Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μυτιληναίος: Εγκαίνια Αιολικού Πάρκου

Τα εγκαίνια του πρώτου Αιολικού Πάρκου του ομίλου Μυτιληναίος ισχύος 17MW στην περιοχή Σιδηροκάστρου του Νομού Σερρών, πραγματοποιήθηκαν το Σάββατο 8 Απριλίου από τον υπουργό Μακεδονίας Θράκης κ. Γεώργιο Καλαντζή.

Μυτιληναίος: Εγκαίνια Αιολικού Πάρκου
Τα εγκαίνια του πρώτου Αιολικού Πάρκου του ομίλου Μυτιληναίος ισχύος 17MW στην περιοχή Σιδηροκάστρου του Νομού Σερρών, πραγματοποιήθηκαν το Σάββατο 8 Απριλίου από τον υπουργό Μακεδονίας Θράκης κ. Γεώργιο Καλαντζή.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση πρόκειται για τη μεγαλύτερη ενεργειακή επένδυση του νομού Σερρών και την πρώτη επένδυση αιολικής ενέργειας στην περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας, ενώ έχει τα εξής χαρακτηριστικά:

* Αποτελεί επένδυση 17 εκατ. ευρώ και εντάχθηκε στις διατάξεις ενίσχυσης του Γ’ Κοινοτικού Πλαισίου στήριξης, συμβάλλοντας στην απορροφητικότητα κοινοτικών πόρων.

* Αναμένεται να οδηγήσει σε μείωση των εκπομπών CO2 κατά 43,000 τόνους ετησίως, συμβάλλοντας τόσο στον εθνικό στόχο να αποτελεί μέχρι το 2010 η παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμές πηγές το 20,1% του συνόλου, όσο και στην προστασία του περιβάλλοντος.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται πως το Αιολικό Πάρκο αποτελεί τμήμα του συνολικού προγράμματος επενδύσεων του Ομίλου Μυτιληναίος σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, συνολικής ισχύος άνω των 100 MW και προϋπολογισμού άνω των 100 εκατ. ευρώ.

Με την ευκαιρία ο Πρόεδρος του Ομίλου Μυτιληναίος κ. Ευάγγελος Μυτιληναίος δήλωσε: ”Η επένδυση αυτή αποτελεί συνέχεια και σημαντικό σταθμό του επενδυτικού προγράμματος του ομίλου, που συμβάλει τόσο στην ανάπτυξη της οικονομίας της χώρας μας όσο και στη παράλληλη προστασία του περιβάλλοντος”.

Το τριετές επενδυτικό πλάνο του ομίλου Μυτιληναίος στον τομέα της ενέργειας ανέρχεται στα 350 εκατ. ευρώ.

--- Περιγραφή του έργου

Το αιολικό πάρκο Σιδηροκάστρου του Νομού Σερρών συνιστά επένδυση της ”Αιολική Σιδηροκάστρου”, θυγατρικής της ”Μυτιληναίος Αιολική Ενεργειακή Ελλάδος” (99%) και της ” Ομιλος Μυτιληναίος” (1%).

Η συνολική ισχύς του έργου ανέρχεται σε 17 MW.

Το αιολικό πάρκο εγκαταστάθηκε σε κορυφογραμμή η οποία βρίσκεται σε απόσταση 7 περίπου χιλιομέτρων βόρεια της πόλεως του Σιδηροκάστρου. Το αιολικό πάρκο (Α/Π) έχει μέσο υψόμετρο περίπου 650 μέτρα από το επίπεδο της θάλασσας, και η έκταση είναι χωρίς καλλιέργειες. Η οδική πρόσβαση γίνεται μέσω επαρχιακής οδού και σε συνέχεια μέσω χαλικόστρωτης διαδρομής ως τις παρυφές της θέσης εγκατάστασης του Α/Π.

Τον Φεβρουάριο του 2006 ολοκληρώθηκε η λειτουργία όλων των ανεμογεννητριών του Αιολικού Πάρκου και ακολούθησε η έκδοση της Άδειας Λειτουργίας από την αρμόδια Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

Η συνολική δαπάνη ανέγερσης του Α/Π Σιδηροκάστρου ανήλθε σε 17εκ. ευρώ, και περιλαμβάνει τις εξής επιμέρους εργασίες:

1.1 Προμήθεια κύριου εξοπλισμού και εγκατάσταση

1.2 Εργολαβίες έργων υποδομής Α/Π

1.3 Έργα ηλεκτρικής διασύνδεσης ΔΕΗ

1.4 Μελέτες + Project Management

Για την υλοποίηση της επένδυσης η εταιρία συνήψε 10ετές ομολογιακό δάνειο με την Εμπορική Τράπεζα και επιπλέον με απόφαση του ΥΠΑΝ, εντάχθηκε στις διατάξεις ενίσχυσης του Γ’ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης 2000 – 2006 (Δράση 2.1.3) και επιχορηγήθηκε με ποσό 4.490.096 ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v