Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κωστόπουλος:Τι είπε για κράτος, ανακεφαλαιοποίηση

Σαφές μήνυμα όσον αφορά στο καυτό ζήτημα της ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών έστειλε προς τη νέα κυβέρνηση ο πρόεδρος του ομίλου της Alpha Bank Γιάννης Κωστόπουλος.

Κωστόπουλος:Τι είπε για κράτος, ανακεφαλαιοποίηση
Σαφές μήνυμα όσον αφορά το καυτό ζήτημα της ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών έστειλε προς τη νέα κυβέρνηση ο πρόεδρος του ομίλου της Alpha Bank, Γιάννης Κωστόπουλος, μιλώντας στη γενική συνέλευση των μετόχων της τράπεζας.

«Η ανακεφαλαιοποίηση πρέπει να γίνει με τρόπο τέτοιο ώστε να διασφαλιστούν η σταθερότητα και η ακεραιότητα του τραπεζικού συστήματος. Έτσι πρέπει να διασφαλιστεί η μέγιστη δυνατή συμμετοχή ιδιωτικών κεφαλαίων, στοιχείο απαραίτητο για τη διατήρηση του ιδιωτικού χαρακτήρα των τραπεζών.

Ένας υγιής και δραστήριος τραπεζικός τομέας με την ευελιξία και τη δυναμική που του προσδίδει η ιδιωτική πρωτοβουλία μπορεί να δώσει ώθηση στην ελληνική οικονομία. Μπορεί να συμβάλει στην προσέλκυση ξένων κεφαλαίων και στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας», τόνισε.

Σχολιάζοντας τις διοικήσεις που πρέπει να έχουν οι τράπεζες, είπε: «Χωρίς τραπεζικές διοικήσεις που θα έχουν την εμπιστοσύνη των αγορών και της κοινωνίας, όχι μόνο δεν θα υπάρξει ανάκαμψη, αλλά η οικονομία θα εισέλθει σε μία περίοδο αναξιοπιστίας».

ΑΜΚ και μέτοχοι

«Οι αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου θα στηριχθούν από ιδιώτες εάν αυτοί προσβλέπουν στην ανάκαμψη των χρηματιστηριακών αξιών μεσοπρόθεσμα».

Αναφερόμενος στους μικρούς και στους μεσαίους ιδιώτες μετόχους, είπε: «Αυτοί οι άνθρωποι συνέβαλαν στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας και του χρηματιστηρίου, τοποθετώντας κυρίως τις τραπεζικές μετοχές, τις οικονομίες τους. Σήμερα καλούνται να συμμετάσχουν αν και έχουν χάσει τις αποταμιεύσεις μιας ζωής. Είναι η ευκαιρία να ανακτήσουν μέρος της περιουσίας που χωρίς δική της υπαιτιότητα τους έχει αφαιρεθεί εξαιτίας διαφόρων κρατικών διατάξεων, όπως για παράδειγμα η απαγόρευση διανομής μερίσματος και η αδυναμία του κράτους να εξυπηρετήσει τις υποχρεώσεις του. Δεν πρέπει να υπάρξουν αποφάσεις που θα εξαφανίσουν από τη χώρα τον ιδιώτη μέτοχο».

Καταθέσεις

Τις τελευταίες ημέρες καταγράφεται επιστροφή καταθέσεων στο σύστημα, καθώς ένα μέρος της πολιτικής αβεβαιότητας έχει εκλείψει μετά τις εκλογές δήλωσε ο κ. Κωστόπουλος.

Σε όλη αυτήν την περίοδο, τα υπόλοιπα χορηγήσεων παρέμειναν σε σχετικά υψηλό επίπεδο, διασφαλίζοντας τη συνέχιση της οικονομικής δραστηριότητας για πολλές επιχειρήσεις, πρόσθεσε.


* Τα πλήρη κείμενα των ομιλιών Κωστόπουλου - Φιλάρετου δημοσιεύονται στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v