Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΔΕΗ: Μειώνει τις επενδύσεις

Σε διαπραγματεύσεις με ελληνικές τράπεζες για την αναχρηματοδότηση τραπεζικού δανεισμού ύψους 700 εκατ. που λήγει μέσα στο α΄ τρίμηνο έχει προχωρήσει η διοίκηση της ΔΕΗ.

  • του Μ. Καϊταντζίδη
ΔΕΗ: Μειώνει τις επενδύσεις
Σε διαπραγματεύσεις με ελληνικές τράπεζες για την αναχρηματοδότηση τραπεζικού δανεισμού ύψους 700 εκατ. ευρώ που λήγει μέσα στο α΄ τρίμηνο έχει προχωρήσει η διοίκηση της ΔΕΗ με στόχο τη μεταφορά του μεγαλύτερου μέρους των υποχρεώσεων αυτών για το 2013 και το 2014.

Σύμφωνα με όσα είπε ο κ. Αρθ. Ζερβός σε συνάντηση με δημοσιογράφους, οι συζητήσεις μέχρι στιγμής έχουν αποτέλεσμα, ωστόσο το πρόβλημα ρευστότητας που αντιμετωπίζει η Επιχείρηση παραμένει.

Ως αιτία ανέφερε τις πληρωμές ύψους 400 εκατ. ευρώ το 2011 για μέρισμα, φόρο εισοδήματος και προκαταβολή φόρου εισοδήματος, τη μείωση των πωλήσεων, την αύξηση των επισφαλειών σε 104 εκατ. για το 9μηνο του 2011 αλλά και το μεγάλο ύψος των ανεξόφλητων λογαριασμών εκ μέρους του στενού και ευρύτερου δημόσιου τομέα.

Σύμφωνα με τον κ. Ζερβό, το 2011 οι οφειλές του δημοσίου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα ξεπερνούν τα 180 εκατ. ευρώ, ενώ μόνο το στενό δημόσιο οφείλει 82 εκατ. από τα οποία τα 52 εκατ. είναι για την ηλεκτροδότηση των φαναριών της Αττικής

Ο κ. Ζερβός τόνισε ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες έχουν σταματήσει να πληρώνουν για τα φανάρια από το 1998 και μέχρι στιγμής έχουν γίνει 44 αγωγές κατά του δημοσίου και κερδήθηκαν οι 32.

Επενδύσεις

Υπό τις παρούσες συνθήκες μειωμένης ρευστότητας, η διοίκηση της ΔΕΗ, εφόσον δεν βελτιωθεί η κατάσταση, είναι υποχρεωμένη να μειώσει το επενδυτικό της πρόγραμμα κυρίως για νέες μονάδες παραγωγής και λιγότερο στα ορυχεία και στα δίκτυα.

Ειδικά για τη μεγάλη επένδυση της μονάδας 660 MW Πτολεμαΐδα 5, προϋπολογισμού 1,4 δισ. ευρώ, ο κ. Ζερβός είπε ότι γίνεται διαπραγμάτευση με τον Οργανισμό Εγγυήσεων Εξαγωγικού Εμπορίου της Γερμανίας και τη γερμανική ΕΤΒΑ για χρηματοδότηση κατά 50% της επένδυσης.

Για όλα αυτά αναμένεται να υπάρχουν ενδείξεις σε έναν μήνα περίπου.

Τέλος, για την ανακοίνωση του ΥΠΕΚΑ, σύμφωνα μες την οποία η ΔΕΗ θα πρέπει να καταργήσει τα φθηνά τιμολόγια υπέρ των εργαζομένων, ο επικεφαλής της ΔΕΗ τόνισε ότι είναι δύσκολο να περάσει στο πλαίσιο μιας διαπραγμάτευσης με τη ΓΕΝΟΠ, άρα θα πρέπει να χρειαστεί νομοθετική ρύθμιση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v