Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΤΕ:Τα σχέδια για ΝΑ Ευρώπη, Τουρκία

Την επομένη των εκλογών ο τόπος θα έχει κυβέρνηση, εκτίμησε ο Απ. Ταμβακάκης, υπογραμμίζοντας ότι το ενδιαφέρον των επενδυτών για το αποτέλεσμα των επικείμενων εκλογών είναι ιδιαίτερα αυξημένο.

ΕΤΕ:Τα σχέδια για ΝΑ Ευρώπη, Τουρκία
Την επομένη των εκλογών ο τόπος θα έχει κυβέρνηση, εκτίμησε ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας, Απ. Ταμβακάκης, υπογραμμίζοντας ότι το ενδιαφέρον των επενδυτών για το αποτέλεσμα των επικείμενων εκλογών είναι ιδιαίτερα αυξημένο.

Σύμφωνα με τον κ. Ταμβακάκη, ο προσδιορισμός των όρων της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών θα γίνει μέσα στις επόμενες εβδομάδες, καθώς πρέπει να υπάρξουν και νέες εισαγωγές στο μέτωπο του θεσμικού πλαισίου.

Σε ό,τι αφορά τη δημιουργία της εταιρείας NBG International υπό την ομπρέλα της οποίας θα περάσουν οι θυγατρικές του ομίλου της Εθνικής στη νοτιοανατολική Ευρώπη (πλην της Τουρκίας), θα είναι έτοιμη σε τρεις με πέντε μήνες όταν και θα έχει ολοκληρωθεί η διάθεση του ποσοστού μειοψηφίας.

Στο μέτωπο της τουρκικής θυγατρικής Finansbank, η διάθεση του 25%-30% των μετοχών της θα πραγματοποιηθεί, σύμφωνα με τον ίδιο, όταν οι αγορές το επιτρέψουν, καθώς «δεν θέλουμε να καταστρέψουμε αξία. Εάν πουλάγαμε το ποσοστό με οποιοδήποτε κόστος θα ήταν σαν να πυροβολούμε τα πόδια μας».

Τέλος, σε ό,τι αφορά την ανακεφαλαιοποίηση, ο όρος του αναβαλλόμενου φόρου φαίνεται ότι θα έχει θετική κατάληξη, ενώ οι εγγυήσεις από τον EFSF, που θα οδηγούσαν σε μείωση του κουρέματος, βρίσκονται στον αέρα και μάλλον οι τράπεζες θα πρέπει να προχωρήσουν σε υπολογισμούς χωρίς αυτήν τη δυνατότητα.

Η επιτυχία εξαρτάται από τους πολιτικούς θεσμούς

Μέσα στην τραγωδία, η Ελλάδα θα πρέπει να τολμήσει την αλλαγή. Η επιτυχία εξαρτάται από τους πολιτικούς θεσμούς και από τις ισορροπίες της κοινωνίας. Αυτή είναι η μεγαλύτερη πρόκληση της κοινωνίας σήμερα, εκτίμησαν τα στελέχη της Εθνικής Τράπεζας.

Ο Απόστολος Ταμβακάκης τόνισε ότι υπάρχει επιτακτική ανάγκη για κινητοποίηση όλων των παραγωγικών δυνάμεων. Από την πλευρά του, ο Βασίλης Ράπανος σημείωσε ότι η χώρα πάσχει από θεσμούς γιατί είναι είτε ξεπερασμένοι είτε ανεπαρκείς. Για την ανάπτυξη απαιτούνται συντονισμένες και μακρόπνοες πολιτικές, αλλά με κοινωνική συναίνεση. Απαιτείται αλλαγή του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας της οικονομίας.

Να σημειωθεί ότι ο Απόστολος Ταμβακάκης τις προηγούμενες ημέρες είχε επαφές στο Λονδίνο με θεσμικούς. Σε αυτές διαπίστωσε ότι οι πόρτες δεν είναι πλέον κλειστές για τις ελληνικές τράπεζες. Οι ξένοι θεσμικοί όμως δεν έχουν πληροφόρηση για την ανακεφαλαιοποίηση και περιμένουν το αποτέλεσμα των εκλογών. Είναι όμως νωρίς ακόμα για να γίνει συζήτηση για αναδοχές.

***Δείτε τις ομιλίες των Β. Ράπανου και Α. Ταμβακάκη στη δεξιά στήλη «Συνοδευτικό υλικό»

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v