Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Alpha: Στα 2,87 δισ. ευρώ τα κέρδη α΄ τριμήνου

Στα 2,87 δισ. τα κέρδη Q1 της Alpha λόγω Εμπορικής. Ζημίες 228 εκ. χωρίς το goodwill. Στο 13,9% ο Δείκτης Κεφαλαίων. Μείωση χρηματοδότησης από ΕΚΤ-ELA. Επιπλέον όφελος 103 εκατ. από επαναγορά υβριδικών.

Alpha: Στα 2,87 δισ. ευρώ τα κέρδη α΄ τριμήνου
Τα καθαρά κέρδη α΄ τριμήνου της Alpha Bank, συμπεριλαμβανομένης της αρχικής θετικής επιπτώσεως από την εξαγορά της Εμπορικής Τραπέζης, ανήλθαν στα 2,87 δισ. ευρώ, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση. Αν δεν συμπεριληφθεί η θετική επίπτωση από την Εμπορική, η Alpha κατέγραψε ζημίες προ φόρων ύψους 228,4 εκατ. το α΄ τρίμηνο.

Μιλώντας στο cofference call, η διοίκηση του ομίλου εξέφρασε την αισιοδοξία της ότι μετά την ολοκλήρωση της Αύξησης Μετοχικού Κεφαλαίου ο όμιλος θα βγει ενδυναμωμένος για να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις.

Στάθηκαν ιδιαίτερα στα θετικά μηνύματα που έρχονται από το μέτωπο της οικονομίας. Τα σχόλια του IMF στην τελευταία έκθεσή του δείχνουν ότι υπάρχει πρόοδος στην πορεία της Ελλάδας ενώ η χώρα κερδίζει σε ανταγωνιστικότητα. «Υπάρχουν «Green shoots» για την Ελλάδα με τη βελτίωση του οικονομικού κλίματος σε υψηλό 3,5 ετών, αλλά και τα θετικά μηνύματα για τον τουρισμό το φετινό καλοκαίρι», ανέφερε ο Μ. Μασουράκης. Η ανάκαμψη είναι εφικτή από τα τέλη της χρονιάς. Σημαντικό είναι επίσης το γεγονός πως επιστρέφουν καταθέσεις στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα.

Όπως ειπώθηκε ο όμιλος θα συνεχίσει να εστιάζει στην αύξηση των εσόδων από τους τόκους αλλά και στην μείωση του κόστους. Αναφορικά με την Εμπορική, όπως τονίστηκε, προχωρά η λειτουργική ενοποίηση και συνεχίζεται με επιταχυνόμενο ρυθμό.

Να σημειωθεί ότι το απόγευμα της Παρασκευής ο όμιλος ανακοίνωσε ότι κάτοχοι τίτλων μειωμένης εξασφάλισης συνολικού ύψους 182,093 εκατ. ευρώ έκαναν αποδεκτή την πρόταση επαναγοράς με αποτέλεσμα το όφελος για τα κεφάλαια Core Tier I της τράπεζας να φτάνει στα 103 εκατ. ευρώ.


Τα βασικά στοιχεία των αποτελεσμάτων

Όπως ανακοίνωσε η τράπεζα, τα μεγέθη διαμορφώνονται ως εξής:

- Δείκτης Κύριων Βασικών Ιδίων Κεφαλαίων (Core Tier I) 13,9%, λαμβάνοντας υπ’ όψιν την ολοκλήρωση του Σχεδίου Κεφαλαιακής Ενισχύσεως και την εκταμίευση από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) του υπολειπόμενου ποσού της ανακεφαλαιοποιήσεως.

- Τα Ίδια Κεφάλαια, συμπεριλαμβανομένου του Σχεδίου Κεφαλαιακής Ενισχύσεως, ανέρχονται σε 7,1 δισ. ευρώ στο τέλος Μαρτίου 2013.

- Τα υπόλοιπα των καταθέσεων ανήλθαν σε 42 δισ. ευρώ στο τέλος Μαρτίου 2013, καταγράφοντας εισροές 0,7 δισ. το α΄ τρίμηνο του 2013. Περαιτέρω αύξηση των καταθέσεων κατά 0,5 δισ. ευρώ τον Απρίλιο.

- Μείωση της χρηματοδοτήσεως από κεντρικές τράπεζες κατά 5 δισ. το α΄ τρίμηνο του 2013, στα 20 δισ.

- Δείκτης καθυστερήσεων στο 30,1%, με μειούμενο ρυθμό αυξήσεως των καθυστερήσεων σε 150 πόντους το α΄ τρίμηνο του έτους έναντι 190 πόντων το δ΄ τρίμηνο του 2012, και με τις σωρευτικές προβλέψεις σε 10,1 δισ. ευρώ, οι οποίες αντανακλούν δείκτη καλύψεως των καθυστερήσεων 52%.
 
- Μετά το τέλος του τριμήνου, στα μέσα Απριλίου 2013, ανακοινώθηκε η Προαιρετική Πρόταση Επαναγοράς τίτλων μειωμένης εξασφαλίσεως και υβριδικών τίτλων.


H εξαγορά της Εμπορικής Τραπέζης

- Το καθαρό έσοδο τόκων ανήλθε σε 320,6 εκατ., ενισχυμένο κατά 12,2% σε τριμηνιαία βάση λόγω του χαμηλότερου κόστους χρηματοδοτήσεως από τις κεντρικές τράπεζες και μειωμένο κατά 22,9% σε ετήσια βάση.

- Τα αποτελέσματα χρηματοοικονομικών πράξεων ανήλθαν σε κέρδη 192 εκατ. ευρώ κυρίως λόγω της αποτιμήσεως κατά την αρχική αναγνώριση του μετατρέψιμου ομολόγου που διατέθηκε στην Credit Agricole.

- Το αποτέλεσμα προ προβλέψεων ανήλθε σε 276,9 εκατ. ευρώ έναντι 165,3 εκατ. το δ΄ τρίμηνο του 2012 και 233 εκατ. ευρώ το α΄ τρίμηνο του 2012, προσαρμοσμένα για τα έκτακτα.

- Το λειτουργικό κόστος διαμορφώθηκε σε 322 εκατ., εκ των οποίων 252 εκατ. ευρώ αντιστοιχούν στην Alpha Bank (-3,8% ετησίως) και 69,9 εκατ. στην Εμπορική Τράπεζα.
- Οι προβλέψεις για την κάλυψη πιστωτικού κινδύνου διαμορφώθηκαν σε 505,3 εκατ. ευρώ και ως ποσοστό του μέσου όρου των χορηγήσεων σε 311 πόντους έναντι 440 πόντων το δ΄ τρίμηνο του 2012.


Μείωση χρηματοδότησης από κεντρικές τράπεζες-Ανακάμπτουν οι καταθέσεις

Οι συνολικές καταθέσεις του ομίλου ανήλθαν σε 42 δισ. στα τέλη Μαρτίου 2013, αυξημένες κατά 0,7 δισ. σε τριμηνιαία βάση. Οι καταθέσεις στην Ελλάδα, μετά την εξαγορά της Εμπορικής Τραπέζης, διαμορφώθηκαν σε 36 δισ., αντιπροσωπεύοντας μερίδιο της τάξεως του 21% επί του συνόλου της αγοράς, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Οι χορηγήσεις του ομίλου προ απομειώσεων διαμορφώθηκαν σε 65 δισ. στα τέλη Μαρτίου 2013. Οι χορηγήσεις στην Ελλάδα διαμορφώθηκαν σε 54,2 δισ. ευρώ, ενώ οι χορηγήσεις στη νοτιοανατολική Ευρώπη διαμορφώθηκαν σε 10,3 δισ. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι μετά την ενσωμάτωση των μεγεθών της Εμπορικής Τραπέζης οι διεθνείς δραστηριότητες του ομίλου συμπεριλαμβάνουν τις εργασίες της Εμπορικής Τραπέζης στην Κύπρο, με χορηγήσεις 0,6 δισ. ευρώ στο τέλος Μαρτίου 2013.

Η σταδιακή αντιστροφή της αρνητικής τάσεως μας επέτρεψε να μειώσουμε τη χρηματοδότηση από τις κεντρικές τράπεζες σε 20 δισ. ευρώ.


ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ Α΄ ΤΡΙΜΗΝΟΥ 2013

Τα καθαρά αποτελέσματα που αναλογούν στους μετόχους ανήλθαν σε 2.876,5 εκατ. ευρώ κυρίως λόγω της θετικής συνεισφοράς των 2,6 δισ. ευρώ που προκύπτει από την αρχική θετική επίπτωση από την ενοποίηση της Εμπορικής Τραπέζης, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Alpha.

Τα καθαρά αποτελέσματα, εξαιρουμένης της πιστωτικής υπεραξίας, διαμορφώθηκαν σε 244,3 εκατ. ευρώ και περιλαμβάνουν (θετικό) Φόρο Εισοδήματος 472,7 εκατ. ευρώ. Το καθαρό έσοδο τόκων διαμορφώθηκε σε 320,6 εκατ., μειωμένο κατά 22,9% σε ετήσια βάση και αυξημένο κατά 12,2% σε τριμηνιαία, κυρίως λόγω του χαμηλότερου κόστους χρηματοδοτήσεως.

Τα καθαρά έσοδα από προμήθειες διαμορφώθηκαν σε 76,2 εκατ. ευρώ. Τα αποτελέσματα χρηματοοικονομικών πράξεων ανήλθαν σε 192 εκατ. ευρώ, θετικά επηρεασμένα από το όφελος των 120 εκατ. ευρώ από την αποτίμηση κατά την αρχική αναγνώριση του μετατρέψιμου ομολόγου που διατέθηκε στην Credit Agricole. Τα λοιπά έσοδα διαμορφώθηκαν σε 10,2 εκατ.

Το λειτουργικό κόστος διαμορφώθηκε, σε επίπεδο ομίλου, σε 322 εκατ., εκ των οποίων 252,1 εκατ. ευρώ αναλογούν στην Alpha Bank και 69,9 εκατ. αναλογούν στην Εμπορική Τράπεζα.

Αναλογικά (εξαιρουμένης της Εμπορικής Τραπέζης), οι δαπάνες μειώθηκαν κατά 3,8% σε ετήσια βάση, ως αποτέλεσμα της συνεχιζόμενης εφαρμογής του προγράμματος περιορισμού των δαπανών.

Ο δείκτης κόστους προς έσοδα διαμορφώθηκε σε 53,8%. Οι δαπάνες προσωπικού ανήλθαν σε 163,3 εκατ. ευρώ. Αναλογικά, οι δαπάνες μειώθηκαν κατά 7,7% σε ετήσια βάση, κυρίως εξαιτίας των αυξημένων αποχωρήσεων προσωπικού στην Ελλάδα λόγω συνταξιοδοτήσεως,  καθώς επίσης και ως αποτέλεσμα της νέας επιχειρησιακής συλλογικής συμβάσεως που υπεγράφη τον Μάιο του 2012. Τα γενικά και διοικητικά έξοδα διαμορφώθηκαν σε 129,3 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 107,9 εκατ. αναλογούν στην Alpha Bank, μειωμένα κατά 2,6% σε ετήσια βάση.

Στην Ελλάδα, το λειτουργικό κόστος διαμορφώθηκε σε 249,2 εκατ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένης της Εμπορικής Τραπέζης, ενώ στη νοτιοανατολική Ευρώπη σε 70,2 εκατ.

Οι προβλέψεις απομειώσεως ανήλθαν σε 505,3 εκατ. ευρώ (αυξημένες κατά 57,6% σε ετήσια βάση), τα οποία, ως ποσοστό του μέσου όρου των χορηγήσεων, αντιστοιχούν σε 311 πόντους έναντι 440 πόντων το δ΄ τρίμηνο του 2012, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Ο δείκτης καθυστερήσεων αυξήθηκε κατά 150 πόντους το α΄ τρίμηνο του 2013 και ανήλθε σε 30,1% στο τέλος Μαρτίου 2013.

Στην Ελλάδα, ο δείκτης καθυστερήσεων ανήλθε σε 31,6% (+230bps), ενώ στη νοτιοανατολική Ευρώπη ο αντίστοιχος δείκτης διαμορφώθηκε στο 22,4% (+300bps). Οι σωρευτικές προβλέψεις διαμορφώθηκαν σε 10,1 δισ. ευρώ, ήτοι στο 16,9% του χαρτοφυλακίου των δανείων, και η κάλυψη των καθυστερήσεων σε 52%.



* Τα πλήρη αποτελέσματα α΄ τριμήνου της Alpha Βank δημοσιεύονται στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v