδικασία αδειοδότησης.

* Τα παραπάνω αυξάνουν το σύνολο της αδειοδοτημένης ηλεκτρικής ισχύος του Ομίλου (θερμικές και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας) στο επίπεδο των 1,500 MW, δίνοντας ένα προβάδισμα στον Όμιλο ενόψει της σταδιακής απελευθέρωσης της Ελληνικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

Σημαντικό ρόλο στην επίτευξη της συμφωνίας είχε η αξιολόγηση από τον Όμιλο του επιστημονικού και τεχνικού προσωπικού της Δέλτα Project και της πρωτοπορίας που διαθέτει στη μελέτη και κατασκευή υδροηλεκτρικών μονάδων.

Η αξιολόγηση αυτή αντανακλάται στη διατήρηση του κ. Αναστασίου Δεληγιώργη στο Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρίας και η ανάληψη εκ μέρους του της θέσης του Πρόεδρου.



Αξίζει να σημειωθεί ότι η συμφωνία αυτή έρχεται μία μόλις εβδομάδα μετά την ανακοίνωση της εξαγοράς της Spider Ενεργειακής, ενδεικτικό της σημασίας που αποδίδει ο ’Ομιλος στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Υπενθυμίζεται ότι στον τομέα των συμβατικών θερμικών σταθμών, ο Όμιλος συνεχίζει την κατασκευή του Σταθμού Συμπαραγωγής στον Άγιο Νικόλαο Βοιωτίας ισχύος 340 MW (ο οποίος αποτελεί την πρώτη φάση του ενεργειακού κέντρου Αγίου Νικολάου συνολικής ισχύος 750 MW), και έχει αποκτήσει Άδεια Προμήθειας ισχύος 310 MW για την καλύτερη αξιοποίηση της ηλεκτρικής παραγωγής.

Όπως έχει ήδη ανακοινωθεί λεπτομερής αναφορά στην πολιτική και τον ενεργειακό σχεδιασμό του Ομίλου θα γίνει από τον Πρόεδρο κ. Ευάγγελο Μυτιληναίο στη Γενική Συνέλευση της 16ης Μαΐου 2006.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v