Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εθνική: Στα 9,7 δισ. οι κεφαλαιακές ανάγκες

Στα 2,45 δισ. ανήλθαν οι ζημίες της ΕΤΕ στο εννεάμηνο. Στο 1,87 δισ. οι προβλέψεις. Στο 51% η κάλυψη δανείων στην Ελλάδα. Στα 9,7 δισ. ευρώ διαμορφώνονται οι κεφαλαιακές της ανάγκες, όπως ανακοίνωσε η τράπεζα.

Εθνική: Στα 9,7 δισ. οι κεφαλαιακές ανάγκες
Στα 9,7 δισ. ευρώ διαμορφώνονται οι κεφαλαιακές ανάγκες της Εθνικής, όπως ανακοίνωσε η τράπεζα. Στα 2,45 δισ. ανήλθαν οι ζημίες της ΕΤΕ στο εννεάμηνο.

Ο pro forma συνολικός δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας της Εθνικής διαμορφώνεται στο 11,9%, μετά την προκαταβολή από το ΤΧΣ έναντι αυξήσεως κεφαλαίου ύψους 9,7 δισ. ευρώ (7,4 δισ. το Μάιο και 2,3 δισ. το Δεκέμβριο.

Αντίστοιχα, ο pro?forma δείκτης των κύριων βασικών ιδίων κεφαλαίων (Core Tier I) διαμορφώνεται στο 10,3%.

Η τράπεζα ανακοίνωσε ότι οι προβλέψεις για επισφαλείς απαιτήσεις, σε επίπεδο Ομίλου, ανέρχονται στα €1,87 δισ. ευρώ (αυξημένες κατά 43% σε σχέση με το εννεάμηνο του 2011) αντικατοπτρίζοντας τη σημαντική αύξηση των επισφαλειών στην Ελλάδα λόγω της παρατεταμένης οικονομικής ύφεσης και τη συντηρητική πολιτική προβλέψεων της τράπεζας. 

Η κάλυψη των δανείων σε καθυστέρηση (+90 ημέρες) από προβλέψεις διαμορφώνονται στα υψηλά επίπεδα του 53% για τον Όμιλο και 51% στην Ελλάδα, το υψηλότερο μεταξύ των ελληνικών τραπεζών.

Η τράπεζα πέτυχε περαιτέρω δραστική μείωση των λειτουργικών δαπανών σε επίπεδο Ομίλου κατά 3% σε σχέση με το εννεάμηνο του 2011, κυρίως λόγω της μείωσης των λειτουργικών δαπανών στην Ελλάδα και στη ΝΑ Ευρώπη κατά 7% και 10% αντίστοιχα για την ίδια
περίοδο, ενισχύοντας την τάση των προηγουμένων ετών (συνολική μείωση κατά 17% και 14% αντίστοιχα σε σχέση με το εννεάμηνο του 2009).

Σε σχέση με τη δημόσια πρόταση για τη Eurobank, η Εθνική υπογραμμίζει ότι ο ενοποιημένος τραπεζικός όμιλος θα κατέχει ηγετική θέση στην Ελληνική αγορά και ισχυρή παρουσία στην
Τουρκία
και τη ΝΑ Ευρώπη. Εκτιμάται δε ότι ο ενιαίος όμιλος θα πετυχαίνει ετήσιες συνέργειες προ φόρων της τάξης των €570 - 630 εκατ. από το τέλος του 2015


Τα βασικά σημεία των αποτελεσμάτων

Η τράπεζα εμφάνισε ζημίες €2.454 εκατ. κυρίως λόγω της αρνητικής συνεισφοράς από μη επαναλαμβανόμενες λειτουργικές πηγές, όπως τα αρνητικά αποτελέσματα από χρηματοοικονομικές πράξεις στην Ελλάδα και οι πρόσθετες ζημίες λόγω της απομείωσης ομολόγων και δανείων που ανταλλάχθηκαν στα πλαίσια του PSI καθώς και περαιτέρω προβλέψεις για απαιτήσεις του Ελληνικού Δημοσίου. 

Αναφορικά με την λειτουργική κερδοφορία, τα αποτελέσματα επηρεάστηκαν δυσμενώς από τις
συνεχιζόμενες υψηλές προβλέψεις έναντι επισφαλειών, καθώς και από τη μείωση των καθαρών επιτοκιακών εσόδων τα οποία επηρεάστηκαν δυσμενώς από την απομόχλευση στην Ελλάδα και τη ΝΑ Ευρώπη, την αύξηση της υψηλού κόστους χρηματοδότησης από το μηχανισμό παροχής έκτακτης ενίσχυσης ρευστότητας (ELA), την επιτοκιακή επίδραση του PSI+, και την
συρρίκνωση των επιτοκιακών περιθωρίων λόγω της πτώσης των επιτοκίων αγοράς. 

Σημαντική η συνεισφορά της Finansbank στα καθαρά κέρδη, ύψους €400 εκατ. για το εννεάμηνο του 2012 καταγράφοντας ετήσια αύξηση 38% σε σταθερή συναλλαγματική ισοτιμία. Σημαντική συνεισφορά στην κερδοφορία της Finansbank, στο δ’ τρίμηνο, θα έχει η
πώληση του 51% της Finans Pension .
Το συνολικό προβλεπόμενο κέρδος αναμένεται να ανέλθει σε τουλάχιστον €137 εκατ. 

Στη ΝΑ Ευρώπη τα αποτελέσματα επηρεάστηκαν αρνητικά από τη συνεχιζόμενη απομόχλευση του δανειακού χαρτοφυλακίου, το αυξημένο κόστος χρηματοδότησης και τις αυξημένες προβλέψεις για επισφάλειες.

Όπως δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου, κ. Αλέξανδρος Τουρκολιάς: "Τα αποτελέσματα εννεαμήνου 2012 του Ομίλου της ΕΤΕ επηρεάστηκαν από την έντονη ύφεση, την οικονομική αβεβαιότητα και τη συνεχιζόμενη επώδυνη προσπάθεια δημοσιονομικής προσαρμογής της χώρας, με τις συνακόλουθες επιπτώσεις τόσο στην δυνατότητα αποπληρωμής των φυσικών και νομικών προσώπων, όσο και στην σημαντική απομείωση των στοιχείων του ενεργητικού, προερχόμενα από το ελληνικό δημόσιο.

Σε αυτό το δύσκολο περιβάλλον, οι προσπάθειές μας εστιάστηκαν στη θωράκιση του ενεργητικού, μέσω της διενέργειας προβλέψεων ύψους περίπου €1,9 δισ. στο εννεάμηνο, εκ των οποίων €1,5 δισ. στην Ελλάδα, στην προάσπιση των βασικών πηγών ρευστότητάς μας αλλά και στον περιορισμό των λειτουργικών δαπανών, αποφέροντας μείωση κατά 7% στην Ελλάδα και κατά 10% στη ΝΑ Ευρώπη.

Στο επίκεντρο των τρεχουσών εξελίξεων βρίσκεται το ζήτημα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών μετά το PSI. Το πλαίσιο ανακεφαλαιοποίησης αφήνει περιθώρια για τη διατήρηση του ιδιωτικού χαρακτήρα των τραπεζών. Απαιτεί όμως την ύπαρξη επαρκών κινήτρων για την επιτυχή άντληση σημαντικού ύψους ιδιωτικών κεφαλαίων σε μια ομολογουμένως βελτιωμένη αλλά ακόμη εξαιρετικά δύσκολη οικονομική συγκυρία.

Καταλυτικό ρόλο στη δημιουργία ενός πιο αισιόδοξου κλίματος έπαιξε η επιτευχθείσα συμφωνία του Δεκεμβρίου με την Τρόικα, και προς τούτο το αποτέλεσμα και συνεπείς στη θέση μας ότι η αποκατάσταση της βιωσιμότητας του δημόσιου χρέους συμβάλλει στην ενίσχυση της εμπιστοσύνης προς την οικονομία, στην άρση της αβεβαιότητας και στην ταχύτερη έξοδο από την κρίση, η Εθνική Τράπεζα συμμετείχε στην επαναγορά ομολόγων από το Ελληνικό Δημόσιο, προσφέροντας το σύνολο των τίτλων που κατείχε.

Τα επόμενα τρίμηνα η ΕΤΕ θα συνεχίσει να αντιμετωπίζει σημαντικές προκλήσεις, μεταξύ άλλων την επικείμενη συγχώνευση με την Eurobank. Η Εθνική Τράπεζα, προχωρώντας στην απόκτηση των μετοχών της Eurobank, κάνει σήμερα αποφασιστικά βήματα και συμμετέχει ενεργά στο μετασχηματισμό του ελληνικού τραπεζικού χάρτη.

Ισχυρή πεποίθησή μας είναι ότι η συγχώνευση με ένα από τα μεγαλύτερα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της χώρας συμπληρώνει την επιχειρηματική δραστηριότητα του Ομίλου, ισχυροποιεί την εγχώρια και διεθνή θέση του και συντελεί στην αποδοτικότερη λειτουργία και τη σταθερότητα του ελληνικού χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Η απόφαση του Eurogroup, για την εκταμίευση της χρηματοδότησης προς την Ελλάδα, δηλώνει έμπρακτα πλέον τη δέσμευση των ευρωπαίων εταίρων μας για τη στήριξη της προοπτικής της χώρας εντός της ευρωζώνης και την πεποίθηση ότι το ελληνικό χρέος έχει καταστεί βιώσιμο.

Η προσήλωση της Ελλάδας στην εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και των ιδιωτικοποιήσεων, σε συνδυασμό με την πρωτοφανούς ύψους εισροή ρευστότητας, θα δώσει προοπτική στην οικονομία και θα στηρίξει καθοριστικά την αναπτυξιακή προσπάθεια".


Τηλεδιάσκεψη: Πρώτος στόχος η επιτυχία της δημόσιας πρότασης για Eurobank

Κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης και απαντώντας σε ερώτηση για το ύψος της ΑΜΚ και το εάν θα καλυφθεί το 10% της ιδιωτικής συμμετοχής στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου που θα γίνει ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Πέτρος Χριστοδούλου σημείωσε ότι «είναι πολύ νωρίς ακόμα για να πούμε οτιδήποτε πάνω σε αυτό. Θα εργαστούμε στους όρους ανακεφαλαιοποίησης εντός του πρώτου τριμήνου. Τώρα προέχει η ολοκλήρωση με επιτυχία της δημόσιας πρόταση για την απορρόφηση της Eurobank».

Η διοίκηση της τράπεζας προσέθεσε ότι η ρευστότητα που έχει πάρει ο όμιλος από το ευρωσύστημα είναι 33 δισ. ευρώ. Το επόμενο διάστημα θα μειωθεί η έκθεση στον ELA, γεγονός που θα βελτιώσει το επιτοκιακό περιθώριο του ομίλου.

Στο πρόγραμμα επαναγοράς η ΕΤΕ διέθεσε το σύνολο των ομολόγων που κατείχε ονομαστικής αξίας 4,4 δισ. ευρώ. Τέλος, σημείωσαν ότι το τρίτο τρίμηνο οι καταθέσεις κινήθηκαν σταθεροποιητικά, ενώ υπήρξε μια τάση βελτίωσης στο σκέλος των καθυστερούμενων.


* Η ανακοίνωση της Εθνικής με τα αναλυτικά αποτελέσματα εννεαμήνου 2012 δημοσιεύεται στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v