Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πού "κολλάει" το deal για την Εμπορική

Ενόχληση για τους όρους της συμφωνίας δημοσιοποίησε η γαλλική πλευρά. Η Αθήνα επιμένει ότι στα μέσα Σεπτεμβρίου θα κλείσει το ντιλ. Το αγκάθι του χρηματοδοτικού κενού, ο ρόλος της τρόικας και η στάση των μνηστήρων.

Πού κολλάει το deal για την Εμπορική
Σε σκληρό πόκερ εξελίσσεται η διαδικασία πώλησης της Εμπορικής Τράπεζας όπου οι Γάλλοι της Credit Agricole παίζουν το τελευταίο διαπραγματευτικό τους χαρτί, με αιχμή την αποφυγή κάλυψης (ή τη μείωση του βαθμού κάλυψης) του χρηματοδοτικού κενού ύψους περίπου 2 δισ. ευρώ. Η αντίδραση των Γάλλων άρχισε να παίρνει επικοινωνιακού χαρακτήρα διαστάσεις χθες μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του β΄ τριμήνου του ομίλου της Credit Agricole.

Κι ενώ εκφράζονται ενστάσεις του Παρισιού ως προς το "περιοριστικό για τις ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα", όπως το χαρακτηρίζουν, πλαίσιο που έχουν θέσει στον γαλλικό όμιλο η Τράπεζα της Ελλάδος και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, άρχισαν να βλέπουν το φως της δημοσιότητας πληροφορίες ότι τραπεζικές πηγές, τόσο εντός όσο και εκτός των συνόρων, εκτιμούν πως "η πώληση της Εμπορικής θα έχει ολοκληρωθεί το αργότερο μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου".
 
Για τα ζητήματα που εγείρει η Credit Agricole είναι ενήμεροι οι εκπρόσωποι της τρόικας, κυρίως οι Βρυξέλλες, και σύμφωνα με τις ίδιες πηγές τους παρέπεμψαν στις διοικήσεις των αρμόδιων εμπλεκόμενων αρχών στην Αθήνα.

Την ίδια στιγμή, τραπεζικές πηγές στην Ελλάδα αναφέρουν ότι η προϋπόθεση που θέτουν οι αρμόδιες αρχές (ΤΧΣ και ΤτΕ) για κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού (funding gap) της Εμπορικής Τράπεζας από την Credit Agricole "είναι λογική και αποτελεί την ύψιστη διασφάλιση του αγοραστή της Εμπορικής σε περίπτωση όπου μεσοπρόθεσμα η Credit Agricole επιδιώξει την πλήρη αποχώρησή της από την ελληνική τραπεζική αγορά".

Το χρηματοδοτικό κενό της Εμπορικής μετά την κεφαλαιακή της ενίσχυση με 2,5 δισ. ευρώ έχει περιοριστεί στα 2 δισ. ευρώ. Αυτό το άνοιγμα σήμερα καλύπτεται από την Credit Agricole. Ένας τρόπος για να μειωθεί περισσότερο θα ήταν η C.A. να αγοράσει δάνεια από την Εμπορική λίγο πριν από την ολοκλήρωση της συγχώνευσης.

Άλλη μία επιλογή είναι η διακριτική ευχέρεια που δίνει ο γαλλικός όμιλος στις ενδιαφερόμενες τράπεζες να συμπεριλάβουν ή όχι στις προσφορές τους μέρος του ναυτιλιακού χαρτοφυλακίου της Εμπορικής. Και αυτό διότι έχει ήδη λάβει την απόφαση να αποσχίσει ναυτιλιακά δάνεια ύψους 900 εκατ. ευρώ από την Εμπορική και να τα εισφέρει σε εταιρεία ειδικού σκοπού στο Λουξεμβούργο.

Σημειώνεται ότι η C.A. θέλει να διατηρήσει ποσοστό κάτω του 10% στο νέο σχήμα προκειμένου να μη χρειάζεται να το ενοποιεί.

Οι μνηστήρες

Στο μέτωπο των τριών υποψήφιων αγοραστών της Εμπορικής, της Εθνικής, της Eurobank και της  Alpha Bank, επικρατεί σιγή ασυρμάτου καθώς τονίζουν ότι "πρώτα πρέπει να ολοκληρωθούν οι συζητήσεις των Γάλλων με την Τράπεζα της Ελλάδος και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και εν συνεχεία να ξεκινήσουν οι δικές τους συζητήσεις με την Credit Agricole".

Chifflet: Η πρώτη μεγάλη επιτυχία για την Ελλαδα

Εν τω μεταξύ, σαφές μήνυμα προς την Αθήνα έστειλε χθες μέσα από τη συνέντευξη του στη Les Echos o διευθύνων σύμβουλος της C.A. Jean Paul Chifflet, ο οποίος μιλά για την πώληση της Εμπορικής λέγοντας ότι "θα πρέπει να είναι η πρώτη μεγάλη επιτυχία στην προσπάθεια αναδιάταξης του ελληνικού χρηματοπιστωτικού τοπίου".

Συγκεκριμένα, σε ερώτηση σχετικά με το πότε θα ανακοινωθεί η απόφαση του ομίλου για την τράπεζα, ο κ. Chifflet απάντησε: "Έχουμε δεχθεί τρεις δεσμευτικές προσφορές από ελληνικές τράπεζες. Δεν έχουμε αποφασίσει ακόμη με ποια θα προχωρήσουμε, καθώς οι συζητήσεις που διεξάγονται είναι σύνθετες και εμπλέκουν πολλούς φορείς, όπως είναι η Τράπεζα της Ελλάδος και οι ελληνικές αρχές καθώς επίσης η Κεντρική Τράπεζα της Γαλλίας και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, το Ελληνικό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και διάφορες ευρωπαϊκές υπηρεσίες όπως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού. Όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη έχουν ως αντικειμενικό στόχο να βρεθεί μία θετική λύση σε αυτό το σύνθετο ζήτημα.

Η θετική αυτή λύση είναι που θα αποδείξει άλλωστε και την ικανότητα της Ελλάδας και της Ευρώπης να προχωρήσουν. Κατά την άποψή μου, η περίπτωση της Εμπορικής θα πρέπει να είναι η πρώτη μεγάλη επιτυχία στην προσπάθεια αναδιάταξης του ελληνικού χρηματοπιστωτικού τοπίου".


***To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v