Space Hellas: Πώς «νίκησε» την κρίση

Ισχυρή άμυνα απέναντι στην οικονομική κρίση παρουσιάζει η εταιρεία πληροφορικής Space Hellas, καθώς παρά την αναπόφευκτη μείωση του κύκλου εργασιών της, ανεβάζει τα κέρδη της και μειώνει δραστικά τον τραπεζικό της δανεισμό.

Space Hellas: Πώς «νίκησε» την κρίση
Ισχυρή άμυνα απέναντι στην οικονομική κρίση παρουσιάζει η εταιρεία πληροφορικής Space Hellas, καθώς παρά την αναπόφευκτη μείωση του κύκλου εργασιών της, ανεβάζει τα κέρδη της και μειώνει δραστικά τον τραπεζικό της δανεισμό μέσα από τις θετικές ταμιακές ροές της.

Αυτή ήταν η εικόνα του εννεαμήνου του 2011 και όπως δήλωσε στο Euro2day.gr ο πρώτος αντιπρόεδρος της εισηγμένης εταιρείας κ. Σπύρος Μανωλόπουλος, το τελευταίο τρίμηνο κινήθηκε σε γενικές γραμμές σε ανάλογα πλαίσια.

Ρωτήσαμε τον κ. Μανωλόπουλο για το πώς η Space Hellas κατάφερε να βελτιώσει τις λειτουργικές της επιδόσεις παρά την υποχώρηση των εσόδων και μας απάντησε: «Είμαστε προσεκτικοί και συγκρατημένοι στις επιλογές μας και δεν πιστέψαμε ότι η ανάπτυξη έρχεται απλά και μόνο μέσα από διακηρύξεις. Έτσι ξεκινήσαμε την πολιτική μείωσης του κόστους και αύξησης της παραγωγικότητας από το 2008. Γενικότερη φιλοσοφία είναι άλλωστε πως αν δεν ιδρώνεις, αν δεν προσπαθείς συνεχώς για το καλύτερο, τότε δεν μπορείς να βρίσκεσαι στο σωστό δρόμο.

Υπάρχει όμως και ένας ακόμη παράγοντας που συνέβαλε θετικά. Έχοντας διευρύνει το φάσμα των προσφερόμενων υπηρεσιών μας, καταφέραμε να βελτιώσουμε το μικτό περιθώριο κέρδους μας και αυτό φάνηκε στα αποτελέσματά μας».

Βέβαια, ένα μεγάλο ποσοστό των λειτουργικών κερδών το «τρώνε» οι τόκοι. Απαντώντας σ’ αυτή την τοποθέτησή μας ο διευθυντής οικονομικών υπηρεσιών της εταιρείας κ. Γιάννης Δουλαβέρης, σημείωσε πως «αλήθεια είναι πως ενώ εμείς μέσα στο 2011 μειώσαμε κατά αρκετά εκατομμύρια ευρώ το ύψος του δανεισμού μας προς τις τράπεζες, είδαμε το ύψος των τόκων να ανεβαίνει και αυτό λόγω της αύξησης των επιτοκίων με τα οποία επιβαρυνθήκαμε από τις τράπεζες. Πάντως, οι σχέσεις μας με τις τράπεζες είναι πολύ καλές και όλα δείχνουν ότι όπως πέρυσι μειώσαμε την έκθεσή μας προς αυτές, κάτι ανάλογο θα γίνει και μέσα στο 2012».

Κατά πόσο η Space Hellas είναι εξαρτημένη από την πορεία των έργων του δημοσίου; «Έχουμε θέσει ως μακροπρόθεσμο στόχο να μπορούμε να επιτυγχάνουμε κέρδη ακόμη και χωρίς την ύπαρξη δημόσιων έργων και μέχρι τώρα το έχουμε καταφέρει σε επίπεδο EBITDA.

Πέρα από τη μείωση του κόστους, διατηρούμε τους πελάτες μας στον ιδιωτικό τομέα, προσφέροντάς τους μάλιστα ολοένα και μεγαλύτερη γκάμα υπηρεσιών. Έτσι, αποκτούμε νέους πελάτες, μέσα από τους ίδιους τους πελάτες μας, χωρίς να αντιμετωπίζουμε αξιοσημείωτα προβλήματα επισφαλειών. Επιπλέον, έχουμε ξεκινήσει σταδιακά μια προσεκτική επέκταση στο εξωτερικό, όπου φαίνεται πως όλο και κάτι θα δούμε να έρχεται μέσα στο 2012» κατέληξε ο κ. Δουλαβέρης.

Επέκταση στο εξωτερικό

Περισσότερα πράγματα για την προσπάθεια επέκτασης στο εξωτερικό μας λέει ο γενικός εμπορικός διευθυντής της Space Hellas κ. Γιάννης Μερτζάνης: «Εστιάζουμε σε προϊόντα που διαθέτουμε συγκριτικό πλεονέκτημα και τεχνογνωσία και κυρίως σε έργα στους τομείς της ασφάλειας, των ηλεκτρονικών εισιτηρίων και των οπτικοακουστικών.

Στη Σαουδική Αραβία συμφωνήσαμε με τοπικό συνεργάτη για την διεκδίκηση συμβάσεων και τώρα κοιτάζουμε την περίπτωση στη Βόρεια Αφρική. Στην Κύπρο τώρα ήδη έχουμε θυγατρική, στη Ρουμανία δουλεύουμε προκειμένου μελλοντικά να υποβάλουμε προσφορές για έργα. Κοιτάμε και άλλες βαλκανικές χώρες, μεταξύ των οποίων και η Τουρκία. Σε κάθε περίπτωση πάντως, επαναλαμβάνω πως η επέκτασή μας στο εξωτερικό θα είναι σταδιακή, επικεντρωμένη μόνο στους τομείς που έχουμε συγκριτικό πλεονέκτημα και χωρίς ρίσκο».

Η πορεία των μεγάλων έργων

Πώς βλέπετε να εξελίσσεται η πορεία των έργων του δημοσίου και πώς η Space Hellas προτίθεται να κινηθεί;

«Ευελπιστούμε πως τα έργα του δημοσίου θα κινηθούν με γρηγορότερους ρυθμούς. Πρόκειται για έργα που είναι απαραίτητα για τη μείωση των κρατικών δαπανών, αλλά και για ζητήματα ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη της οικονομίας μας» απάντησε ο πρώτος αντιπρόεδρος της εταιρείας κ. Σπύρος Μανωλόπουλος, ο οποίος σημείωσε επίσης το ενδιαφέρον που γενικότερα δείχνει η Space Hellas για δημόσια έργα που έχουν εξασφαλισμένη χρηματοδότηση και που μπορούν να προσφέρουν έμμεσα οφέλη στην εταιρεία μελλοντικά.

Το καλό είναι πάντως, πως η εταιρεία δεν «κρέμεται» από την ανάληψη αυτών των έργων, κατέληξε ο κ. Μανωλόπουλος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v