Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εμπορική: Μάχη «σώμα με σώμα»

Με αγωνία αναμένει η Αθήνα αν θα αναδυθεί λευκός καπνός από την λεωφόρο Παστέρ των Παρισίων και η Credit Agricole ανακοινώσει την προτιμητέα από τις τρεις προσφορές ελληνικών τραπεζών.

Εμπορική: Μάχη «σώμα με σώμα»
Με αγωνία αναμένει η Αθήνα αν θα αναδυθεί λευκός καπνός από την λεωφόρο Παστέρ των Παρισίων και η Credit Agricole ανακοινώσει την προτιμητέα από τις τρεις προσφορές ελληνικών τραπεζών, καλώντας τον πλειοδότη για υπογραφή σύμβασης αποκλειστικότητας.

Με βάση το χρονοδιάγραμμα, οι Γάλλοι πρέπει να επιλέξουν τον αγοραστή της Εμπορικής Τράπεζας μέχρι την Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου και οι ρυθμιστικές αρχές της Ελλάδος, όπως και οι τρεις ενδιαφερόμενες τράπεζες, πιέζουν διακριτικά να μην υπάρξει απόκλιση από την παραπάνω ημερομηνία, εξέλιξη που θα επέτεινε το, ήδη, αρνητικό κλίμα, που επικρατεί για την ελληνική οικονομία.

Η πλευρά της Credit Agricole επισημαίνει επίσης ότι δεν έχει λόγους να καθυστερήσει τη διαδικασία και όπως όλα δείχνουν η κρίσιμη απόφαση θα ανακοινωθεί σήμερα, Παρασκευή, 28 Σεπτεμβρίου. Αν συμβεί κάτι τέτοιο, η συμφωνία πώλησης προβλέπεται να ολοκληρωθεί στα τέλη έτους και η Εμπορική θα αλλάξει ιδιοκτήτη, πιθανότατα την 1η Ιανουαρίου του 2013.

Όπως έχει γράψει το Euro2day, «κλειδί», για το ποιος, τελικά, θα κερδίσει την «μάχη» της Εμπορικής, θα αποτελέσουν οι συμπληρωματικές προσφορές για τις εγγυήσεις που προσέφεραν οι τρεις ενδιαφερόμενες τράπεζες στην Credit Agricole, ως ενέχυρο για τη διατήρηση ανοικτής γραμμής ρευστότητας ύψους 1,9 με 2 δισ. ευρώ.

«Η επιλογή της Credit Agricole θα στηριχθεί κατά 80% στην ποιότητα των εγγυήσεων», τονίζουν στελέχη του ομίλου, σημειώνοντας ότι τα υπόλοιπα σημεία των προσφορών, λίγο απασχολούν στην πραγματικότητα τους Γάλλους.

Και αυτό διότι, κατόπιν απαίτησης των ρυθμιστικών αρχών, οι Γάλλοι καλούνται να βάλουν, βρέξει – χιονίσει, 3 δισ. ευρώ στην Εμπορική προκειμένου να….πουλήσουν το 100% του μετοχικού της κεφαλαίου, με το συμβολικό τίμημα του 1 ευρώ. Πέραν του 1 ευρώ οι Γάλλοι θα λάβουν ως αντίτιμο και μετοχές της πλειοδότριας τράπεζας, που δεν θα ξεπερνούν, όμως, το 10% του μετοχικού της κεφαλαίου.

Η Credit Agricole έχει ήδη ενισχύσει την Εμπορική με 2,32 δισ. ευρώ, έναντι μελλοντικής αύξησης, και θα πρέπει να βάλει άλλα περίπου 700 εκατ. ευρώ, για τις πρόσθετες κεφαλαιακές ανάγκες, λόγω της BlackRock. Με προκαθορισμένο το παραπάνω ποσό το κριτήριο των κεφαλαίων πρακτικά «εξουδετερώνεται».

Υπό το παραπάνω πρίσμα η Credit Agricole ενδιαφέρεται βασικά να μειώσει τον συναλλαγματικό κίνδυνο από τη διατήρηση ανοικτής γραμμής πίστωσης, ύψους 1,9 δισ. ευρώ σε ελληνική τράπεζα, προκειμένου να μην απαιτηθεί η διατήρηση και αντίστοιχων υψηλών προβλέψεων στα βιβλία της.

Στα σημεία θα κριθεί ο νικητής

Παρ ότι, τόσο ο γαλλικός όμιλος, όσο και οι ΕΤΕ, Alpha, Eurobank κρατούν κλειστά τα χαρτιά τους, αναφορικά με τις συμπληρωματικές προσφορές εγγυήσεων, που υπεβλήθησαν προ δωδεκαημέρου, το κλίμα που μεταδίδεται είναι ότι ο νικητής θα κριθεί στις λεπτομέρειες καθώς οι τρεις προσφορές είναι περίπου ισοδύναμες.

Οι τρεις ενδιαφερόμενες τράπεζες πρόσφεραν ως εγγυήσεις στην Credit Agricole assets θυγατρικών εξωτερικού. Δάνεια, δηλαδή, σε τουρκικές, βουλγαρικές, σερβικές και ρουμανικές επιχειρήσεις, ποσοστά συμμετοχών σε ξένες τράπεζες, που διαθέτουν option πώλησης, ακίνητα και άλλα στοιχεία ενεργητικού περιλαμβάνονται, σύμφωνα με πληροφορίες στις προσφορές.

Κριτήριο ο χρόνος και η δυνατότητα αποπληρωμής

Ρόλο στην απόφαση των Γάλλων θα παίξει και η αξιολόγησή των τριών προσφορών, ως προς τη δυνατότητα των τραπεζών να κλείσουν το funding gap, εντός των χρονοδιαγραμμάτων που προτείνουν. Βάσει αυτού του κριτηρίου οι τράπεζες που προβλέπουν ρεαλιστικά πλάνα ενεργητικής αξιοποίησης στοιχείων ενεργητικού (πωλήσεις θυγατρικών ή ποσοστών, ακινήτων κά) αποκτούν ένα μικρό προβάδισμα.

Σημειώνεται ότι οι αρχικές προσφορές που κατέθεσαν στις 8 Αυγούστου οι Eurobank και Alpha Bank ήταν ένα βήμα μπροστά από την αντίστοιχη της Εθνικής, καθώς αμφότερες αφορούν το σύνολο των δραστηριοτήτων της Εμπορικής, ενώ αυτή της Εθνικής εξαιρεί την Εμπορική Κύπρου. Κάτι όμως που μικρή σημασία έχει πλέον μια και η Credit Agricole διαμηνύει ότι η απόφασή της θα στηριχθεί κατά κύριο λόγο στην αξιολόγηση των εγγυήσεων, που έχουν προσφέρει οι τρεις μνηστήρες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v