Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μ. Σάλλας: Δεν μας ενδιαφέρει η Εμπορική

”Η Πειραιώς δεν ενδιαφέρεται για την Εμπορική Τράπεζα”, δήλωσε με κατηγορηματικό τρόπο ο πρόεδρος του ομίλου Πειραιώς, Μ. Σάλλας, ενώ κατέστησε σαφές ότι η τράπεζα δεν σχεδιάζει αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου με καταβολή μετρητών. Αναμένεται αύξηση 45% στα κέρδη του 2006.

Μ. Σάλλας: Δεν μας ενδιαφέρει η Εμπορική
”Η Πειραιώς δεν ενδιαφέρεται για την Εμπορική Τράπεζα”, δήλωσε με κατηγορηματικό τρόπο ο πρόεδρος του ομίλου Πειραιώς, Μ. Σάλλας, μιλώντας σε εκπροσώπους του Τύπου, ενώ κατέστησε σαφές ότι η τράπεζα δεν σχεδιάζει αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου με καταβολή μετρητών.

”Δεν χρειαζόμαστε επιπλέον κεφάλαια για ανάπτυξη ή εξαγορές” πρόσθεσε, τονίζοντας ότι η τράπεζα διαθέτει κεφαλαιακή επάρκεια της τάξεως των 2 δισ. ευρώ.

Η Πειραιώς, επισήμανε, θα συνεχίσει την εξάπλωσή της εκτός Ελλάδος με την ίδρυση νέων καταστημάτων, αλλά και νέες εξαγορές στην περιοχή της Ανατολικής Ευρώπης και της Ανατολικής Μεσογείου.

Ο κ. Σάλλας προέβλεψε ότι η κερδοφορία μετά από φόρους της Τράπεζας Πειραιώς το 2006 αναμένεται να διαμορφωθεί υψηλότερα των 380 εκατ. ευρώ.

Η εξέλιξη αυτή, είπε ο κ. Σάλλας, συνεπάγεται αύξηση της τάξης του 45% σε σχέση με την κερδοφορία του 2005. Αυτό το γεγονός, όπως είπε, θα έχει τις ανάλογες επιπτώσεις στο μέρισμα που θα διανεμηθεί για τη χρήση του 2006.

Είναι χαρακτηριστικό, τόνισε ο κ. Σάλλας, ότι το 2008 προβλέπεται πως το ενεργητικό του ομίλου θα διαμορφωθεί στα 42-44 εκατ. ευρώ.

Ο κ. Σάλλας, σε ερώτηση για το ”αν απειλείται ο όμιλος από πιθανή τριπλή συγχώνευση των Marfin - Εγνατία και Λαϊκή”, σχολίασε ότι αντιθέτως, ”μία τέτοια εξέλιξη βοηθά τον ανταγωνισμό, δημιουργεί καλύτερους όρους και κυρίως αναβαθμίζει την Αθήνα ως χρηματοοικονομικό κέντρο”.



Νωρίτερα ο κ. Σάλλας, μιλώντας στη γενική συνέλευση των μετόχων, ερωτηθείς για το εάν επίκεινται εξαγορές της Πειραιώς εντός ή εκτός ελληνικών ορίων, απάντησε με τρόπο κατηγορηματικό: ”Η τράπεζα έχει τη δυνατότητα να επεκταθεί, αλλά παράλληλα έχει κατά νου της ότι προέχει η οργανική της ανάπτυξη, γιατί κατ’ αυτόν τον τρόπο δημιουργούνται οι μεγαλύτερες υπεραξίες για τους μετόχους”.

Όταν ερωτήθηκε ειδικότερα για το εάν η Πειραιώς θα ενδιαφερόταν για μια μεγαλύτερη τράπεζα (η ερώτηση φωτογράφιζε την Εμπορική), απάντησε ότι ”αν επενδύσουμε σε μια μεγάλη τράπεζα, θα πρέπει να περιμένουμε χρόνια, εν αντιθέσει με την οργανική ανάπτυξη με την οποία δημιουργούνται αξίες με πιο σταθερό τρόπο”.

Έσπευσε πάντως να προσθέσει ότι σε καμία περίπτωση ο όμιλος Πειραιώς δεν θα κρατήσει κλειστά τα μάτια. ”Αν εκτιμήσουμε ότι κάτι εντάσσεται στη στρατηγική μας και δεν θα είναι σε βάρος των μετόχων μας, να ξέρετε ότι έχουμε τα διαθέσιμα κεφάλαια της τάξης του 1,5 – 2 δισ. ευρώ για να κάνουμε τις απαραίτητες κινήσεις χωρίς να χρειαστεί να κάνουμε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου”.

Κατέληξε δε λέγοντας ότι ”παρακολουθούμε καθημερινά την αγορά, αλλά δεν μας ενδιαφέρουν τα πυροτεχνήματα, παρά μόνο ό,τι εξυπηρετεί τα συμφέροντα της τράπεζας και των μετόχων”.

Τέλος, σε άλλη ερώτηση απάντησε ότι μέσα το 2006 ο όμιλος θα δημιουργήσει περί τις 1.050 νέες θέσεις εργασίας, ενώ το ενεργητικό της τράπεζας υπολογίζεται ότι θα φτάσει στα 29–30 δισ. ευρώ.

Το 2006 επίσης, θα δοθεί ακόμη μεγαλύτερη έμφαση στην ανάπτυξη των εργασιών λιανικής τραπεζικής (ιδιαίτερα στις μεσαίου και μικρού μεγέθους επιχειρήσεις), με στόχο να αυξηθούν οι χορηγήσεις τουλάχιστον κατά 25%, στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Μέρισμα - Δωρεάν μετοχές

Μία νέα μετοχή για κάθε τέσσερις παλιές μετοχές θα διαθέσει η Τράπεζα Πειραιώς, σύμφωνα με τα όσα προανήγγειλε ο πρόεδρος της τράπεζας κ. Μ. Σάλλας κατά την τακτική Γ.Σ., στην οποία ωστόσο δεν υπήρξε η απαραίτητη απαρτία ώστε να συζητηθεί το θέμα. Η διανομή δωρεάν θα γίνει μέσα από αύξηση μετοχικού κατά 256 εκατ. ευρώ με κεφαλαιοποίηση αποθεματικού.

Δεν ελήφθη επίσης απόφαση για πρόγραμμα διάθεσης δικαιωμάτων προαίρεσης για αγορά μετοχών σε στελέχη της τράπεζας και των συνδεδεμένων με αυτήν εταιρειών.

Επίσης, και με βάση την απόφαση που έλαβε η γενική συνέλευση, η αποκοπή του δικαιώματος για το μέρισμα της Τράπεζας Πειραιώς (ύψους 0,50 ευρώ) θα πραγματοποιηθεί στις 8 Μαΐου, ενώ στις 16 του μηνός θα αρχίσει η καταβολή του μερίσματος.

Τέλος, αποφασίστηκε η χρονική επέκταση του δικαιώματος αγοράς ιδίων μετοχών σε ποσοστό έως 10% και σε εύρος τιμών από 5 ευρώ έως 50 ευρώ.

Μάλιστα, ο κ. Σάλλας χαριτολογώντας είπε ότι θεωρεί τα 40 ευρώ χαμηλή τιμή για τη μετοχή της Πειραιώς.

Η σύνθεση του νέου Διοικητικού Συμβουλίου που εξελέγη έχει ως εξής: Μιχάλης Σάλλας, Μιχάλης Κολακίδης, Θεόδωρος Πανταλάκης, Κωνσταντίνος Αγγελόπουλος, Ιωάννης Βαρδινογιάννης, Γεώργιος Αλεξανδρίδης, Ευτύχιος Βασιλάκης, Ιάκωβος Γεωργάνας, Μιχάλης Γκιγκιλίνης, Στυλιανός Γκολέμης, Νικόλαος Ζωγράφος (Ανεξάρτητο), Φωτεινή Καραμανλή (Ανεξάρτητο), Χαρίκλεια Απαλαγάκη, Λάμπρος Κοτσίρης, Σταύρος Λεκκάκος, Δημήτριος - Θωμάς Συμεωνίδης (Ανεξάρτητο) και Βασίλειος Φουρλής.

Γιώργος Μαντέλας

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v