Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Telecoms: Θρυαλλίδα συγκέντρωσης η Wind

Το ενδιαφέρον από Forthnet, το "φλερτ" HoL-Sistema και οι συζητήσεις ομάδας ομολογιούχων της Wind με εταιρία σταθερής τηλεφωνίας. Γιατί η συγχώνευση με εναλλακτικό πάροχο αποτελεί κλειδί για τη νέα Wind.

Telecoms: Θρυαλλίδα συγκέντρωσης η Wind
Θρυαλλίδα ενός νέου γύρου συγκέντρωσης της αγοράς σταθερής τηλεφωνίας ενδέχεται να αποτελέσει η νέα διαδικασία αναδιάρθρωσης χρεών της Wind, καθώς το σύνολο σχεδόν των μεγάλων εναλλακτικών παρόχων συζητά τη συμμετοχή του στα υπό συγκρότηση σχήματα διεκδίκησης της Wind.

Στόχος όλων η δημιουργία ενός μεγαλύτερου σχήματος σε κινητή και σταθερή τηλεφωνία, που χάρη στις οικονομίες κλίμακας και τις συνέργιες που μπορούν να αναπτυχθούν να εμφανίζει ετήσια EBITDA υψηλότερα των 230 εκατ. ευρώ. Απαραίτητη βέβαια προϋπόθεση είναι να υπάρξει, με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο, haircut των δανείων της Wind κατά τουλάχιστον 50%.

Οκτώ μόλις μήνες μετά την πρώτη αναδιάρθρωση χρεών της, με την εξαγορά των subordinated ομολόγων από τον κ. Σαουίρις, η Wind ξαναβρέθηκε στα…χέρια των δανειστών της λόγω της κάθετης πτώσης στην κερδοφορία της.

Τα προσαρμοσμένα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) της εταιρίας υποχώρησαν στο α΄ τρίμηνο της χρήσης κατά 33% στα 49,4 εκατ. ευρώ, με αποτέλεσμα να είναι αδύνατον να εξυπηρετηθούν τα δάνεια ύψους 1,8 δισ. ευρώ.

Υπό την αδήριτη πίεση της αδυναμίας εξυπηρέτησης του δανεισμού, η μητρική της Wind κατέληξε σε συμφωνία με τους πιστωτές Ανώτατης Ανακυκλούμενης Δανειακής Σύμβασης (RCF) να ξεκινήσει νέα διαδικασία αναδιάρθρωσης χρέους.

Με ημερομηνία-ορόσημο τη 14η Οκτωβρίου, όπου βάσει του χρονοδιαγράμματος προβλέπεται να έχει ολοκληρωθεί κάθε διαδικασία, η Wind έχει ήδη δώσει εντολή στη Morgan Stanley, η οποία εκτελεί χρέη συμβούλου της εταιρίας κινητής τηλεφωνίας, να ανοίξει data room για τους ενδιαφερόμενους στρατηγικούς επενδυτές.

Στόχος μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου να έχουν κατατεθεί δεσμευτικές προσφορές από όσους ενδιαφέρονται να εισέλθουν στο μετοχικό κεφάλαιο της Wind κατόπιν συμφωνίας αναδιάρθρωσης του χρέους της με τους πιστωτές της.

Οι ενδιαφερόμενοι για εξαγορά των δανείων της Wind

Πρώτος ενδιαφερόμενος για να (επαν)αγοράσει την εταιρία είναι ο Αιγύπτιος επιχειρηματίας κ. Ν. Σαουίρις, ο οποίος ήταν και ο "νικητής" της προηγούμενης διαδικασίας αναδιάρθρωσης χρέους, αποκτώντας δάνεια ύψους 1,2 δισ. ευρώ σε "βαθύ" discount της τάξεως του 85%.

Ο κ. Σαουίρις κινείται ενεργά για τη διαμόρφωση ενός νέου σχήματος που θα καταθέσει προσφορά εξαγοράς των senior και junior ομολόγων της Wind, ονομαστικής αξίας 1,8 δισ. ευρώ, με discount που σύμφωνα με πληροφορίες θα είναι τουλάχιστον 60%. Βάσει πηγών, έχει πλησιάσει ήδη δύο εταιρίες σταθερής τηλεφωνίας, χωρίς προς το παρόν να υπάρξει συμφωνία.

Αρχικό ενδιαφέρον στο στάδιο της διερεύνησης των προσφορών επέδειξε, με βάση τραπεζικές πηγές, και η Forthnet, η οποία είχε ενδιαφερθεί για τη Wind και στην προηγούμενη αναδιάρθρωση χρέους.

Τέλος, κινητικότητα παρατηρείται και στη Hellas On Line, κορυφαίο διοικητικό στέλεχος της οποίας διενήργησε, όπως αποκαλύπτει ο Χαμαιλέων, ταξίδι-αστραπή στη Ρωσία για συζητήσεις με τη Sistema. Συζητήσεις που σύμφωνα με την αγορά άπτονται τόσο της ανάγκης για κεφαλαιακή ενίσχυση της HoL όσο και των ευκαιριών για συγκέντρωση που παρέχει η αναδιάρθρωση χρεών της Wind στην ελληνική αγορά.

Τόσο η πλευρά Σαουίρις όσο και οι άλλοι ενδιαφερόμενοι βρίσκονται σε επαφές με private equity funds. Το γεγονός πάντως ότι το APAX, το TPG και η Blackstone, που είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον για τη Wind στην προηγούμενη αναδιάρθρωση χρέους, δεν υπέβαλαν τελικά δεσμευτική προσφορά δείχνει ότι δύσκολα θα συμμετάσχουν ενεργά σε ένα σχήμα διεκδίκησης αν οι ομολογιούχοι της Wind δεν αποδεχθούν απομείωση των απαιτήσεών τους κατά 60% - 70%, ώστε ο δανεισμός της να μειωθεί κάτω από 700 εκατ. ευρώ. "Με ετήσιο προϋπολογιζόμενο EBITDA 200 εκατ. ευρώ, η Wind δεν μπορεί να εξυπηρετήσει δάνεια άνω των 700 εκατ. ευρώ", εκτιμούν τραπεζικά στελέχη.

Και προσφορά από ομολογιούχους σε συνεργασία με εναλλακτικό πάροχο

Την ίδια στιγμή, αυξημένη κινητικότητα παρατηρείται και μεταξύ των μεγάλων ομολογιούχων της Wind. Σύμφωνα με πληροφορίες, τέσσερα - πέντε χαρτοφυλάκια που συγκεντρώνουν αθροιστικά περί το 50% των ομολογιών της εταιρίας κινητής τηλεφωνίας έχουν συμφωνήσει να κινήσουν διαδικασία μετοχοποίησης χρεών.

Οι ίδιοι θα εισφέρουν τα δάνεια της Wind σε εταιρία ειδικού σκοπού, η οποία θα συσταθεί για να υποβάλει προσφορά εξαγοράς των δανείων των υπόλοιπων ομολογιούχων. Στόχος να μεταβληθούν από πιστωτές του ομίλου κινητής και σταθερής τηλεφωνίας σε μετόχους και να αποφύγουν το άμεσο "κούρεμα" των απαιτήσεών τους κατά 60% - 70%.

Για τον λόγο αυτόν βρίσκονται σε διερευνητικές συζητήσεις με εγχώριες εταιρίες σταθερής τηλεφωνίας, οι μέτοχοι των οποίων ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στο σχήμα διεκδίκησης της Wind. Στόχος είναι να αναστραφεί η ζημιογόνος πορεία του κλάδου σταθερής τηλεφωνίας της Wind (Tellas) μέσω της συγχώνευσής της με άλλη εταιρία του κλάδου και να αναπτυχθούν οικονομίες κλίμακας και συνέργιες που θα δώσουν τις προϋποθέσεις, σε δεύτερο χρόνο, το νέο σχήμα να μεταπωληθεί σε καλύτερες αποτιμήσεις.

Ταυτόχρονα, η συνεργασία με εταιρία σταθερής τηλεφωνίας θα εξασφαλίσει για την ομάδα των ομολογιούχων το απαραίτητο management για να τρέξει το νέο σχήμα, καθώς στο υφιστάμενο "χρεώνονται" σοβαρά λάθη στην τακτική που ακολούθησε μετά την πρώτη αναδιάρθρωση του χρέους του ομίλου.

Τη μοναδική προϋπόθεση που θέτουν οι ομολογιούχοι στους Έλληνες συνομιλητές τους είναι να μην επιβαρυνθεί περαιτέρω με δάνεια η Wind. Αυτό σημαίνει ότι επιδιώκουν να συμπράξουν με εταιρία σταθερής τηλεφωνίας, η οποία δεν βαρύνεται από υψηλό δανεισμό και οι μέτοχοί τους μπορούν να συμβάλουν με ένα ποσό στα μετρητά της τάξης των 100 - 150 εκατ. ευρώ που θα χρειασθεί η εταιρία ειδικού σκοπού για να καταθέσει προσφορά.

Τέτοια περίπτωση στην εγχώρια αγορά είναι η On Telecoms, η οποία, σύμφωνα με αναλυτές, διαθέτει τη χαμηλότερη βάση κόστους από τις εταιρίες του κλάδου και τον χαμηλότερο δανεισμό.

Η ομάδα των ομολογιούχων επιδιώκει ο δανεισμός της Wind να μειωθεί κάτω από τα 900 εκατ. ευρώ, ώστε με EBITDA άνω των 200 εκατ. ευρώ και τις συνέργιες που θα προκύψουν στη σταθερή τηλεφωνία να μπορεί να εξυπηρετηθεί και σταδιακά να δημιουργηθούν προϋποθέσεις ελεύθερων ταμειακών ροών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v