Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εθνική: "Φεύγει" από το "πακέτο στήριξης"

Την έξοδο της ΕΤΕ από το πρόγραμμα στήριξης σηματοδοτεί η σύγκληση Γ.Σ. στις 26/11/2010 για εξαγορά των προνομιούχων μετοχών που κατέχει το Δημόσιο, ύψους 350 εκατ. ευρώ. Οι πρώτες προβλέψεις για μέρισμα.

Εθνική: Φεύγει από το πακέτο στήριξης
Στις 26 Νοεμβρίου 2010 θα πραγματοποιηθεί η έκτακτη γενική συνέλευση της Εθνικής Τράπεζας για την εξαγορά των προνομιούχων μετοχών ελληνικού δημοσίου και την εκλογή πρόσθετων μελών Δ.Σ., σύμφωνα με ανακοίνωση της τράπεζας.

Ειδικότερα, όπως δήλωσε χθες στο Reuters ο κ. Κ. Καλίτσης, εκπρόσωπος της τράπεζας, θα ζητηθεί η έγκριση για την επαναγορά των προνομιούχων μετοχών αξίας 350 εκατ. ευρώ.

Η απόφαση αυτή -όπως σχολιάζουν έγκυροι παρατηρητές- ανοίγει τον δρόμο στη διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας να ανταποκριθεί με "λυμένα τα χέρια" στις προκλήσεις του κλάδου εντός και εκτός της χώρας, αλλά και να κάνει... άνοιγμα προς τους επενδυτές με τη διανομή μερίσματος.

Η απόφαση για έξοδο από το "πακέτο στήριξης" έχει τη σύμφωνη γνώμη του Δημοσίου, αλλά και της ΤτΕ,
και -όπως σχολιάζουν παρατηρητές της αγοράς- "σπάει" προηγούμενη απόφαση που όριζε πως όλες μαζί οι ελληνικές τράπεζες θα αποχωρήσουν από το "πακέτο".


Ανοίγει ο δρόμος για το μέρισμα - Τι λένε οι αναλυτές

Τον δρόμο για την επιστροφή στη διανομή μερίσματος ανοίγει η προγραμματισμένη για τις 26 Νοεμβρίου γενική συνέλευση των μετόχων της Εθνικής Τράπεζας με θέμα την εξαγορά των προνομιούχων μετοχών, εκτιμούν οι αναλυτές.

Η Alpha Finance υπολογίζει ότι για το 2010 η Εθνική δεν θα διανείμει μέρισμα, ενώ για το 2011 το μέρισμα, με βάση τις εκτιμήσεις για την κερδοφορία, θα διαμορφωθεί στο 0,17 ευρώ ανά μετοχή.

Η Marfin Analysis εξηγεί ότι το σχέδιο της επιστροφής της κρατικής ενίσχυσης υπήρχε στον αρχικό σχεδιασμό της αύξησης κεφαλαίου και πως για τον λόγο αυτόν δεν θα πρέπει να αποτελεί έκπληξη για τους αναλυτές.

Παρά το αναμενόμενο του πράγματος, όμως, επισημαίνει η χρηματιστηριακή, πρόκειται για θετική εξέλιξη γιατί θα επιτρέψει στην τράπεζα να επανέλθει στα μερίσματα και να σταματήσει να πληρώνει το κουπόνι των προνομιούχων, γεγονός που θα σημάνει ετήσιες οικονομίες 26 εκατ. ευρώ.

"Πρόωρες" τις όποιες συζητήσεις για το μέρισμα χαρακτήρισαν στελέχη της τράπεζας, σύμφωνα με την Proton Bank, η οποία αναφέρει ότι η Εθνική θα μπορούσε να προχωρήσει σε διανομή συμβολικού μερίσματος από τα κέρδη του 2010.

Έχοντας μόλις ολοκληρώσει την αύξηση κεφαλαίου του 1,8 δισ. ευρώ, η ΕΤΕ θα είναι η πρώτη που θα επιστρέψει την κρατική ενίσχυση, αναφέρει η HSBC, ενώ η Euroxx επισημαίνει ότι αυτό είναι το πρώτο και σημαντικότερο βήμα για την επιστροφή στα μερίσματα - γεγονός που θα επιτρέψει στην τράπεζα να ξεκινήσει εκ νέου την καταβολή μερισμάτων και άρα να καταστήσει την Εθνική ελκυστικότερη ως επένδυση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v