Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σκοτεινό μέλλον για τη Ridenco

Σκοτεινά σημεία για το μέλλον του ομίλου Ridenco αφήνει η χθεσινή ανακοίνωση της διοίκησης για την αίτηση υπαγωγής της θυγατρικής του, Ridenco Commercial, στο άρθρο 99, με αφορμή μάλιστα ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τράπεζες.

Σκοτεινό μέλλον για τη Ridenco
Σκοτεινά σημεία για το μέλλον του ομίλου Ridenco αφήνει η χθεσινή ανακοίνωση της διοίκησης του ομίλου για την αίτηση υπαγωγής της θυγατρικής του, Ridenco Commercial, στο άρθρο 99, με αφορμή μάλιστα ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τράπεζες.

Ο όμιλος, που εδώ και αρκετό διάστημα αντιμετωπίζει προβλήματα τόσο στην εγχώρια όσο και στη διεθνή αγορά, όπου δραστηριοποιείται μέσω του δικτύου καταστημάτων του και των φιρμών Nautica, Timberland και La Martina, ανακοίνωσε πως η θυγατρική του κατέφυγε σ’ αυτήν τη λύση έπειτα από την αδυναμία αναχρηματοδότησης ληξιπρόθεσμων οφειλών προς δύο πιστωτικά ιδρύματα, εκ των οποίων το ένα μάλιστα είχε υποβάλει αίτηση ασφαλιστικών μέτρων εις βάρος της ακίνητης περιουσίας της θυγατρικής και της Ridenco.

Με την τοποθέτηση αυτή, ο όμιλος ουσιαστικά περιγράφει την άρνηση των τραπεζών να συνεχίσουν τη στήριξη προς τη δραστηριότητά του και εγείρει θέμα και για την εξυπηρέτηση των υπόλοιπων υποχρεώσεών του, τις οποίες η διοίκηση του ομίλου ισχυρίζεται ότι ικανοποιεί κανονικά έως σήμερα.

Σημειώνεται ότι η Ridenco Commercial ασκεί το σύνολο της χονδρεμπορικής δραστηριότητας του ομίλου στην Ελλάδα και στην Τουρκία, καθώς από την αρχή του 2009 είχαν ολοκληρωθεί η απόσχιση του εμπορικού κλάδου από τη μητρική Ridenco και η απορρόφησή του από την εν λόγω θυγατρική.

Αν και το euro2day επικοινώνησε με τη διοίκηση της εισηγμένης, εκείνη δεν ανταποκρίθηκε προκειμένου να διαπιστωθεί τι ύψους οφειλές είναι μη εξυπηρετούμενες.

Σύμφωνα πάντως με τις αναλυτικές καταστάσεις για το α΄ εξάμηνο του 2010, η διοίκηση της εταιρίας ήταν σε διαπραγμάτευση με τράπεζες για την αναχρηματοδότηση δανείου 1,5 εκατ. ευρώ που έληξε στις 22-06-2010 και αφορούσε σε τριετές ομολογιακό εκδόσεως της Commercial. Σημειώνεται, ωστόσο, ότι μόλις τον Μάρτιο ο όμιλος σύναψε νέο ομολογιακό δάνειο ύψους 1,950 εκατ. ευρώ με εγγύηση της μητρικής, το οποίο καλύφθηκε από τη θυγατρική Commercial.

Πέρα από την εξέλιξη των οφειλών της εισηγμένης (για τις οποίες ο όμιλος εκτιμά ότι θα ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με τις πιστώτριες τράπεζες μόλις ολοκληρώσει σχέδιο αναδιοργάνωσής του, το οποίο επεξεργάζεται η Deloitte), τίθεται θέμα υποστήριξης του πελατολογίου του ομίλου αλλά και των βασικών προμηθευτών του, που είναι μεγάλοι οίκοι του εξωτερικού.

Σύμφωνα με αναφορά της διοίκησης στις εξαμηνιαίες αναλυτικές καταστάσεις, ο όμιλος κατάφερε να ανανεώσει τη σύμβαση αντιπροσώπευσης του οίκου Timberland για Ελλάδα, Κύπρο και Ρουμανία έως το 2014, με option επέκτασης έως το 2017, ωστόσο έως το τέλος Ιουνίου παρέμενε ανοιχτή η διαπραγμάτευση με τον οίκο Nautica για την ανανέωση της μεταξύ τους σύμβασης.

Σημειώνεται, επίσης, ότι την ανανεωμένη σύμβαση με την Timberland φέρει άλλη θυγατρική του ομίλου, η εισηγμένη κυπριακή (με δραστηριότητα κυρίως στη Ρουμανία) Woodland Designs.

Τέλος, υπενθυμίζεται ότι τα μεγέθη του ομίλου υπέστησαν δραματική επιδείνωση στο α΄ εξάμηνο του 2010, καθώς εμφανίζει πλέον ζημίες τόσο από τη δραστηριότητα στις διεθνείς αγορές όσο και από την εγχώρια αγορά. Στο α΄ εξάμηνο οι λειτουργικές ζημίες ανήλθαν στα 4,4 εκατ. ευρώ έναντι ζημιών 1,6 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2009. Συνολικά στο α΄ εξάμηνο, οι ζημίες της Ridenco ανήλθαν στα 4,6 εκατ. ευρώ από 3,29 εκατ. ευρώ πέρυσι.

Ειδικότερα, ο όμιλος στην Ελλάδα έχει υποστεί ζημίες 2,9 εκατ. ευρώ και σε άλλες αγορές της Ευρωπαϊκής Ένωσης ζημίες 954 χιλ., με αποτέλεσμα το συνολικό ποσό για τον όμιλο να διαμορφωθεί στα 4,6 εκατ. ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v