Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όμιλος Folli Follie: Τρία σε... ένα

Το timing της συγχώνευσης Folli Follie - KAE - Elmec. Γιατί επιλέχθηκε η ΚΑΕ ως απορροφώσα. «Χαιρετίζουν» οι τράπεζες, τι προτείνουν για -περαιτέρω- ενίσχυση ρευστότητας και μείωση δανεισμού. Υπέρ και οι αναλυτές.

Όμιλος Folli Follie: Τρία σε... ένα
Στην προφανή λύση της συγχώνευσης των τριών βασικών πυλώνων του ομίλου Folli Follie σε μία εταιρία κατέληξε η διοίκησή της έπειτα από μια διαδικασία μακρών διερευνήσεων με στόχο την επίτευξη αποδοτικότερου λειτουργικού σχήματος.

Χρειάστηκε να περάσουν 5 χρόνια από την εξαγορά του ποσοστού της Γερμανός στην ΚΑΕ και 2,5 χρόνια από την απόκτηση του ελέγχου της Elmec για να αποφασίσει ο όμιλος να προχωρήσει στη συγχώνευση των Folli Follie, KAE και Εlmec Sport. Κίνηση που ουσιαστικά είχε προαναγγελθεί στην τελευταία τηλεδιάσκεψη της διοίκησης του ομίλου με τους αναλυτές.

Το timing της συγχώνευσης άπτεται, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, των επιπτώσεων της δημοσιονομικής κρίσης που ταλανίζει την ελληνική οικονομία, στερώντας πολύτιμη ρευστότητα από τις τράπεζες και διατηρώντας ακριβό το κόστος χρήματος.

Επιπτώσεις που υφίσταται και ο όμιλος της οικογένειας Κουτσολιούτσου παρά τα αμυντικά χαρακτηριστικά του (εξωστρεφής η F-F, αφορολόγητα η ΚΑΕ) απέναντι στην ύφεση της ελληνικής οικονομίας. Τους τελευταίους μήνες ο όμιλος διερεύνησε την πιθανότητα σύναψης δανεισμού από ξένες τράπεζες για να αναχρηματοδοτήσει δάνεια ύψους 292 εκατ. ευρώ που λήγουν σε μερικές ημέρες, ενώ ένα μικρότερο ποσό λήγει τον προσεχή Δεκέμβριο.

Η προσπάθεια, με την αρωγή αμερικανικής τράπεζας, απέβη άκαρπη και όπως προανήγγειλε ο κ. Τζ. Κουτσολιούτσος ο όμιλος θα αναχρηματοδοτήσει δάνεια με αυξημένο κόστος κατά 3% - 4%. Η παραπάνω κατάσταση αποτέλεσε, ως φαίνεται, τον καταλύτη επίσπευσης των αποφάσεων αναδιάρθρωσης.

Η συγχώνευση εκτιμάται ότι θα επιφέρει οικονομίες κλίμακας, θα υποβοηθήσει την ανάπτυξη συνεργιών και θα επιτρέψει στον όμιλο να ενισχύσει τις ταμειακές ροές του μειώνοντας και τον καθαρό δανεισμό του. Σύμφωνα, δε, με πληροφορίες, αποτελεί την πρώτη κίνηση και θα ακολουθήσει δέσμη ενεργειών περαιτέρω αναδιάρθρωσης με στόχο την ενίσχυση της ρευστότητας του ομίλου.

Κλειδί η διαφύλαξη της άδειας αφορολογήτων

Στο καθαρά τεχνικό μέρος η απόφαση να είναι η Καταστήματα Αφορολογήτων Ειδών η απορροφώσα εταιρία επιλέχθηκε προκειμένου να μην υπάρξει το παραμικρό νομικό κώλυμα, το οποίο θα μπορούσε να διακυβεύσει την άδεια εκμετάλλευσης των αφορολογήτων, που διαθέτει η εταιρία έως το 2049.

Παρότι οι αποτιμήσεις που αναφέρονται στη χθεσινή ανακοίνωση είναι ενδεικτικές, σύμφωνα με πληροφορίες πλησιάζουν στις οριστικές, οι οποίες, πάντως, θα προκύψουν μετά τη διενέργεια μελέτης αποτίμησης από τις Alpha Bank και Εμπορική καθώς και από μία ακόμη εταιρία που θα ορίσει η ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ως κάτοχος του 20% της ΚΑΕ.

Τραπεζικά στελέχη με τα οποία επικοινώνησε χθες το Euro2day «χαιρετίζουν» την απόφαση συγχώνευσης σημειώνοντας ότι πρόκειται για ένα βήμα λειτουργικού εξορθολογισμού, απλούστερης δομής και ενιαίας χρηματιστηριακής αποτύπωσης.

«Η τρία σε ένα συγχώνευση θα μειώσει τα κόστη, θα απλουστεύσει την εικόνα του ομίλου και κυρίως θα αναδείξει τα διασπώμενα σήμερα αμυντικά του πλεονεκτήματα», αναφέρει τραπεζικό στέλεχος που παρακολουθεί στενά τον όμιλο. Ο ίδιος σημειώνει ότι το παραπάνω πλεονέκτημα θα βαρύνει και στις τελικές αποφάσεις των ισχυρών εκ των μετόχων μειοψηφίας.

Τι συνιστούν για ακίνητα και Links οι τράπεζες

Οι πιστώτριες, δε, τράπεζες του ομίλου έχουν προτείνει στον γύρο των διερευνήσεων που υπήρξε εδώ και μερικούς μήνες και επιπλέον παρεμβάσεις, ώστε να βελτιωθούν η ρευστότητα και η κεφαλαιακή επάρκεια του ομίλου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, εισηγούνται την εισαγωγή της θυγατρικής των ΚΑΕ, Links of London, στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ, κίνηση την οποία στο παρελθόν είχε αναφέρει ως πιθανή και ο αντιπρόεδρος του ομίλου κ. Δημήτρης Κουτσολιούτσος. Αντίστοιχο ενδεχόμενο για πιθανή παράλληλη εισαγωγή του ομίλου σε ξένο χρηματιστήριο έχει θέσει προσφάτως και ο πρόεδρος του ομίλου κ. Τζώρτζης Κουτσολιούτσος.

Επιπλέον, οι τράπεζες φέρονται να υποδεικνύουν την ανάγκη πώλησης παγίων στοιχείων που διαθέτουν οι εταιρίες του ομίλου, όπως το ακίνητο του ΜΙΝΙΟΝ, το οικόπεδο στον Άγιο Στέφανο (όμορο με τις εγκαταστάσεις του ομίλου το οποίο αγοράστηκε από τη Νίκας), αλλά και άλλα μικρότερα ακίνητα που κατέχει η Elmec Sport.

Tέλος, συνιστάται η πώληση δραστηριοτήτων που δεν ανήκουν στους βασικούς πυλώνες δραστηριότητας του ομίλου.

--- Υπέρ της συγχώνευσης οι αναλυτές

Υπέρ της απλοποίησης της δομής του ομίλου της Folli Follie τάσσονται οι αναλυτές σχολιάζοντας την εξαγγελθείσα συγχώνευση των τριών μερών της εταιρίας. Οι χρηματιστηριακές επισημαίνουν ότι η εξέλιξη θα ενισχύσει τις συνέργιες και τον ισολογισμό.

Τα οφέλη της απλοποίησης της δομής του ομίλου και της βελτίωσης των συνθηκών εταιρικής διακυβέρνησης εντοπίζει μεταξύ άλλων η HSBC στην κίνηση του ομίλου. Περαιτέρω, επισημαίνει, θα μπορούσε να επιτευχθεί οικονομία και περικοπή κόστους, ενώ θα μπορούσαν να ξεκλειδώσουν «λειτουργικές συνέργιες».

Ωστόσο, τονίζει η HSBC, η συγχώνευση ούτε μειώνει την έκθεση στις καταναλωτικές τάσεις που αποφέρουν περίπου τις μισές από τις πωλήσεις του ομίλου, ούτε επιλύουν τα προβλήματα της μόχλευσης. Στην αναφορά της η HSBC τονίζει ακόμη το σημαντικό επίπεδο χρέους της εταιρίας και εκτιμά ότι η κίνηση υπαγορεύθηκε μετά τις συζητήσεις που είχε πρόσφατα η διοίκηση του ομίλου με τραπεζίτες για την αναχρηματοδότηση του χρέους της.

Η Eurobank Securities από την πλευρά της σημειώνει πως η νέα δομή οπωσδήποτε θα έχει στόχο τη βελτίωση της ορατότητας και της διαφάνειας, όπως επίσης και καλύτερο έλεγχο επί των ταμειακών ροών, ο οποίος όπως αναφέρει η χρηματιστηριακή, παίζει σημαντικό ρόλο.

Παρόμοια άποψη έχει και η Εθνική Χρηματιστηριακή, η οποία στο πρωινό της report αναφέρει μεταξύ άλλων ότι η εξέλιξη θα απλοποιήσει τη δομή του ομίλου, θα ενισχύσει τις λειτουργικές και χρηματοοικονομικές συνέργειες και θα ενισχύσει τον ισολογισμό.

Θετική για τους μετόχους χαρακτηρίζει η Euroxx την τριπλή συγχώνευση, καθώς, όπως τονίζει, θα βελτιώσει την αποτελεσματικότητα της διοίκησης και συνολικά τα θεμελιώδη μεγέθη- αν και επισημαίνει ότι ήταν κάτι που δεν αναμενόταν σε αυτή την κλίμακα.

Τι ειπώθηκε στις Γενικές Συνελεύσεις

«Η τριπλή συγχώνευση αφενός θα ενισχύσει την κατανόηση του ομίλου και την αποτύπωση των μεγεθών του και αφετέρου θα θωρακίσει τη δραστηριότητά μας ενόψει των κρίσιμων ετών που έχουμε μπροστά μας» δήλωσε η διοίκηση του oμίλου της Folli Follie κατά τη διάρκεια των ΓΣ των υπό συγχώνευση εταιριών ΚΑΕ, Elmec, Folli.

Στο πλαίσιο των ΓΣ γνωστοποιήθηκε ότι ήδη υπογράφηκε σχετική σύμβαση αναχρηματοδότησης δανεισμού για την Folli Follie.

Ωστόσο υπογραμμίστηκε πως υπό το πρίσμα της επικείμενης συγχώνευσης η οποία τυπικά αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του προσεχούς εξάμηνου οι σχέσεις του ομίλου με τους πιστωτές του θα επαναδιαπραγματευθεί δεδομένης της νέας εταιρικής μορφής.

Αναφορικά με τα τυπικά των συνελεύσεων Elmec και ΚΑΕ αποφάσισαν τη μη διανομή μερίσματος, ενώ αντιθέτως η Folli Follie θα διανείμει μέρισμα 0,12 ευρώ ανά μετοχή.

Σημειώνεται ότι μετά την παρακράτηση φόρου ποσοστού 10% το καθαρό πληρωτέο μέρισμα ανά μετοχή ανέρχεται σε 0,108019 ευρώ ενώ από την 6η Αυγούστου 2010 οι μετοχές της εταιρείας θα διαπραγματεύονται στο Χρηματιστήριο Αθηνών χωρίς το δικαίωμα είσπραξης μερίσματος.

Επιπλέον η ΚΑΕ αποφάσισε την αγορά ιδίων μετοχών σε ποσοστό 10% και σε εύρος τιμής 3-17 ευρώ για το προσεχές 12μήνο, καθώς και η Fοlli Follie αποφάσισε επαναγορά ιδίων μετοχών ποσοστού 10% σε έυρος τιμής από 5 – 30 ευρώ εντός 12μήνου.

Προοπτικές ανάπτυξης

Πέραν της υλοποίησης της τριπλής συγχώνευσης και παρά την κρίση που μαστίζει την εσωτερική αγορά αλλά και ταλανίζει και τη διεθνή αγορά ο όμιλος εκτιμά πως υπάρχουν μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης για τις δραστηριότητες του ομίλου στο προσεχές διάστημα.

Ειδικότερα η διοίκηση του ομίλου ανάφερε ότι η ΚΑΕ θα μπορούσε να δραστηριοποιηθεί περαιτέρω ενόψει της ιδιωτικοποίησης αερολιμένων.

Η Elmec θα χρησιμοποιήσει τις εμπορικές πλατφόρμες σε Ασία και Ευρώπη και η Folli θα αναπτυχθεί περαιτέρω στην Κίνα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v