Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πειραιώς: Στα 7,3 δισ. οι κεφαλαιακές ανάγκες

Ζημιές ύψους 629 εκατ. ευρώ εμφάνισε στο 9μηνο η Τράπεζα Πειραιώς. Στα 500 εκατ. τα κέρδη προ φόρων και προβλέψεων. Στα 1,8 δισ. οι συνολικές προβλέψεις. 7,4 δισ. ευρώ οι κεφαλαιακές ανάγκες της τράπεζας.

Πειραιώς: Στα 7,3 δισ. οι κεφαλαιακές ανάγκες
Στα 7,3 δισ. ευρώ ανέρχεται η προκαταβολή κεφαλαίου και η βεβαίωση δέσμευσης που έχει παράσχει το ΤΧΣ στην Τράπεζα Πειραιώς, ποσόν που αντιπροσωπεύει το σύνολο των κεφαλαιακών αναγκών της. Σε αυτό το ποσό θα πρέπει να προστεθούν και 500 εκατ. ευρώ που αντιστοιχούν στις ανάγκες του "υγιούς" κομματιού της ΑΤΕ.

Η τράπεζα εμφάνισε στο εννεάμηνο καθαρά λειτουργικά έσοδα ύψους 1,08 δισ. ευρώ και ζημιές που αναλογούν στους μετόχους ύψους 629 εκατ. ευρώ.

Οι προβλέψεις της διαμορφώθηκαν στα 1,8 δισ. ευρώ στο εννεάμηνο, εκ των οποίων 1,3 δισ. αφορούν προβλέψεις δανείων και 0,3 δισ. πρόσθετη απομείωση για τα νέα ομόλογα του ελληνικού δημοσίου.


Κύρια Σημεία Αποτελεσμάτων και Μεγεθών Αποτελέσματα 9μήνου 2012

• Τα καθαρά έντοκα έσοδα διαμορφώθηκαν σε €720 εκατ.
• Τα καθαρά έσοδα προμηθειών διαμορφώθηκαν σε €140 εκατ, με το 91% αυτών να προέρχεται από επαναλαμβανόμενες πηγές (έσοδα προμηθειών εμπορικής τραπεζικής).
• Τα καθαρά λειτουργικά έσοδα διαμορφώθηκαν σε €1.088 εκατ, με θετική συμβολή των χρηματοοικονομικών εσόδων ύψους €207 εκατ.

• Το λειτουργικό κόστος διαμορφώθηκε σε €591 εκατ, σταθερό σε ετήσια βάση παρά την ενσωμάτωση της ΑΤΕbank από την 27 Ιουλίου 2012. Στο λειτουργικό κόστος συμπεριλαμβάνεται εφάπαξ επιβάρυνση ύψους €10 εκατ, από την αναπόσβεστη αξία 80 καταστημάτων που έκλεισαν το 9μηνο ‘12. Υπογραμμίζεται ότι σε συγκρίσιμη βάση το λειτουργικό κόστος 9μήνου του Ομίλου Πειραιώς (χωρίς την ATEbank) υποχώρησε κατά 8% έναντι του 9μήνου 2011.
• Τα προ φόρων και προβλέψεων κέρδη του 9μήνου ’12 διαμορφώθηκαν στα €513 εκατ.
• Οι συνολικές προβλέψεις διατηρήθηκαν σε υψηλό επίπεδο το 9μηνο ΄12 (€1,8 δισ), εκ των οποίων €1,4 δισ αφορούν προβλέψεις δανείων λόγω των δυσμενών συνθηκών του μακροοικονομικού περιβάλλοντος και €0,3 δισ πρόσθετη απομείωση για τα νέα Ομόλογα Ελληνικού Δημοσίου.
• Τα καθαρά αποτελέσματα τα αναλογούντα στους μετόχους για τις συνεχιζόμενες δραστηριότητες του 9μήνου ’12 διαμορφώθηκαν σε ζημιές €629 εκατ.


Μεγέθη και Παρουσία 30 Σεπτεμβρίου 2012

• Το ενεργητικό του Ομίλου διαμορφώθηκε σε €67,4 δισ στο τέλος Σεπτεμβρίου 2012, ενσωματώνοντας το «υγιές» τμήμα της ΑΤΕbank, ενώ συμπεριλαμβάνοντας και τα κεφάλαια του ΤΧΣ ύψους €7,3 δισ και τα €0,5 δισ από την ΑΤΕbank, το ενεργητικό διαμορφώνεται σε €75,3 δισ.
• Τα δάνεια προ προβλέψεων διαμορφώθηκαν σε €46,6 δισ, με τα επιχειρηματικά δάνεια να αντιπροσωπεύουν το 64%, τα στεγαστικά το 26% και τα καταναλωτικά το 10%.
• Οι συνολικές καταθέσεις διαμορφώθηκαν σε €33,3 δισ, με τις καταθέσεις ταμιευτηρίου και όψεως να ανέρχονται πλέον στο 44% του συνόλου.

• Ο δείκτης δανείων προς καταθέσεις βελτιώθηκε στο 126% το Σεπτέμβριο 2012.
• Ο δείκτης των δανείων σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών ανήλθε στο 18,0% το Σεπτέμβριο 2012, ο δε δείκτης κάλυψης των δανείων σε καθυστέρηση από συσσωρευμένες προβλέψεις στο 55%. Ο δείκτης συσσωρευμένων προβλέψεων προς το σύνολο των δανείων ανήλθε στο 9,9%.
• Τα ίδια κεφάλαια του Ομίλου Πειραιώς στο τέλος Σεπτεμβρίου 2012 ανήλθαν σε €5,4 δισ, συμπεριλαμβανομένων των κεφαλαίων του ΤΧΣ ύψους €7,3 δισ και τα €0,5 δισ για την ΑΤΕbank. Ο συνολικός δείκτης επάρκειας κεφαλαίων του Ομίλου στο τέλος Σεπτεμβρίου 2012 διαμορφώθηκε στο 13% (pro-forma για κεφάλαια ΤΧΣ).
• Το δίκτυο καταστημάτων του Ομίλου στο τέλος Σεπτεμβρίου 2012 αριθμούσε 1.244 μονάδες, με 793 καταστήματα στην Ελλάδα και 451 σε 9 χώρες στο εξωτερικό. Το ανθρώπινο δυναμικό του Ομίλου στις 30.09.12 αριθμούσε 17.359 άτομα, 11.057 στην Ελλάδα και 6.303 στο εξωτερικό.

Ο πρόεδρος του ΔΣ της τράπεζας, κ. Μιχάλης Σάλλας, δήλωσε:

«Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα συνεισέφερε αποφασιστικά στην επιτυχία του προγράμματος επαναγοράς των νέων ελληνικών ομολόγων που ολοκληρώθηκε πρόσφατα, συμβάλλοντας στην παραμονή της χώρας στο ευρώ και τη μείωση του δημοσίου χρέους για 2η φορά. Από τη συμμετοχή στο PSI και την πρόσφατη επαναγορά των νέων ελληνικών ομολόγων, η Τράπεζα Πειραιώς υπέστη σημαντική οικονομική ζημία.

Με την ανακεφαλαιοποίηση που πραγματοποιείται αποκαθίστανται οι δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας, έτσι ώστε η
Τράπεζα Πειραιώς από ισχυρότερη θέση -μετά και τις πρόσφατες εξαγορές- να ανταποκριθεί στις αναπτυξιακές ανάγκες της ελληνικής οικονομίας».

Ο κ. Σταύρος Λεκκάκος, Διευθύνων Σύμβουλος & CEO της τράπεζας, τόνισε:

«Τα καθαρά έσοδα λειτουργίας 9μήνου 2012 του Ομίλου Πειραιώς υποχώρησαν, επηρεαζόμενα από το δυσμενές οικονομικό περιβάλλον και από το ιδιαίτερα αυξημένο κόστος άντλησης ρευστότητας.

Τα λειτουργικά έξοδα παρέμειναν στο ίδιο επίπεδο με το 9μηνο 2011, παρά την ενσωμάτωση για δύο μήνες των λειτουργικών εξόδων της ΑΤΕbank. Υπογραμμίζεται ότι, χωρίς την ΑΤΕbank, o Όμιλος Πειραιώς κινείται με συνέπεια προς τον ετήσιο στόχο για μείωση των λειτουργικών του δαπανών κατά 10% το 2012.

Τα κέρδη προ φόρων και προβλέψεων του 9μήνου διαμορφώθηκαν σε €0,5 δισ. Οι προβλέψεις δανείων και λοιπών απαιτήσεων διαμορφώθηκαν σε €1,5 δισ κυρίως λόγω της επιδείνωσης των οικονομικών συνθηκών στην Ελλάδα.. Σημαντική επίδραση στα αποτελέσματα του 9μήνου είχε και η πρόσθετη απομείωση των νέων ΟΕΔ κατά €0,3 δισ, από την επιμέτρηση της αρχικής εύλογης αξίας με βάση τις τρέχουσες τιμές.

To 2o 15ήμερο του Δεκεμβρίου 2012 το Ελληνικό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) παρείχε πρόσθετη Προκαταβολή Κεφαλαίου ύψους €1,5 δισ, καθώς και Βεβαίωση Δέσμευσης €1,1 δισ για τη συμμετοχή του στο πρόγραμμα κεφαλαιακής ενίσχυσης της
Τράπεζας Πειραιώς. Συνολικά το ύψος της Προκαταβολής Κεφαλαίου και της Βεβαίωσης Δέσμευσης που έχει παράσχει το ΤΧΣ ανέρχεται στο ποσό των €7,3 δισ και αντιπροσωπεύει το σύνολο των κεφαλαιακών αναγκών της Τράπεζας Πειραιώς, όπως αυτές προσδιορίστηκαν από την Τράπεζα της Ελλάδος.

Η
Τράπεζα Πειραιώς, από ισχυρότερη κεφαλαιακή θέση και σημαντικά μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς, στοχεύει στη δημιουργία μιας σύγχρονης πλατφόρμας υψηλής ποιότητας τραπεζικής εξυπηρέτησης, για την επανεκκίνηση και τη στήριξη της ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, με έμφαση στις μεσαίες επιχειρήσεις και την αγροτική επιχειρηματικότητα».


Τηλεδιάσκεψη: Στα 5,3 δισ. ευρώ η ΑΜΚ - Η συμμετοχή της SG

Κατ’ ελάχιστον στα 5,3 δισ. ευρώ αναμένεται να κινηθεί η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς, οπότε κατά συνέπεια το 10% της ίδιας συμμετοχής ανέρχεται σε 530 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 170 εκατ. ευρώ, όπως τόνισαν στην τηλεδιάσκεψη τα στελέχη της διοίκησης του ομίλου θα τοποθετηθούν από τη Societe Generale.

Σε ότι αφορά το μακροοικονομικό περιβάλλον, η διοίκηση της τράπεζας τόνισε ότι οι τελευταίες εξελίξεις όσον αφορά τη χρηματοδότηση της χώρας, την παρέμβαση στο χρέος αλλά και οι δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η κυβέρνηση αφήνουν περιθώρια για θετικές προοπτικές το 2013, μολονότι η ύφεση θα συνεχιστεί και η ανεργία θα αποτελέσει το μεγαλύτερο πρόβλημα.

Εκτίμησαν μάλιστα ότι στο μέσο του 2013 θα υπάρξουν τα πρώτα σημάδια σταθεροποίησης της ελληνικής οικονομίας. Αναφερόμενοι στο τραπεζικό σύστημα, τόνισαν ότι στόχος είναι η διατήρηση του ιδιωτικού χαρακτήρα των τραπεζών, και οι τράπεζες ανακεφαλαιοποιημένες και ανταγωνιστικές είναι ποιο ελκυστικές για τους επενδυτές.


* Ο αναλυτικός πίνακας με τα αποτελέσματα της Πειραιώς δημοσιεύεται στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό"

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v