ΟΛΠ: Παρουσίαση στην ΕΘΕ

Το 5ετές επενδυτικό πρόγραμμα του ΟΛΠ για το 2006-2010, ύψους 215 εκ. ευρώ εκ των οποίων ποσοστό άνω του 50% αφορά έργα που αποσκοπούν στην αύξηση της παραγωγικής ικανότητας του Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων και την ενίσχυση της ανταγωνιστικής θέσης του λιμανιού, παρουσιάστηκε σήμερα στην ΕΘΕ.

ΟΛΠ: Παρουσίαση στην ΕΘΕ
Πραγματοποιήθηκε σήμερα η ενημέρωση αναλυτών από τη Διοίκηση του ΟΛΠ στην Ένωση Θεσμικών Επενδυτών.

Την εταιρία, τη δραστηριότητά της και τα αποτελέσματα έτους παρουσίασαν ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΟΛΠ κ. Δ Σαμόλης και ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρίας κ. Ν Αναστασόπουλος, ο οποίος ανέλυσε τα αποτελέσματα του έτους 2005.

Σύμφωνα με τον κ. Ν. Αναστασόπουλο, ο κύκλος εργασιών της εταιρίας σημείωσε μείωση και ανήλθε σε 140 εκ. ευρώ έναντι 148 εκ. ευρώ της αντίστοιχης περιόδου του 2004.

Το μεγαλύτερο μέρος της μείωσης αυτής καταγράφηκε στο β’ τρίμηνο του 2005, σαν άμεσο αποτέλεσμα των απεργιακών κινητοποιήσεων του εργατικού προσωπικού, οι οποίες απέφεραν μείωση των εσόδων κατά 8 εκ. ευρώ και αντίστοιχη μείωση κερδών κατά 5 εκ. ευρώ.

Η συγκράτηση των λειτουργικών δαπανών μετρίασε την εκ της απεργίας απώλεια κερδών στα 3,8 εκ. ευρώ και αυτό παρά τον διπλασιασμό του τμήματος της σύμβασης παραχώρησης, ενώ τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους (τρέχοντες και αναβαλλόμενους) παρουσιάζουν αύξηση 13,02% λόγω της διαφοροποίησης των φορολογικών κερδών και συντελεστών.

Η Διοίκηση αναφέρθηκε στις σημαντικές δράσεις που ολοκληρώθηκαν το έτος 2005 και συνεχίζονται να υλοποιούνται το 2006, όπως η αναθεώρηση των τιμολογίων, η μείωση της σύνθεσης της εργατικής ομάδας από εννέα σε έξι, η εξασφάλιση της χρηματοδότησης της επέκτασης του προβλήτα Ι από την ΕΤΕπ, η αξιοποίηση σύγχρονων τραπεζικών εργαλείων όπως η χρηματοδοτική μίσθωση, η αναθεώρηση του κανονισμού λειτουργίας σε σύγχρονο πλαίσιο και η εξυγίανση του Οργανισμού.

Παράλληλα παρουσιάστηκε αναλυτικά το 5ετές επενδυτικό πρόγραμμα του οργανισμού (2006-2010) ύψους 215 εκ. ευρώ εκ των οποίων ποσοστό άνω του 50% αφορά έργα που αποσκοπούν στην αύξηση της παραγωγικής ικανότητας του Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων και την ενίσχυση της ανταγωνιστικής θέσης του λιμανιού.

Σχετικά δε με την αξιοποίηση των εγκαταστάσεων του λιμένα με τη μέθοδο της αυτοχρηματοδότησης αναφέρθηκε το πλάνο ανάπτυξης που περιλαμβάνει νέο εκθεσιακό κέντρο στο Παλατάκι και την αξιοποίηση χώρων και κτισμάτων του Κεντρικού Λιμένα των οποίων οι μελέτες σκοπιμότητας έχουν ανατεθεί ήδη σε εξειδικευμένο σύμβουλο.

Σχετικά με την προοπτική του τρέχοντος έτους αναφέρθηκε ότι οι δυσμενείς έμμεσες συνέπειες της απεργίας επεκτείνονται και το πρώτο τρίμηνο του 2006 αφού για τον επαναπροσδιορισμό των δρομολογίων από τις εταιρείες απαιτείται τουλάχιστον εξάμηνη περίοδος.

Ωστόσο η από 1-4-2006 εφαρμογή του συστήματος των ραντεβού στην εξυπηρέτηση πλοίων μαζί με την υιοθέτηση ελκυστικού τιμοκαταλόγου στο τράνζιτ φορτίο δημιουργεί προοπτικές γρήγορης ανάκαμψης με προσέλκυση νέων συνεργασιών (COSCO) και πρόσθετων δρομολογίων από τους ήδη εξυπηρετούμενους πελάτες.

Παράλληλα η αύξηση της διακίνησης στο CAR TERMINAL ήδη αποδίδει καρπούς. Τονίστηκε ωστόσο ότι σημαντική ώθηση των εσόδων αναμένεται με την έναρξη λειτουργίας του νέου προβλήτα Ι στο Σταθμό Εμπορευματοκιβωτίων το 2008.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v