Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ευρύ πρόγραμμα μετασχηματισμού ανακοίνωσε η ΔΕΗ

Ο μετασχηματισμός μπορεί να προσθέσει συνολικά 2,2 δισ. ευρώ στα κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων τα επόμενα πέντε χρόνια, ανέφερε η ΔΕΗ σε παρουσίασή της σήμερα σε αναλυτές.

Ευρύ πρόγραμμα μετασχηματισμού ανακοίνωσε η ΔΕΗ
Ο μετασχηματισμός μπορεί να προσθέσει συνολικά 2,2 δισ. ευρώ στα κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων τα επόμενα πέντε χρόνια, ανέφερε η ΔΕΗ σε παρουσίασή της σήμερα σε αναλυτές.

Επίσης, η διοίκηση της εταιρείας ανέφερε οτι ο μετασχηματισμός της εγχώριας δραστηριότητας μπορεί να αυξήσει τα κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων κατά περίπου 680 εκατ. ευρώ το 2010.

Η διοίκηση της ΔΕΗ, δήλωσε οτι ”θα αξιοποιήσουμε πιθανές επενδυτικές ευκαιρίες (με στρατηγικούς εταίρους όπου είναι δυνατό), διασφαλίζοντας την προσήλωσή μας στο μετασχηματισμό των εγχώριων δραστηριοτήτων στην ενέργεια”.

Για τις διεθνείς δραστηριότητες – ήτοι την παραγωγή, μεταφορά, διανομή και εμπορία καθώς και την προμήθεια καυσίμων και ενέργειας- η διοίκηση της εταιρείας επεσήμανε επιγραμματικά:

- Η ΔΕΗ διαθέτει ένα εντυπωσιακό σύνολο πάγιου ενεργητικού

- Πολλές ευκαιρίες με ελκυστικές τιμές και σημαντικές δυνατότητες ανάπτυξης/αναδιάρθρωσης

- Ελκυστικές ευκαιρίες σε περιφερειακά ορυχεία

- Πλεονέκτημα η δυνατότητα αντασφάλισης του ρίσκου ζήτησης/αγοράς μέσω εισαγωγών.

Όσον αφορά την εγχώρια αγορά, η ΔΕΗ σημείωσε τα εξής:

- Για το φυσικό αέριο: η ΔΕΗ κατέχει το δικαίωμα αγοράς του 30% της ΔΕΠΑ

- Για τις τηλεπικοινωνίες: δυνατότητα αξιοποίησης της δυναμικής της αγοράς

- Για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας: οι τρέχουσες επενδύσεις είναι επικερδείς και καλύπτουν τα κοινωνικά καθήκοντα της ΔΕΗ

- Για το χαρτοφυλάκιο ακίνητης περιουσίας: εκπόνηση μελέτης για ίδρυση θυγατρικής εταιρείας για την αξιοποίηση και διαχείριση της ακίνητης περιουσίας της ΔΕΗ.

* Η ετήσια παρουσίαση της ΔΕΗ προς τους αναλυτές δημοσιεύεται στη δεξιά στήλη: ”Συνοδευτικό Υλικό”.

Πώς σχολιάζουν οι αναλυτές

Τις βασικές υποθέσεις, τους στόχους και τα ρίσκα του πενταετούς business plan της ΔΕΗ σχολιάζουν οι Proton Securities και HSBC Pantelakis Securities, σε reports τους μετά τη σημερινή (3 Μαΐου) παρουσίαση του σχεδίου στους αναλυτές.

Ειδικότερα, η HSBC επισημαίνει ότι ο στόχος που τίθεται για περικοπές κόστους ύψους 340 εκατ. ευρώ έως το 2010 είναι ”μάλλον αισιόδοξος”, δεδομένου και του ισχνού ιστορικού της επιχείρησης στις περικοπές κόστους.

H χρηματιστηριακή αναφέρει επίσης ότι η ΔΕΗ προέβλεψε κεφαλαιακές δαπάνες ύψους 4,4 δισ. ευρώ στην πενταετία ή 880 εκατ. ευρώ ετησίως, μια πρόβλεψη που ευθυγραμμίζεται με τις προσδοκίες της HSBC.

H διοίκηση της ΔΕΗ επανέλαβε την πρόθεση επέκτασης στα Βαλκάνια, με μια πιθανή επένδυση 500-700 εκατ. ευρώ, ενώ δεν έδωσε πληροφορίες για πιθανό ”ξεκλείδωμα” αξίας από το χαρτοφυλάκιό της στην κτηματαγορά, αξίας 1,6 δισ. ευρώ.

Όπως εξηγεί, σε γενικές γραμμές, το business plan περιλαμβάνει υποθέσεις στα έσοδα που δεν εξαρτώνται από την ίδια τη ΔΕΗ (όπως οι τιμολογιακές αυξήσεις και η ενίσχυση των κεφαλαίων από τις επιχορηγούμενες υπηρεσίες κοινής ωφέλειας), ενώ οι στόχοι στις περικοπές κόστους φαίνονται αισιόδοξοι.

Η χρηματιστηριακή επισημαίνει ότι η ΔΕΗ παραμένει ένα ”παιχνίδι” με κερδοσκοπικές κινήσεις (speculative play) που βασίζονται στο σενάριο χορήγησης γενναιόδωρης αύξησης στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος από την κυβέρνηση ή το σενάριο υποχώρησης της πετρελαϊκής τιμής. Η χρηματιστηριακή διατηρεί σύσταση neutral και τιμή-στόχο στα 18 ευρώ.

Η Proton αναφέρει ότι οι στόχοι του business plan, εάν επιτευχθούν, είναι υποστηρικτικοί για την τιμή της μετοχής της. Ωστόσο, επισημαίνει ότι υπάρχουν κάποια ρίσκα στην εκπλήρωση των στόχων, το σημαντικότερο εκ των οποίων είναι η προβλεπόμενη αύξηση 25-30% των κεφαλαίων που λαμβάνει από τις επιχορηγούμενες υπηρεσίες κοινής ωφέλειας (PSO) και ο περιορισμός στα κόστη, δεδομένης της μέχρι τώρα πορείας της επιχείρησης.

Όπως αναφέρει η χρηματιστηριακή, η διοίκηση της ΔΕΗ ανέφερε ότι περιμένει αύξηση 6-7% ετησίως στα μισθολογικά κόστη.

Εν τω μεταξύ, σε report μετά την ανακοίνωση του 5ετούς business plan, η Beta Χρηματιστηριακή διατηρεί τη σύσταση buy και την τιμή-στόχο στα 34 ευρώ, υποδηλώνοντας περιθώριο ανόδου 65% σε σχέση με την τρέχουσα τιμή της μετοχής.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v