Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΤΕ: Ορίζονται οι σύμβουλοι για Finansbank

Την επόμενη εβδομάδα η Εθνική θα ορίσει τους συμβούλους για τη διάθεση του 20% της Finansbank. Με μετοχές τα deals τραπεζών, λέει ο Απ. Ταμβακάκης. Άμεση εξαγορά προνομιούχων, δυνατότητα μερίσματος.

ΕΤΕ: Ορίζονται οι σύμβουλοι για Finansbank
Την επόμενη εβδομάδα η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας θα ορίσει τους συμβούλους για τη διάθεση του 20% της Finansbank με στόχο το χρονικό διάστημα 15 Ιανουαρίου - 15 Φεβρουαρίου 2011 να ολοκληρωθεί το εγχείρημα της ενίσχυσης των κεφαλαίων της κατά 2,8 δισ. ευρώ (1,8 δισ. ευρώ με την αύξηση κεφαλαίου).

"Η διάθεση του ποσοστού της Finansbank θεωρείται ήδη επιτυχημένη καθώς το ενδιαφέρον είναι ιδιαίτερα μεγάλο", τόνισε από την Ουάσιγκτον ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΤΕ, κ. Απόστολος Ταμβακάκης.

Με διπλή κίνηση ενίσχυσης των κεφαλαίων της η Εθνική Τράπεζα θα αποπληρώσει άμεσα τις προνομιούχες μετοχές ύψους 350 εκατ ευρώ που είχε πάρει από το πακέτο των 28 δισ. ευρώ.

Αυτό το επιβεβαίωσε και ο υπουργός Οικονομικών, κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου, ο οποίος τόνισε: "Βλέπουμε θετικά την επιστροφή των κεφαλαίων στο Δημόσιο από την Εθνική Τράπεζα εφόσον μπορεί να λειτουργεί -μετά την αύξηση- αυτόνομα". Σημειώνεται ότι ο υπουργός έχει δώσει το πράσινο φως και αναμένεται η σχετική έγκριση και από την ΤτΕ. Έτσι η Εθνική Τράπεζα θα μπορέσει να διανείμει και μέρισμα στους μετόχους της.

Συγχωνεύσεις

"Οι συγχωνεύσεις μπορούν να γίνουν με ανταλλαγή μετοχών και όχι με μετρητά", τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΤΕ και υπογράμμισε: "Με την αύξηση κεφαλαίου η Εθνική Τράπεζα αποκτά τη δυνατότητα του σταδιακού -ζητούμενο για όλες τις τράπεζες- απεγκλωβισμού από τη μοναδική πηγή δανεισμού, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Μετά το επιτυχημένο εγχείρημα, θα μπορέσουμε να βγούμε στις αγορές, όταν οι ξένες τράπεζες θα αρχίσουν να δανείζουν τις ελληνικές, ανεξάρτητα από το ελληνικό δημόσιο".

Σήμερα η Εθνική Τράπεζα έχει τοποθετήσει εγγυήσεις (collateral) στην ΕΚΤ ύψους 22 δισ. ευρώ και συνολικά στο τραπεζικό σύστημα 132 δισ. ευρώ. Ο όμιλος της ΕΤΕ έχει δυνατότητα για 7 - 8 δισ. ευρώ επιπλέον collateral, 15 δισ. ευρώ οι υπόλοιπες τράπεζες και 10 δισ. ευρώ το ΤΠΔ και το Τ.Τ.

Υπέρ της ανασυγκρότησης του τραπεζικού κλάδου τάχθηκε και ο υπουργός Οικονομικών. "Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα πρέπει να ανασυγκροτηθεί εν όψει της νέας πραγματικότητας που διαμορφώνεται. Τόσο καιρό εξυπηρετείται από την ΕΚΤ και τα πακέτα στήριξης", είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου και τόνισε: "Η κυβέρνηση τάσσεται υπέρ του δημόσιου πυλώνα, ο οποίος μπορεί να συγκροτηθεί με διάφορους τρόπους". Όσο για την ΑΤΕ, επανέλαβε τη δέσμευση ότι το Δημόσιο θα τη στηρίξει κεφαλαιακά.

Ερωτηθείς εάν είναι ενήμερος για τις συζητήσεις μεταξύ των τραπεζιτών με στόχο συγχωνεύσεις σημείωσε: "Έχουμε γενική ενημέρωση για κάποιες συζητήσεις που γίνονται. Δεν είναι δουλειά μου να ξέρω τους όρους και τις διαδικασίες. Δεν θέλουμε να προδικάσουμε τις εξελίξεις. Το τραπεζικό σύστημα είναι κατά κύριο λόγο ιδιωτικό και θα παραμείνει ιδιωτικό".
Είπε επίσης ότι το Δημόσιο θα ασκήσει πλήρως τα δικαιώματά του στην αύξηση της ΕΤΕ είτε άμεσα είτε έμμεσα.


Προβόπουλος

"Η κατάσταση είναι βελτιούμενη, ο δρόμος όμως είναι μακρύς. Δεν πρέπει να εφησυχάζουμε", τόνισε ο διοικητής της ΤτΕ, κ. Γιώργος Προβόπουλος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v