Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΟΤΕ: Κέρδη 109 εκατ. ευρώ το Q3

Καθαρά κέρδη ύψους 109 εκατ. ευρώ ανακοίνωσε ο ΟΤΕ για το γ΄ τρίμηνο της τρέχουσας χρήσης, υψηλότερα του αναμενομένου.

ΟΤΕ: Κέρδη 109 εκατ. ευρώ το Q3
Καθαρά κέρδη ύψους 109 εκατ. ευρώ ανακοίνωσε ο ΟΤΕ για το γ΄ τρίμηνο της τρέχουσας χρήσης, αυξημένα κατά 4,4% έναντι της αντίστοιχης περιόδου του προηγούμενου έτους και υψηλότερα των εκτιμήσεων των αναλυτών, που προέβλεπαν κέρδη 92,4 εκατ. ευρώ.

Τα προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη (δηλαδή, εξαιρουμένων των κεφαλαιακών κερδών ύψους €211,3 εκατ. από την πώληση της συμμετοχής του ΟΤΕ στην Telecom Serbia το εννεάμηνο του 2012, €44,2 εκατ. και €3,3 εκατ. αντίστοιχα το εννεάμηνο του 2011 και το γ΄ τρίμηνο του 2011, λόγω της μετά φόρων επίδρασης των προγραμμάτων εθελουσίας αποχώρησης) διαμορφώθηκαν στα 109 εκατ. ευρώ, εμφανίζοντας άνοδο 1,2% σε σχέση με το γ΄ τρίμηνο του 2011.

Για το εννεάμηνο, ο ΟΤΕ ανακοίνωσε κέρδη 520,1 εκατ. ευρώ έναντι 196,8 εκατ. ευρώ που είχε ανακοινώσει το εννεάμηνο του 2011 (+164,3%), ενώ τα προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη διαμορφώθηκαν στα 308,8 εκατ. ευρώ από 241 εκατ. ευρώ το προηγούμενο έτος (+28,1%).

Τα EBITDA του γ΄ τριμήνου εμφανίζονται μειωμένα κατά 7,4% στα 430,1 εκατ. ευρώ, ενώ αντιθέτως ο κύκλος εργασιών υποχώρησε κατά 10,2% στο 1,178 δισ. ευρώ.

Σε ό,τι αφορά τη μείωση των εσόδων, όπως επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση του Οργανισμού, εκτός από το συνεχόμενο δυσμενές οικονομικό περιβάλλον στην Ελλάδα, το οποίο επηρεάζει τις δραστηριότητες τόσο της σταθερής όσο και της κινητής τηλεφωνίας, η μείωση αντανακλά και τις σημαντικές μειώσεις των τελών τερματισμού στις περισσότερες από τις χώρες όπου δραστηριοποιείται ο ΟΤΕ, οι οποίες υπολογίζονται στα €36 εκατ. από €133,7 εκατ. της μείωσης των εσόδων που σημειώθηκε το τρίμηνο. Επίσης, τα έσοδα της κινητής τηλεφωνίας στην Ελλάδα είχαν ενισχυθεί το γ΄ τρίμηνο του 2011 κατά €23 εκατ. από επιπλέον έσοδα λόγω των λήξεων συγκεκριμένων προσφορών στην καρτοκινητή

Σε επίπεδο εννεαμήνου, τα EBITDA διαμορφώθηκαν στο 1,264 δισ. ευρώ (+0,8%), ενώ ο κύκλος εργασιών υποχώρησε κατά 6,4% στα 3,548 δισ. ευρώ.

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα του γ΄ τριμήνου, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΤΕ, Mιχάλης Τσαμάζ, σημείωσε τα εξής: «Είμαστε ικανοποιημένοι από τις ισχυρές επιδόσεις μας και το γ΄ τρίμηνο του έτους, δεδομένης της δύσκολης οικονομικής κατάστασης στην Ελλάδα. Παρά την πίεση που άσκησαν στα έσοδα τόσο η πορεία της οικονομίας όσο και τα πολύ χαμηλότερα τέλη τερματισμού κινητής τηλεφωνίας στις περισσότερες από τις χώρες όπου δραστηριοποιούμαστε, η συνεχής προσπάθειά μας για έλεγχο του κόστους οδήγησε σε αύξηση του περιθωρίου προσαρμοσμένης λειτουργικής κερδοφορίας στο 36,5%. Τα καθαρά κέρδη επίσης αυξήθηκαν. Η έντονη προσπάθεια της διοίκησης για δημιουργία ταμειακών ροών οδήγησε σε σημαντική πρόοδο σε σχέση με τα προηγούμενα τρίμηνα, με αποτέλεσμα την περαιτέρω μείωση του καθαρού δανεισμού κατά €212 εκατ. το τρίμηνο, με τη συνολική μείωση του δανεισμού να ξεπερνά το €1 δισ. τους τελευταίους 12 μήνες. Σημειώνουμε ταχεία πρόοδο στα σχέδια αναχρηματοδότησής μας, καθώς έχουμε ήδη λάβει δεσμεύσεις για την αναχρηματοδότηση μισού περίπου δισ. ευρώ του κοινοπρακτικού μας δανείου και είμαστε βέβαιοι ότι τα θέματα θα κλείσουν εντός χρονοδιαγράμματος έως το τέλος του πρώτου τριμήνου του 2013».

Ο κ. Τσαμάζ πρόσθεσε: «Πιστεύουμε ότι εμπορικά έχουμε ανακτήσει έδαφος και ότι οι πελάτες μας πλέον αναγνωρίζουν την αξία των προϊόντων και υπηρεσιών του ΟΤΕ. Τα επόμενα τρίμηνα θα δούμε αποτελέσματα με την προώθηση νέων προϊόντων, από τα οποία ξεχωρίζει η προγραμματισμένη εμπορική διάθεση του VDSL. Επιταχύνουμε τη διαδικασία του μετασχηματισμού της επιχείρησης, όπως αποδεικνύεται και από την υλοποίηση νέου προγράμματος οικειοθελούς αποχώρησης, το οποίο επίσης ανακοινώνεται σήμερα. Το πρόγραμμα μειώνει σημαντικά το κόστος της εταιρείας, ενώ παράλληλα συμβάλλει και στην απαραίτητη ανανέωση του εργατικού μας δυναμικού». 

Οι προοπτικές

Όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο Οργανισμός, τους τελευταίους μήνες του 2012 ο ΟΤΕ αναμένει να διατηρηθεί η πίεση στα έσοδα, ως αποτέλεσμα των δύσκολων οικονομικών συνθηκών, του έντονου ανταγωνισμού και των μειώσεων των τελών τερματισμού που επιβάλλει η ρύθμιση σε ορισμένες αγορές.

Η απαρέγκλιτη εφαρμογή των προγραμμάτων συγκράτησης κόστους αναμένεται να βοηθήσει τον όμιλο να μετριάσει την επίδραση της μείωσης των εσόδων στην κερδοφορία του και τη χρηματοοικονομική του απόδοση.

Ο ΟΤΕ, όπως τονίζεται στην ανακοίνωση, θα συνεχίσει να πρωτοπορεί σε όλους τους τομείς ώστε να υποστηρίξει τη ροή των εσόδων, να καλύψει τις ανάγκες των καταναλωτών για προϊόντα και υπηρεσίες υψηλής ποιότητας και χαμηλού κόστους και να διατηρήσει την ηγετική θέση του ονόματός του στην αγορά.

Μετά το τελευταίο πρόγραμμα οικειοθελούς αποχώρησης, ο ΟΤΕ θα αναζητήσει νέους τρόπους μείωσης του κόστους.


*** Αναλυτικά τα αποτελέσματα του ΟΤΕ επισυνάπτονται στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v