Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πετζετάκις: Αμερικανικός όμιλος αγόρασε ομολογίες

Στην υπογραφή δεσμευτικής συμφωνίας για την αγορά όλων των ομολογιών της Πετζετάκις που κατέχουν οι ξένοι ομολογιούχοι προχώρησε, σύμφωνα με πληροφορίες, ο αμερικανικός επενδυτικός όμιλος Northeast Management.

Πετζετάκις: Αμερικανικός όμιλος αγόρασε ομολογίες
Στην υπογραφή δεσμευτικής συμφωνίας για την αγορά όλων των ομολογιών (μετατρέψιμων και κοινών) της Πετζετάκις, που κατέχουν οι ξένοι ομολογιούχοι, προχώρησε, σύμφωνα με πληροφορίες, ο αμερικανικός επενδυτικός όμιλος Northeast Management Partners, αλλάζοντας τα δεδομένα για την ιστορική βιομηχανία.

Μετά από συζητήσεις μηνών ο αμερικανικός όμιλος σύναψε στις 22 Ιουνίου δεσμευτική συμφωνία για την αγορά του συνόλου κοινών και μετατρέψιμων δανείων, συνολικού ύψους 89 εκατ. ευρώ, η οποία όμως τελεί υπό προϋποθέσεις ευόδωσης συμφωνίας πιστωτών για την εταιρεία.

Η συμφωνία προβλέπει τη μεταβίβαση των δανείων σε τιμή σημαντικά χαμηλότερη της ονομαστικής αξίας των ομολογιών, εξαιτίας του υψηλού ρίσκου χώρας αλλά και της εταιρείας, μια και η παραγωγική δραστηριότητα της Πετζετάκις έχει σταματήσει εδώ και καιρό.

Η Northeast Management Partners θα επιδιώξει τη συναίνεση των υπόλοιπων πιστωτών του ομίλου (τράπεζες, προμηθευτές) του βασικού μετόχου ( Γ. Πετζετάκις) και των εργαζομένων σε μια συμφωνία πιστωτών που να ρυθμίζει σε βιώσιμα επίπεδα τις υποχρεώσεις του ομίλου, ώστε εν συνεχεία να προχωρήσει στην απόκτηση του μετοχικού ελέγχου και στην κεφαλαιακή του ενίσχυση.

Ο αμερικανικός όμιλος ενημέρωσε ήδη τις πιστώτριες τράπεζες της Πετζετάκις για την αγορά των ομολογιών από τους ξένους ομολογιούχους, διερευνώντας αν οι τράπεζες είναι διατεθειμένες να προχωρήσουν στην υλοποίηση της καταρχήν συμφωνίας ρύθμισης δανείων που είχε επιτευχθεί προ μερικών μηνών. Επίσης, ζητά ενημέρωση για την κατάσταση της Πετζετάκις Africa.

Η αρχική συμφωνία προβλέπει τη ρύθμιση των δανείων της Πετζετάκις με αποπληρωμή 12,5 εκατ. ευρώ σε 12 χρόνια και κεφαλαιοποίηση μέρους των δανείων. Η συμφωνία είχε επιτευχθεί όταν η Northeast βρισκόταν σε ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας με τον κ. Γ. Πετζετάκι.

Σημειώνεται ότι το αρχικό σχέδιο εισόδου στρατηγικού επενδυτή στην Πετζετάκις μέσω της αναδιάρθρωσης των υποχρεώσεών της το επεξεργάστηκε, πρότεινε και διαπραγματεύτηκε η Lead Finance, η οποία βρήκε και τη Northeast.

Η επικοινωνία όμως της Northeast και του Γ. Πετζετάκι έχει διακοπεί εδώ και τουλάχιστον έναν μήνα, καθώς ο βασικός μέτοχος της ιστορικής βιομηχανίας εμφάνισε νέο ενδιαφερόμενο στρατηγικό επενδυτή. Πρόκειται για την αυστραλιανή εταιρία Concritech που ανήκει στον λιβανέζικης καταγωγής επιχειρηματία Mohamed Hammoud.

Ο συγκεκριμένος επιχειρηματίας διευκόλυνε με βάση πληροφορίες ταμειακά τη θυγατρική του ομίλου Petzetakis Africa προκειμένου να αποφύγει περιπέτειες από αίτηση πτώχευσης που είχε καταθέσει ανταγωνίστρια εταιρία, έχοντας προηγουμένως αγοράσει δάνεια της νοτιοαφρικανικής θυγατρικής της Πετζετάκις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, για το ενδιαφέρον της Concritech έχουν ενημερωθεί οι πιστώτριες τράπεζες του ομίλου.

Τι απαντά η εισηγμένη

Κατόπιν σχετικού ερωτήματος του Χ.Α., αναφορικά με σημερινό δημοσίευμα στον ιστότοπο Euro2day.gr, περί αγοράς όλων των ομολογιών (μετατρέψιμων και κοινών) της εταιρείας μας που κατέχουν οι ξένοι ομολογιούχοι, από τον αμερικανικό επενδυτικό όμιλο Northeast Management Partners, η εταιρεία μας δηλώνει ότι ουδεμία ενημέρωση έχει λάβει επ’ αυτού από οιονδήποτε.

Ακόμα και να υπάρχει κάποιου είδους προσύμφωνο αυτό θα περιέχει σύμφωνα με την συνήθη και ορθή πολιτική των ξένων πιστωτικών ιδρυμάτων, όρους και αιρέσεις στους οποίους μετά βεβαιότητας αδυνατεί να ανταποκριθεί η εταιρεία Northeast Management Partners.

Προς ενημέρωση δε του επενδυτικού κοινού γνωστοποιούμε ότι, ο συγκεκριμένος επενδυτής αποδείχθηκε παντελώς ανακόλουθος τόσο έναντι της εταιρείας μας όσο και έναντι των πιστωτών μας γενικότερα, αφού παρά τις έγγραφες διαβεβαιώσεις του, δεν προσκόμισε τα proof of funds που είναι απαραίτητα και αναγκαία για την απόδειξη της φερεγγυότητάς του τόσο έναντι των πιστωτών μας όσο και ενώπιον των αρμοδίων Δικαστηρίων, προκειμένου να επιτευχθεί η έκδοση αποφάσεων για την αναδιοργάνωση και επαναλειτουργία της εταιρείας μας αλλά και των θυγατρικών της στην Νότια Αφρική και στην Ιταλία.

Σημειώνεται ότι, εάν η εταιρεία μας δεν είχε ενεργοποιήσει έγκαιρα, από τον Μάρτιο του 2012, αξιόπιστο επενδυτικό σχήμα, προκειμένου να καταθέσει στο αρμόδιο Δικαστήριο της Νοτίου Αφρικής τα απαραίτητα πιστοποιητικά και proof of funds, συνοδευόμενα και απο Business Rescue Plans, θα είχε απωλεσθεί από τον Μάρτιο η θυγατρική της Νοτίου Αφρικής, καθώς ανταγωνιστής της έχει εξαγοράσει μέρος των δανείων της και επιδιώκει την πτώχευσή της.

Επισημαίνεται ότι η μέχρι πρότινος σύμβουλος της εταιρείας μας LEAD FINANCE (της οποίας έχει ήδη καταγγελθεί η σύμβαση για σπουδαίο λόγο) και ο υποτιθέμενος επενδυτής που αυτή μας υπέδειξε, ο οποίος εμφανίζεται με τον μανδύα της Northeast Management Partners, έχοντας πλήρη γνώση της ύπαρξης εχέγγυου επενδυτικού σχήματος στη Νότια Αφρική και τον όμιλο, είχαν ως μοναδικό μέλημα την αξιοποίηση αυτής της πληροφόρησης προκειμένου να δημιουργήσουν τετελεσμένα γεγονότα και ασφυκτικές προθεσμίες ώστε να αποκομίσουν τεράστια χρηματικά ποσά, χωρίς να επενδύσουν ούτε ένα ευρώ.

Είναι αυτονόητο ότι η LEAD FINANCE και κατ’ επέκταση ο υποτιθέμενος επενδυτής, ο οποίος ποτέ δεν εκπλήρωσε τις υποχρεώσεις και διαβεβαιώσεις του, δεσμεύονται και από συμβάσεις εμπιστευτικότητας και κανόνες δεοντολογίας και η εταιρεία μας έχει δρομολογήσει ενέργειες ενημέρωσης και καταγγελίας των ως άνω ύποπτων πρακτικών στις αρμόδιες εποπτικές αρχές της Ελλάδος και της Βορείου Αμερικής.

Τέλος, ενημερώνουμε το επενδυτικό κοινό ότι ο νέος επενδυτικός όμιλος έχει καταθέσει επίσημη πρόταση στους ομολογιούχους της εταιρείας και προβαίνει και στην προσκόμιση όλων των αναγκαίων εγγράφων και παραστατικών (όπως ήδη έκανε και στην Νότια Αφρική) για την επαναλειτουργία της εταιρείας και του ομίλου στο σύνολό του.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v