Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εθνική Τράπεζα: Τι θα γίνει με τα δικαιώματα

Πώς διαμορφώνεται η προσφορά και η ζήτηση. Οι αναγκαστικές αγορές από τους σορταρισμένους, οι πωλήσεις δικαιωμάτων από τους κατόχους ADRs και τα περιθώρια αρμπιτράζ. Καταλύτης για ΧΑ η συμπεριφορά της ΕΤΕ.

Εθνική Τράπεζα: Τι θα γίνει με τα δικαιώματα
Σε παρτίδα για γερά νεύρα και μεγάλα πορτοφόλια αναμένεται από χρηματιστές να εξελιχθεί η διαπραγμάτευση, από σήμερα, των δικαιωμάτων της Εθνικής Τράπεζας καθώς από τη μια θα υπάρξει αναγκαστική ζήτηση από όσους έχουν δανειστεί και έχουν πουλήσει μετοχές και από την άλλη η προσφορά των κατόχων ADRs.

Όσοι έχουν δανειστεί και έχουν πουλήσει μετοχές της Εθνικής θα πρέπει να βγουν και να αγοράσουν δικαιώματα της Εθνικής προκειμένου να τα επιστρέψουν σε αυτούς από τους οποίους δανείστηκαν τις μετοχές. Ταυτόχρονα, όσοι έχουν δανειστεί μετοχές της Εθνικής, δεν τις έχουν όμως σορτάρει, πρέπει να επιστρέψουν το δικαίωμα στους κατόχους των μετοχών.

Βάσει των στοιχείων της ΕΤΕΣΕΠ, μέχρι και το πρωί της Παρασκευής οι επενδυτές είχαν δανειστεί λίγο περισσότερες από 7,5 εκατομμύρια μετοχές Εθνικής, ενώ στη συνεδρίαση της Παρασκευής δανείστηκαν επιπλέον 1.291.300 μετοχές, επαναγόρασαν 500.000 μετοχές και άνοιξαν νέες θέσεις πώλησης που αντιστοιχούσαν σε 333.814 μετοχές. 

Εξ αυτών, βάσει πάντα των στοιχείων της ΕΤΕΣΕΠ, από την 1η Σεπτεμβρίου έως την 24η Σεπτεμβρίου, 6.622.000 μετοχές έχουν χρησιμοποιηθεί για ανοιχτές θέσεις πώλησης. Επομένως, θα πρέπει να επαναγοραστούν 6.844.000 δικαιώματα μετοχών της Εθνικής και να αποδοθούν στους κατόχους των μετοχών.

Αντίθετα, δεν είναι γνωστές οι short θέσεις που έχουν ανοίξει με δανεισμό τίτλων, μέσω διμερών εξωχρηματιστηριακών συμβάσεων, και κυρίως ποιοι όροι τους διέπουν. Σύμφωνα με εκτιμήσεις χρηματιστών, τουλάχιστον 10 εκατομμύρια δικαιώματα της Εθνικής θα πρέπει να επαναγοραστούν για να αποδοθούν στους κατόχους των μετοχών.

Παραδοσιακά, οι "αναγκαστικές" αγορές δικαιωμάτων για απόδοση στους κατόχους των μετοχών διενεργούνται τις πρώτες ημέρες διαπραγμάτευσης των δικαιωμάτων και ως εκ τούτου η αγορά αναμένει αυξημένη ζήτηση σήμερα και αύριο. Αυτή η ζήτηση εκτιμάται ότι θα αντισταθμίσει το μεγαλύτερο μέρος της επίσης αυξημένης προσφοράς από όσους δεν θέλουν να ασκήσουν το σύνολο ή μέρος των δικαιωμάτων τους.

Τι συμβαίνει με τα ADRs

Όπως είναι γνωστό, οι κάτοχοι αποθετηρίων εγγράφων (ADRs) της Εθνικής δεν έχουν δικαίωμα εγγραφής στην αύξηση. Η Bank of New York Mellon, η οποία ενεργεί ως θεματοφύλακας των ADRs που αντιστοιχούν στο 5,2% του μετοχικού κεφαλαίου της Εθνικής, θα πουλήσει τα δικαιώματα των αποθετηρίων.

Επομένως, θα βγουν προς πώληση 31,5 εκατομμύρια δικαιώματα (5 ADRs ισούνται με 1 μετοχή) της αύξησης και άλλα τόσα του μετατρέψιμου ομολογιακού. Οι κάτοχοι των εν λόγω δικαιωμάτων μπορούν εν συνεχεία να αγοράσουν δικαιώματα από το Χ.Α. και να συμμετάσχουν στην αύξηση.

Έμπειροι χρηματιστές εκτιμούν ότι, αν δεν υπάρξει καθοριστική εξέλιξη που να διαμορφώσει συνολική τάση στο Χ.Α., η τιμή των δικαιωμάτων της Εθνικής λόγω των "αναγκαστικών" αγορών και του αρμπιτράζ θα υποχωρήσει οριακά τις πρώτες ημέρες της διαπραγμάτευσης.
 
Καταλύτης για την αγορά η διατήρηση της ΕΤΕ πάνω από τα 7,50 ευρώ.

Το βραχυπρόθεσμο στοίχημα της αγοράς είναι η διατήρηση των 720 - 730 μονάδων του 20άρη και κλειδί γι' αυτό αποτελεί η πορεία της μετοχής της ΕΤΕ και ειδικότερα, σύμφωνα με χρηματιστές, η διατήρησή της πάνω από τη στήριξη των 7,50 ευρώ.

Δεν είναι τυχαίο ότι από την ημέρα της αποκοπής του δικαιώματος προτίμησης η μετοχή μόνο ενδοσυνεδριακά δίνει τιμές κάτω των 8 ευρώ και κλείνει τις συνεδριάσεις πάνω από αυτά τα επίπεδα.

Στη συνεδρίαση της περασμένης Τετάρτης η μετοχή της Εθνικής έκανε μόνο μία πράξη, στο άνοιγμα, στα 7,84 ευρώ, για να βγει αμέσως μετά αγορά 30 χιλιάδων τίτλων στα 8,30 ευρώ και να υπάρξει δημοπρασία, ενώ την Πέμπτη έδωσε τιμές έως τα 7,92 ευρώ, για γυρίσει στο κλείσιμο στα 8,05 ευρώ και την Παρασκευή έως τα 7,82 ευρώ, για να κλείσει στα 8 ευρώ.

Αν η ΕΤΕ κρατήσει τα 7,50 ευρώ, τότε απομακρύνεται, σύμφωνα με χρηματιστές, το ενδεχόμενο να κινηθεί το Χ.Α. προς το προηγούμενο χαμηλό και το πιθανότερο είναι να δώσει σχηματισμό V με χαμηλό στην περιοχή των 680 μονάδων του FTSE-20.


* Σημειώνεται ότι τα δικαιώματα της Εθνικής εισήχθησαν σε διαπραγμάτευση σήμερα, Δευτέρα, με τιμή εκκίνησης στα 0,56 ευρώ για το δικαίωμα στην ΑΜΚ και στα 1,05 ευρώ για το δικαίωμα του μετατρέψιμου ομολογιακού. Η περίοδος άσκησης των δικαιωμάτων ορίζεται από 27/9 έως και 11/10 ενώ τα δικαιώματα θα είναι διαπραγματεύσιμα στην αγορά έως και τις 5/10.


ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v