Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τ. Αράπογλου: Νέα εξαγορά εντός ενός έτους

Χρονοδιάγραμμα ενός έτους για μία ακόμη εξαγορά σε Σερβία, Ρουμανία, Ουκρανία και Αίγυπτο έθεσε ο Τάκης Αράπογλου, μιλώντας στη γ.σ. της Εθνικής Τράπεζας. Η απόφαση για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου κατά 3 δισ. μεταφέρεται για τις 9 Μαίου. Στις 3 Μαίου κόβεται το μέρισμα του 1 ευρώ ανά μετοχή. Τι δήλωσε για management - ανάπτυξη της Finansbank. Τι θα κάνει στην περίπτωση που... περισέψουν κεφάλαια.

Τ. Αράπογλου: Νέα εξαγορά εντός ενός έτους
Πιθανότατα μέχρι την επόμενη Τακτική Γενική Συνέλευση να ανακοινώσουμε τουλάχιστον μια ακόμα εξαγορά στη Σερβία, Ρουμανία, Ουκρανία και Αίγυπτο, δήλωσε στη γενική συνέλευση της Εθνικής Τράπεζας ο πρόεδρος του Ιδρύματος Τάκης Αράπογλου. *

Ο ίδιος, αιτιολογώντας το χρονοδιάγραμμα του ενός έτους που έθεσε είπε χαρακτηριστικά: ”Για πρακτικούς και ουσιαστικούς λόγους δεν θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε με όλα αυτά άμεσα, αφού χρειαζόμαστε και κεφάλαια αλλά και κυρίως χρόνο για να αφομοιώσουμε τις νέες μας αγορές”.

Αλλωστε στη διάρκεια της σημερινής γενικής συνέλευση δεν κατέστη δυνατόν - λόγω έλλειψης της σχετικής απαρτίας - να ληφθεί αποόφαση για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου κατά 3 δισ. ευρώ τα οποία θα κατυεθυνθούν στην εξαγορά της Finansbank.

Η αύξηση αυτή θα μας καλύψει πλήρως στην περίπτωση που όλοι οι μέτοχοι της μειοψηφίας της Finansbank μας πουλήσουν τις μετοχές τους, είπε ο κ. Αράπογλου, ενώ πρόσθεσε πως ”αν περισσέψουν κεφάλαια θα τα επιστρέψουμε πίσω στους μετόχους μας, είτε μέσω επαναγοράς μετοχών είτε μέσω ειδικού μερίσματος, στοχεύοντας σε ένα κύριο συντελεστή επάρκειας κεφαλαίων 7,5% αυξημένο κατά 0,50% λόγω εξαγοράς της FB”.

Έτσι, τα υπάρχοντα ήδη ελεύθερα εποπτικά κεφάλαιά μας 800 εκατ. ευρώ πριν την αύξηση θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά στην ανάπτυξη των εργασιών μας και σε μία τουλάχιστον ακόμα εξαγορά.

Το νέο επιχειρησιακό σχέδιο του Ομίλου 2006-2008, που θα δημοσιεύαμε το Μάϊο του 2006, θα τροποποιηθεί για να περιέχει την αγορά της FB και θα δημοσιευθεί το Σεπτέμβριο, είπε, ενώ πρόσθεσε πως η αύξηση αυτή κεφαλαίων, μέσω δικαιωμάτων προτίμησης είναι ήδη καλυμμένη από τους αναδόχους, υπό την έννοια ότι από την ημέρα της ανακοίνωσης της συμφωνίας εξαγοράς δεσμεύθηκαν να καλύψουν όλη την έκδοση με ένα προκαθορισμένο discount (έκπτωση) στην τιμή της μετοχής την ημέρα που θα εγκριθεί η αύξηση από τη Γενική Συνέλευση. Επιδιώξαμε αυτήν την κάλυψη για να θωρακίσουμε τη μετοχή μας για αυτήν την παρατεταμένη περίοδο.

Είμαστε βέβαιοι πως όλοι οι μέτοχοι μας θα συμμετάσχουν στην αύξηση αυτή, για να είναι μέρος της περαιτέρω ανοδικής πορείας της τράπεζας, επεσήμανε ο κ. Αράπογλου.

Μετά την έγκριση από τη γενική συνέλευση της 9ης Μαίου θα προχωρήσουν όλες οι διαδικασίες έγκρισης από τις αρμόδιες αρχές και τα δικαιώματα θα δοθούν προς πώληση τον Ιούνιο.

Μετά το τέλος της διαδικασίας άντλησης νέων κεφαλαίων – που θα διαρκέσει δύο τουλάχιστον εβδομάδες- θα πληρωθεί το τίμημα για το 46% της Finansbank. Η δημόσια προσφορά προς τη μειοψηφία της FB θα ακολουθήσει και θα ολοκληρωθεί στο τελευταίο τρίμηνο του χρόνου, αφού ληφθούν όλες οι απαραίτητες εγκρίσεις από τις τουρκικές εποπτικές αρχές.

Χαρακτήρισε την εξαγορά της Finansbank ως μια ”καλά ζυγισμένη καθαρά επιχειρηματική κίνηση”, ενώ διευκρίνισε ότι δεν αποτελεί βάση για περαιτέρω εξαγορές στην Τουρκία. ”Προσβλέπουμε σε οργανική ανάπτυξη στη γειτονική χώρα” πρόσθεσε ο κ.Αράπογλου.

Θα αφήσουμε, επεσήμανε, το τοπικό management (δεσμευμένο με τριετή σύμβαση, με ρήτρες απόδοσης) να συνεχίσει εστιάζοντας την προσοχή του στην ανάπτυξη των εργασιών.

Παράλληλα, θα ευθυγραμμίσουμε τις διαδικασίες εσωτερικού ελέγχου, διαχείρισης κινδύνων, οικονομικών και MIS, εταιρικής διακυβέρνησης με τις δικές μας και μέσα στις υψηλές προδιαγραφές του Sarbanes-Oxley και της Βασιλείας ΙΙ.

Σε ό,τι αφορά την πώληση της NBG Canada και της Atlantic Bank ο πρόεδρος του ΔΣ της Εθνικής υπογράμμισε ότι οι πωλήσεις θα γίνονταν ούτως ή άλλως, αφού η Βόρειος Αμερική δεν αποτελεί αγορά στρατηγικής σημασίας.



Ειδικότερα, δεν συγκεντρώθηκε απαρτία για τα θέματα 10, 11 και 12 της ημερήσιας διάταξης που αφορούν στην έγκριση νέου προγράμματος διάθεσης δικαιωμάτων προαιρέσεως αγοράς μετοχών της Τράπεζας και την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας με καταβολή μετρητών έως 3 δισ. ευρώ και παροχή δικαιώματος προτίμησης υπέρ των υφισταμένων μετόχων.

Η γενική συνέλευση αποφάσισε την καταβολή μερίσματος 1 ευρώ ανά μετοχή για τη διαχειριστική χρήση έτους 2005. Δικαιούχοι του μερίσματος είναι οι μέτοχοι της εταιρείας κατά τη λήξη της συνεδρίασης του ΧΑ της 2.5.2006.

Από την Τετάρτη 3.5.2006 οι μετοχές της εταιρίας θα διαπραγματεύονται χωρίς το δικαίωμα μερίσματος χρήσης 2005. Ημερομηνία πληρωμής του μερίσματος χρήσης 2005 ορίστηκε η 11η Μαΐου 2006.

Επίσης, εγκρίθηκε το πρόγραμμα αγοράς ιδίων μετοχών της Τράπεζας από το οποίο προβλέπεται η δυνατότητα της Τράπεζας για αγορά ιδίων μετοχών μέχρι 10% του συνολικού αριθμού των μετοχών της με κατώτατη τιμή αγοράς 5 ευρώ και ανώτατη τιμή αγοράς 60 ευρώ ανά μετοχή για το χρονικό διάστημα από 2/5/2006 έως 27/04/2007.

Στην τακτική γενική συνέλευση της Εθνικής Τράπεζας παρευρέθηκαν μεταξύ άλλων οι κκ Γιάννης Κωστόπουλος, Τίμος Χριστοδούλου, Βασίλης Θεοχαράκης, Θ.Φέσας, Γ. Μανιατάκης, Δ. Δασκαλόπουλος, Σπ. Καπράλος, Δ.Τσουκαλάς.

* Το πλήρες κείμενο της ομιλίας Τ. Αράπογλου δημοσιεύεται στη δεξιά στήλη ”Συνοδευτικό Υλικό”.



Αρης Δαμουλάκης

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v