Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τελεσίγραφο από Τρόικα για Ταμιευτήριο

Μέτρα που να καθιστούν βιώσιμο το Τ.Τ. ζητάει η Τρόικα. Θέτει εμμέσως θέμα απολύσεων. Τι θα γίνει με τυπικά ενήμερα επιχειρηματικά δάνεια. Στα 3,9 με 4 δισ. ευρώ αυξάνεται το funding gap. Ως την Παρασκευή οι αποφάσεις.

Τελεσίγραφο από Τρόικα για Ταμιευτήριο
«Τελεσίγραφο» στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας να προχωρήσει στην κατάθεση business plan, το οποίο να περιλαμβάνει ενέργειες, που να καθιστούν βιώσιμο και επομένως πωλήσιμο το Τ.Τ.,…. επίδωσε, σύμφωνα με πληροφορίες, η τρόικα, απειλώντας ότι σε διαφορετική περίπτωση δεν θα συναινέσει στο «plan B» της «αλά Proton» διάσπασης του Ταμιευτηρίου.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η τρόικα απέρριψε, άτυπο σχέδιο business plan που προέβλεπε τη μεταφορά του συνόλου των ενήμερων δανείων, αλλά και του προσωπικού του Ταμιευτηρίου στην νέα «καλή» τράπεζα, αξιώνοντας το σχέδιο που θα κατατεθεί να περιλαμβάνει όλες τις απαραίτητες κινήσεις πλήρους εξυγίανσης του Ταμιευτηρίου.

Η αξίωση της τρόικας «πάγωσε» τις διαδικασίες διάσπασης του Τ.Τ., αλά Proton, που επρόκειτο να ξεκινήσουν την περασμένη Παρασκευή, μεταθέτοντας τη διαδικασία για την επόμενη Παρασκευή 18 Ιανουαρίου. Μέχρι τότε θα πρέπει το ΤΧΣ σε συνεργασία με την Ernst & Young που ενεργεί ως χρηματοοικονομικός σύμβουλος και τη νέα διοίκηση του Τ.Τ., υπό το Χάρη Σιγανό, να καταθέσει στην Τρόικα business plan που θα κριθεί από την τελευταία ως αξιόπιστο.

Ταμείο, Ernst &Young και διοίκηση του Τ.Τ. καλούνται με διαδικασίες εξπρές μέχρι την Τετάρτη να αξιολογήσουν μέσω ειδικών επιτροπών το προσωπικό του Ταμιευτηρίου, το χαρτοφυλάκιο ενήμερων δανείων και να συντάξουν πλάνο αναδιάρθρωσης μαζί με το funding gap και τα κεφάλαια που χρειάζεται το υγιές Τ.Τ. στην περίπτωση διάσπασης σε «καλή» και «κακή» τράπεζα.

Πρόθεση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και βεβαίως της κυβέρνησης, ήταν να μεταταχθεί το σύνολο του προσωπικού του Τ.Τ. στο υγιές κομμάτι με δραστική αλλαγή όμως των συμβάσεων εργασίας, καθώς θα καλούνταν να υπογράψουν νέες συμβάσεις. Η παραπάνω πρόθεση κρίθηκε «άτολμη» από την τρόικα που θέτει εμμέσως πλην σαφώς θέμα απολύσεων, καθώς θεωρεί ότι δεν χρειάζεται το σύνολο του προσωπικού στο «νέο» Τ.Τ.

Σημειώνεται ότι η Alvarez & Marsal στο σενάριο διάσπασης του Τ.Τ. σε καλή και κακή τράπεζα προέβλεπε τη μεταφορά στην good bank λιγότερων από 1.000 εργαζομένων (περίπου 800) εκ των περίπου 3.000 που απασχολεί το Ταμιευτήριο.

Ταυτόχρονα, η Τρόικα έθεσε, σύμφωνα με τραπεζικές πηγές και θέμα ενήμερων επιχειρηματικών δανείων. Όπως αποκάλυψε το Euro2day από τον έλεγχο των δανείων, που διενήργησαν ενδιαφερόμενες για το Τ.Τ. τράπεζες, προέκυψαν τυπικά ενήμερα - επιχειρηματικά- δάνεια, ύψους 300 με 400 εκατ. ευρώ, που κρίνονται όμως ως επισφαλή.

Η ελληνική πλευρά σκόπευε να αντιμετωπίσει το ζήτημα, αυξάνοντας τις προβλέψεις για τα παραπάνω δάνεια, κάτι που δεν αποδέχεται η Τρόικα, η οποία ζητά τα παραπάνω δάνεια να μείνουν στην bad bank. Κάτι τέτοιο αυξάνει το funding gap στα 3,9 με 4 δισ. ευρώ μειώνει όμως το σταθμισμένο ενεργητικό της good bank και επομένως οριακά και τις κεφαλαιακές της ανάγκες.

Μετά το τελεσίγραφο της Τρόικας, οι επίσημες ανακοινώσεις της διάσπασης του Τ.Τ. σε «καλή» και «κακή» τράπεζα μετατίθενται για το τέλος της εβδομάδας ( μεταξύ Τετάρτης και Παρασκευής), ενώ το υγιές τμήμα του Τ.Τ. θα βγει προς πώληση εκ νέου εντός του πρώτου εξαμήνου του έτους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v