Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κέρδη 21 εκατ. για την Εθνική στο α΄ τρίμηνο

Σε €21 εκατ. ανήλθαν τα κέρδη της Εθνικής. Επιβάρυνση 112 εκατ. από έκτακτες φορολογικές υποχρεώσεις. "Ισχυρή η λειτουργική κερδοφορία" δηλώνει ο Απ. Ταμβακάκης. Τι ειπώθηκε στην τηλεδιάσκεψη.

Κέρδη 21 εκατ. για την Εθνική στο α΄ τρίμηνο
Σε 21 εκατ. ευρώ διαμορφώθηκαν τα καθαρά κέρδη του ομίλου της ΕΤΕ το α΄ τρίμηνο του 2010, επιβαρημένα από έκτακτες φορολογικές υποχρεώσεις, ζημίες από το χαρτοφυλάκιο των  ομολόγων του ελληνικού δημοσίου και από συνεχιζόμενες υψηλές προβλέψεις έναντι επισφαλειών.

Συγκεκριμένα, η έκτακτη φορολογική εισφορά για τα κέρδη του 2009 αλλά και η αναδρομική για το 2009 έκτακτη φορολόγηση εσόδων από ομόλογα επιβάρυναν τα  αποτελέσματα του α΄ τριμήνου με 93 εκατ. ευρώ πρόσθετους φόρους, διαμορφώνοντας το συνολικό ύψος των φόρων του 3μήνου σε 112 εκατ. ευρώ. 

Οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις αναλυτών που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters προέβλεπαν ότι τα καθαρά κέρδη της Εθνικής Τράπεζας θα ανέλθουν στα 80 εκατ. ευρώ το α΄ τρίμηνο, καταγράφοντας πτώση 75%.

---Δήλωση κ. Απ. Ταμβακάκη

"Τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου, ενός πολύ δύσκολου έτους για την οικονομία και το πιστωτικό σύστημα της χώρας, επιβεβαιώνουν ότι ο όμιλος της Εθνικής Τράπεζας συνεχίζει να αναπτύσσεται συμβάλλοντας αποφασιστικά στην εθνική προσπάθεια αντιμετώπισης και υπέρβασης της κρίσης.

Ο μηχανισμός στήριξης της ελληνικής οικονομίας, που τέθηκε σε εφαρμογή με τη συνεργασία των Ευρωπαίων εταίρων μας και του ΔΝΤ, αποτελεί τη βάση πάνω στην οποία πρέπει να στηριχτεί η στρατηγική εξόδου της χώρας από την οικονομική κρίση. Η πιστή και επιτυχημένη εφαρμογή των μέτρων που προβλέπει ο μηχανισμός στήριξης θα οδηγήσει σταδιακά στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης, επαναφέροντας την ελληνική οικονομία σε αναπτυξιακή τροχιά.

Τα αποτελέσματα αυτής της προσπάθειας θα φανούν στους προσεχείς μήνες.

Μέσα σε αυτό το περιβάλλον της γενικευμένης αβεβαιότητας, η Εθνική διατηρεί την κεφαλαιακή βάση (Tier I, 11,1%) σε επίπεδα που την κατατάσσουν ανάμεσα στις κορυφαίες ευρωπαϊκές τράπεζες.

Η ρευστότητά της συνεχίζει να ενισχύεται με τη δημιουργία περαιτέρω αποθεμάτων από διαθέσιμα στοιχεία του ενεργητικού της.

Η λειτουργική κερδοφορία του ομίλου, εξαιρουμένων των διαπραγματευτικών κερδών και των έκτακτων φόρων, παραμένει ισχυρή και υποστηρίζεται περαιτέρω από τη συνεισφορά των αυξημένων κερδών στην Τουρκία και στη ΝΑ. Ευρώπη, τα οποία ανήλθαν σε 154 εκατ. ευρώ  το α΄ τρίμηνο του έτους.

Η πρόκληση για το υπόλοιπο της χρήσης εντοπίζεται στη διαχείριση της ποιότητας του δανειακού χαρτοφυλακίου μας στην Ελλάδα, με σταθερή προσήλωση στην υποστήριξη των υγιών επιχειρήσεων και νοικοκυριών καθ' όλη τη διάρκεια της κρίσης. Το ίδιο σημαντική είναι και η αποτελεσματική διαχείριση του κόστους, που θα πρέπει να προσαρμοστεί στην τρέχουσα συγκυρία.

Οι πιέσεις που δέχεται η κερδοφορία του ομίλου στην Ελλάδα εξομαλύνονται από τη διασπορά των δραστηριοτήτων μας στην ευρύτερη περιοχή, επιβεβαιώνοντας την ορθότητα των στρατηγικών επιλογών της τελευταίας δεκαετίας".

---Κύρια στοιχεία των αποτελεσμάτων α΄ τριμήνου

- Καθαρά κέρδη α΄ τριμήνου 2010 στα 21 εκατ. ευρώ. 

- Προ προβλέψεων κέρδη τριμήνου 465 εκατ. ευρώ (?30% σε σχέση με το α΄ τρίμηνο του 2009).
- Οργανικά έσοδα στην Ελλάδα σταθερά σε υψηλά επίπεδα, 755 εκατ. ευρώ (+6% σε σχέση με το α΄ τρίμηνο του 2009).

- Ελλάδα: ζημίες ύψους 133 εκατ. ευρώ, έναντι κερδών 176 εκατ. το α΄ τρίμηνο του 2009.

- Έκτακτοι φόροι στην Ελλάδα ύψους 93 εκατ. ευρώ.  

- Ζημίςς χαρτοφυλακίου ομολόγων στην Ελλάδα ?154 εκατ. ευρώ έναντι +72 εκατ. κέρδη το α΄ τρίμηνο του 2009.

- Finansbank: καθαρά κέρδη α΄ τριμήνου 2010 122 εκατ. ευρώ (+32% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο).

- ΝΑ. Ευρώπη: καθαρά κέρδη τριμήνου 2010 32 εκατ. ευρώ (+76% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο).

- Σταθερό επιτοκιακό αποτέλεσμα 1.035 εκατ. και επιτοκιακό περιθώριο 4,01%.

- Δάνεια προς καταθέσεις του ομίλου 98% και ειδικά στην Ελλάδα 86%.

- Kάλυψη μη εξυπηρετούμενων δανείων από προβλέψεις 63% ύστερα από
αυξημένες προβλέψεις (314 εκατ., +34% σε σχέση με το α΄ τρίμηνο του 2009).

- Υψηλός δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας Tier I 11,1%.

Σε μια περίοδο που χαρακτηρίζεται από ακραίες συνθήκες, η Εθνική Τράπεζα κατάφερε να διατηρήσει θετικό πρόσημο στα αποτελέσματά της και κυρίως να διατηρήσει την υψηλή ρευστότητά της και την ισχυρή κεφαλαιακή της επάρκεια, θωρακίζοντας παράλληλα τον ισολογισμό της με αυξημένες προβλέψεις, οι οποίες ανήλθαν σε 314 εκατ. έναντι 235 εκατ. ευρώ  το α΄ τρίμηνο του 2009.

Παρά τις ζημίες από την πτώση των τιμών των τίτλων του ελληνικού δημοσίου, τα προ προβλέψεων και φόρων αποτελέσματα διαμορφώθηκαν σε 465 εκατ. μειωμένα κατά 30% έναντι του αντιστοίχου τριμήνου του 2009, αλλά σημαντικά αυξημένα έναντι του προηγούμενου τριμήνου (+74%).

Η διατήρηση της κερδοφορίας από τραπεζικές δραστηριότητες στην Ελλάδα και η γεωγραφική διασπορά των πηγών εσόδων του ομίλου καταδεικνύουν τη σταθερότητα του επιχειρηματικού μοντέλου ακόμα και σε περιόδους κρίσης.

Συγκεκριμένα:
- Τα έσοδα του ομίλου από τραπεζικές εργασίες, εξαιρουμένων των διαπραγματευτικών αποτελεσμάτων, σημείωσαν οριακή αύξηση 1% κυρίως λόγω της διατήρησης του επιτοκιακού αποτελέσματος στο επίπεδο του προηγουμένου τριμήνου (+10% σε σχέση με το α΄ τρίμηνο του 2009).

- Το επιτοκιακό περιθώριο παρέμεινε σε επίπεδα άνω του 4%, παρά τις έντονες πιέσεις στην τιμολόγηση των καταθέσεων εξαιτίας της έντασης του ανταγωνισμού.

- Οι λειτουργικές δαπάνες αυξήθηκαν κατά 7% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, αλλά μειώθηκαν σε ποσοστό 3% εν συγκρίσει με το μέσο όρο του 2009, εξέλιξη που υποδηλώνει ότι τα τελευταία τρίμηνα τα λειτουργικά έξοδα βρίσκονται σε σταθερή πορεία περιστολής.

Η εικόνα της κερδοφορίας του ομίλου ανά περιοχή δραστηριότητας είναι η ακόλουθη:

- Οι ζημίες από δραστηριότητες στην Ελλάδα ανήλθαν σε ?133 εκατ. ευρώ και οφείλονται στην έκτακτη φορολογική εισφορά για το 2009 και στην έκτακτη για το 2009 αναδρομική φορολόγηση εσόδων από ομόλογα συνολικού ύψους €93 εκατ., στις ζημίες από το χαρτοφυλάκιο ομολόγων που διαμορφώθηκαν σε 154 εκατ. ευρώ (έναντι κερδών 72 εκατ. στο α΄ τρίμηνο του 2009) και στη συνεχιζόμενη αύξηση των προβλέψεων για επισφαλείς απαιτήσεις που ανήλθαν σε 219 εκατ. (έναντι 143 εκατ. το α΄ τρίμηνο του 2009).

Εντούτοις, τα οργανικά αποτελέσματα (προ φόρων, προβλέψεων και διαπραγματευτικών αποτελεσμάτων) αυξήθηκαν κατά 5% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, επιβεβαιώνοντας την ανθεκτικότητα των οργανικών πηγών κερδοφορίας της τράπεζας, παρά την εντεινόμενη ύφεση της οικονομικής δραστηριότητας.

- Συνεχίζοντας τη θετική τους τροχιά, τα καθαρά κέρδη της Finansbank στο α΄ τρίμηνο του 2010 ανήλθαν σε 122 εκατ. ευρώ (TRY254 εκατ.) αυξημένα κατά 18% έναντι του αντιστοίχου τριμήνου του 2009 και 32% έναντι του προηγούμενου τριμήνου. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι οι επιδόσεις αυτές είναι υψηλότερες όλων των προηγούμενων τριμήνων και αποδεικνύουν ότι η Finansbank όχι μόνο ξεπέρασε την κρίση στη γειτονική χώρα αλώβητη αλλά και πως βρίσκεται σταθερά σε ανοδική πορεία.

Τα καθαρά κέρδη των μονάδων που δραστηριοποιούνται στη νοτιοανατολική Ευρώπη διαμορφώθηκαν σε 32 εκατ., επαναφέροντας την κερδοφορία τους στο επίπεδο του α΄ τριμήνου του 2009, παρά τις αυξημένες προβλέψεις που ανήλθαν σε 49 εκατ. (+69% σε σχέση με το α΄ τρίμηνο του 2009).

Τα προ φόρων και προβλέψεων κέρδη διαμορφώνονται σε 84 εκατ., αυξημένα κατά 27% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2009. Παρά τα υψηλά επίπεδα προβλέψεων και τις γενικότερες επιπτώσεις της κρίσης, ο όμιλος συνεχίζει να εμφανίζει κέρδη σε όλες τις χώρες της ΝΑ. Ευρώπης.

---Τι ειπώθηκε στην τηλεδιάσκεψη

Εθνική Τράπεζα έχει υποφέρει όλο το 2009 από την πορεία των ελληνικών ομολόγων. Δεν έχουμε κανένα πρόβλημα και ουδεμία δέσμευση να αυξήσουμε ή να μειώσουμε το εν λόγω χαρτοφυλάκιο", τόνισε κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των επενδυτών ο γενικός διευθυντής του ομίλου της ΕΤΕ, κ. Άνθιμος Θωμόπουλος.

Ερωτηθείς τι απώλειες θα κατέγραφε το χαρτοφυλάκιο ομολόγων του ελληνικού δημοσίου που κατέχει η τράπεζα εάν γινόταν αποτίμηση mark to market σήμερα, είπε ότι το ύψος των ζημιών θα έφθανε περίπου τα 350 εκατ ευρώ.

Ωστόσο, τα ίδια κεφάλαια του ομίλου της Εθνικής μειώθηκαν στο α΄ τρίμηνο μόλις κατα 97 εκατ. ευρώ, επίδοση σημαντικά χαμηλότερη από αυτήν που προεξοφλούσαν οι αναλυτές.

Σημαντικό κομμάτι από τις λογιστικές απώλειες συμψηφίστηκε από τα κέρδη που αποκόμισε ο όμιλος από την ανατίμηση της τουρκικής λίρας και των assets (Finansbank) που διαθέτει στην Τουρκία.

Ταυτόχρονα, τα κέρδη του ομίλου, συνυπολογιζομένης της πρόβλεψης για έκτακτη εισφορά ύψους 93 εκατ. ευρώ που σχημάτισε άπαξ η Εθνική, ανέρχονται στα 114 εκατ., μέγεθος σημαντικά υψηλότερο από τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις των αναλυτών.

Σχολιάζοντας το ταμείο στήριξης προς τις τράπεζες, 10 δισ. ευρώ, που θα συστήσουν το ΔΝΤ, η Ε.Ε. και η ΕΚΤ, υπογράμμισε: "Η Εθνική θα τα καταφέρει χωρίς να χρειαστεί να κάνει χρήση των κεφαλαίων του ταμείου στήριξης και το ίδιο θα ισχύσει και για τις υπόλοιπες μεγάλες ελληνικές τράπεζες".

Για την έκθεση των ελληνικών τραπεζών όσον αφορά στη ρευστότητά τους στην ΕΚΤ, τόνισε ότι "η ΕΚΤ δεν αποτελεί την άμεση προτεραιότητα, ωστόσο σήμερα οι αγορές δεν είναι εκεί για εμάς (το τραπεζικό σύστημα) και εκ των πραγμάτων θα αξιοποιήσουμε αυτήν την πηγή ρευστότητας". Η τάση στις καταθέσεις έχει αναστραφεί και η Εθνική μέσα στον Μάιο ενίσχυσε τις καταθέσεις της κατά 1 δισ. ευρώ.

Προέβλεψε, επίσης, ότι τα επιτόκια καταθέσεων θα αυξηθούν κατά 30 έως 35 μονάδες βάσης το δεύτερο τρίμηνο του 2010 και έως το τέλος του έτους θα υπάρξει και αύξηση στα επιτόκια χορηγήσεων. Ερωτηθείς εάν παρατηρείται επιστροφή καταθέσεων, απάντησε ότι σταδιακά αυτό θα συμβεί όσο σταθεροποιείται η βοήθεια από τον μηχανισμό στήριξης.

Ο κ. Θωμόπουλος επισήμανε πως ο όμιλος θα διατηρήσει την παρουσία του στις αγορές της νοτιοανατολικής Ευρώπης, όπου όταν αρχίσει η ανάκαμψη θα συνεχίσει την οργανική ανάπτυξη των θυγατρικών. "Προς το παρόν, δεν εξετάζουμε καμία ευκαιρία εξαγοράς, διότι το περιβάλλον είναι αβέβαιο", τόνισε. Στην Τουρκία η Εθνική θα ενισχύσει την παρουσία της με 75 επιπλέον καταστήματα, τα οποία θα αρχίσουν να ανοίγουν προς τα τέλη του 2010.

Τέλος, έστειλε μήνυμα προς τους δανειολήπτες τονίζοντας ότι η Εθνική έχει καθήκον να στηρίξει τους πελάτες της τη δύσκολη αυτήν περίοδο και ήδη το πράττει. Σήμερα, περίπου 2.800 συμβόλαια δανείων έχουν αιτηθεί αναχρηματοδότηση του χρέους τους, στο πλαίσιο του προγράμματος της τράπεζας για αναδιάρθρωση δανείων ύψους 1 δισ. ευρώ.


**Αναλυτικά τα αποτελέσματα α΄ τριμήνου της Εθνικής Τράπεζας επισυνάπτονται στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v